İzmir Barosu'ndan Osman Kavala için verilen karara tepki

İzmir Barosundan yapılan açıklamada, "AİHM'nin “derhal serbest bırakılmasına” karar verdiği Osman Kavala, bugün görülen duruşma sonrasında hala tutuklu. Hukuken kabul edilemez bir durum yaratan tutukluluğun devamına ilişkin bu karar ile ülkemizin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerdeki taahhütlerini yerine getirmeyen yargı, kendi meşruiyetini tartışmalı kılmıştır." denildi.

Yayınlanma: 25.12.2019 - 09:15
İzmir Barosu'ndan Osman Kavala için verilen karara tepki
Abone Ol google-news

Gezi direnişine ilişkin aralarında aralarında iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişinin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 4. celsesi dün görüldü. Mahkeme heyeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala hakkında verdiği hak ihlali kararına rağmen Kavala’nın tutukluluk halinin devamına hükmetti. 

AİHM'nin “derhal serbest bırakılmasına” kararına rağmen tutukluluğa devam kararı verilmesine tepki gösteren İzmir Barosu, yayımladığı açıklamada, "Hukuken kabul edilemez bir durum yaratan tutukluluğun devamına ilişkin bu karar ile ülkemizin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerdeki taahhütlerini yerine getirmeyen yargı, kendi meşruiyetini tartışmalı kılmıştır." ifadelerine yer verdi. 

"Son dönemde Türkiye’de yargının, AİHM kararlarının uygulanmamasına ilişkin gösterdiği direnç, 70 yıldır Avrupa hukuk ailesinin bir parçası olan ülkemizi, hukuk güvenliği açısından bir üçüncü dünya ülkesi haline getirmiştir." denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:  

İzmir Barosu, bu hukuk tanımaz karanlık süreçte, Türkiye'nin ilerici hukukçuları ile birlikte, insan haklarının dünya standartlarını ülkemizde de hakim kılmak ve tarihsel yükümlülüklerini yerine getirmek için evrensel hukukun takipçisi olmaya devam edecektir.

 

Bu bağlamda tüm yetkilileri, hukuk devletinin gereği olarak, AİHM’nin Osman Kavala hakkında vermiş olduğu kararın derhal uygulanması konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu gecikmeksizin yerine getirmeye davet ediyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler