Halk andı Saray unuttu

Menemen’de 84 yıl önce katledilen Asteğmen Kubilay anıldı. Törende oluşturulan “Memleketi soymak fıtratlarında var” yazısı büyük alkış aldı. Erdoğan mesaj yayımlamazken, Başbakanlık’tan gece geç saatlerde açıklama yapıldı. Geçen yılki mesajı yuhalanan Genelkurmay Başkanı, törenlerden sonra mesaj yayımladı.

Yayınlanma: 24.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Menemen’de 84 yıl önce yobazlar tarafından katledilen şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’la, bekçiler Hasan ve Şevki Bey törenle anıldı. Yıldıztepe’deki tören öncesinde binlerce yurttaşın katılımıyla “Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü” gerçekleştirildi. Ellerinde Türk bayrakları, Atatürk ve Kubilay posteri taşıyan yurttaşlar, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları attılar. Kubilay Anıtı’nın önündeki tören sırasında da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İzmir Şubesi Gençlik Kolları üyelerinin, ellerindeki pankartları yan yana tutarak oluşturdukları, “Memleketi soymak fıtratlarında var” sözü büyük alkış aldı. AKP hükümetinden törene katılım olmazken anma mesajı da gelmedi. Ayrıca İzmir Valisi Mustafa Toprak bu yıl da törenlere katılmadı.

Törende Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mengi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Dilek Akagün Yılmaz, İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, CHP İl Başkanı Ali Engin, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve şehit Asteğmen Kubilay’ın ailesi de hazır bulundu. TSK adına konuşan Topçu Yüzbaşı Murat Payas, şehitlerin rahat uyumasını isteyerek, “Onların bize emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini koruyan, milyonlarca, Cumhuriyet gençliği görev başındadır” dedi.

 

Devlet ‘unuttu’

Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ve onunla birlikte şehit düşen Hasan ve Şevki adlı iki bekçi için devletin zirvesinden tek bir anma mesaj gelmedi. Geçen sene yayımladığı mesajı protesto edilerek yuhalanan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de törenler tamamlandıktan sonra bir mesaj yayımlarken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan hiçbir mesaj gelmedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçtiğimiz yıl Kubilay mesajı yayımlamış ve Türkiye’nin “menfur olaydan” gerekli dersleri çıkardığını belirtmişti.


Orgeneral Özel, Kubilay’ı anma günü nedeniyle öğle saatlerinde yayımladığı mesajında, milletin birlik ve beraberliğini insanlık dışı yöntemlerle ortadan kaldırmaya teşebbüs eden bir grup karşısında, onurlu bir direniş göstererek canlarını feda eden Asteğmen Kubilay ile Hasan ve Şevki adlı iki bekçinin şehit edilişinin 84’üncü yıldönümü olduğunu anımsattı. Özel, Atatürk’ün bu olaydan hareketle, “Cumhuriyetimiz, öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için çok kan döktük. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lazım olanı yapmaya hazırız” ifadesini kullandığını ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran iradenin yaşatılması kararlılığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Orgeneral Özel, mesajında özetle şunları kaydetti: “Türk Silahlı Kuvvetleri, ecdadının manevi mirasından, eşsiz zaferlerle dolu şanlı tarihinden ve asil milletimizin sevgisinden aldığı güçle, bugün de akıl ve bilime dayalı güçlü yapısıyla, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü uğrunda her türlü fedakârlığı sergilemeye devam etmektedir. Bu elim ve menfur olayı, esefle kınıyor, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve başta Asteğmen Kubilay ile Hasan ve Şevki Beyler olmak
üzere aziz şehitlerimizi minnet ve rahmetle,
kahraman gazilerimizi şükranla anıyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler