Fırsat böyle kaçtı

EURO 2020 ev sahibi adayıydık, olimpiyat nedeniyle Platini tarafından devre dışı bırakıldık, 12 ülkeli organizasyonu da kabul etmedik!

Yayınlanma: 16.11.2019 - 09:28
Abone Ol google-news

Ulusal Futbol Takımımız, “tarih yaza yaza” Avrupa Futbol Şampiyonası finalistliğini yakaladı önceki gece İzlanda beraberliği ile. Tarih derken örneğin iç saha maçlarında gol yemeden finalist olmak çok önemli, keza elemelerin tamamlanmasına 1 maç kala “final” bileti almak da öyle. Ve şimdi Roma’da başlayıp, Londra’da bitecek 12 ülkeli bir organizasyonun finalistiyiz. Kimler yok ki o 12 ülke arasında? İtalya ve İngiltere’yi zaten saydık. Almanya, İspanya, Danimarka, Hollanda, Macaristan, Britanya, Romanya, Rusya ve hatta Azerbaycan diğer ev sahipleri.

TÜRKİYE NİYE YOK?

Peki Türkiye niye yok bu finalist ülkeler arasında? İşte fırsatın nasıl kaçtığı konusu burada gizli. Aslında Türkiye 2012-2013 ikliminde, yani 2020 ev sahibinin belirlendiği süreçte “tek ev sahibi ülke” adayıydı Avrupa Futbol Şampiyonası’nın. Çünkü kimse 24 ülkeli organizasyon riskini yüklenmek istemiyordu. İşte o günlerde

UEFA’nın Fransız başkanı Michel Platini, aynı zamanda 2020 Olimpiyat oyunlarına da ev sahibi adayı olan Türkiye, “Ya Olimpiyat ya EURO 2020” şartını koştu. Türkiye de o günkü siyasi rüzgârla, sonradan Tokyo’ya kaptırılacak olan olimpiyatı seçti. Platini de, “tek aday” Türkiye çekilince, “Çok ülkeli ev sahipliği” formülünü geliştirdi. Önce 8, sonra 9 derken, toplantıda el kaldıran her ülke ama grup ama 2. tur ama finaller için bir yerinden ev sahibi olma şansını yakaladı. Yıldırım Demirören federasyonu ise Platini’nin bu tavrı nedeniyle biraz da 2024 adaylığını düşünüp 3 grup, bir çeyrek ve bir de yarı final maçının bulunduğu paketi geri çevirdi.

ÇOK YAZIK OLDU

Eğer TFF o günlerde, “Amorti” niteliğindeki grup ve çeyrek-yarıfinal paketini kabul etse, belki “kendi sahasında gol yemeyen” Türkiye, 2020’nin güçlü ev sahibi olabilirdi.

ÇEKİLEN OLUR MU?

Türkiye’nin final hakkını elde ettiği bu organizasyondan çekilen ülke olursa Türkiye grup, çeyrek ve yarıfinal maçlarının oynanabileceği seyirci kapasitesine sahip Türk Telekom Arena, Şükrü Saracoğlu ve Konya Büyükşehir Stadı (50 bin ve üzeri) pekâla, “son dakika” ev sahipliği hakkı elde edebilir. Ancak 12 ülke ve 12 kentin de şimdilik böyle bir niyeti olup olmadığı kestirilemiyor.

İŞTE O ÜLKELER

Şampiyonaya A Grubu’nda Roma (İtalya) ve Bakü (Azerbaycan),

B Grubu’nda Saint Petersburg (Rusya) ve Kopenhag (Danimarka),

C Grubu’nda Amsterdam (Hollanda) ve Bükreş (Romanya),

D Grubu’nda Londra (İngiltere) ve Glasgow (İskoçya),

E Grubu’nda Bilbao (İspanya) ve Dublin (İrlanda Cumhuriyeti),

F Grubu’nda ise Münih (Almanya)ve Budapeşte (Macaristan)ev sahipliği yapacak. Yukarıdaki ülkeler, şampiyonaya katılma hakkı elde ederse maçlarını belirlenen gruplarda oynayacak ve en az iki karşılaşmaya ev sahibi avantajıyla çıkacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler