Özel okul inşaatı için hukuksuz yıkım

İki mahkemenin yıkımın iptal kararına rağmen özel okul inşaatı için bir ailenin evi Eyüpsultan Belediyesi tarafından yıkıldı.

Yayınlanma: 18.01.2020 - 09:45
Abone Ol google-news

Eyüpsultan Belediyesi, özel bir okulun inşaatı için bir aileyi evsiz bıraktı. 

HalkTv'den Ali Isıyel'in haberine göre iki mahkemenin yıkımın iptali kararına rağmen tebligat göndermeden Bodur ailesinin evi Eyüpsultan Belediyesi tarafından yıkıldı.

Yapı kayıt belgesi bulunan evlerin arkasına Revna Yapı İnşaat tarafından yapılacak olan özel Kavram Okulu'nun inşaatı için Eyüpsultan Belediyesi yapı ruhsatı verdi. Okulun yapılması için evlerin yıkılması gerekiyordu. 

2018 yılının sonunda okulun inşaatına başlanırken; 2019 yılının başında yıkılmak istenen evlerin sahiplerine sözlü tacizler başladı. Ev sahipleri; müteahhit, belediye ve zabıta eliyle sürekli olarak rahatsız edilirken, Revna Yapı İnşaat ev sahiplerine 25 bin lira teklif etti. Teklifin kabul edilmemesi üzerine bu miktar 80 bin liraya kadar çıktı. Ancak ev sahipleri 2019’un temmuz ayında olayı mahkemeye taşıdı.

TEBLİGAT GÖNDERİLMEDEN YIKIM GERÇEKLEŞTİ

13 Aralık 2019’da 4’üncü ve 5’inci idare mahkemeleri tarafından yıkımı durdurma kararı verildi. Karar üzerine ev sahipleri rahatladı. Yıkılmak istenilen 5 evden 2’si daha önceden müteahhitin teklifini kabul etmiş ancak durumu mahkemeye taşıyan 3 ev hukuki mücadelelerini kazanmıştı. Hukuksuzluklar da bu noktada başladı. Önce Bodur Ailesi dışındaki diğer 2 hane müteahhitten gelen 275 bin liralık teklifleri kabul etmiş ve evlerini boşaltmıştı. Ancak Bodur Ailesi, 60 yıldır sahip oldukları bu evden ve yaşanmışlıklarından vazgeçmek istemedi. Müteahhitin teklifini geri çevirdiler ve evlerinde oturmaya devam ettiler. 

Tebligat gönderilmeden yıkım gerçekleşti13 Ocak 2020’ye gelindiğinde müteahhitle anlaşma yapan diğer iki evin yıkımı için zabıta ekipleri iş makineleriyle Defterdar Mahallesi Mutlugül Sokak’a girdi. Ancak zabıtaların elinde Eyüpsultan Belediyesinden gelen yıkım emirlerinin arasında Bodur Ailesi’nin evi de bulunuyordu. Oysa yıkıma gelinmeden önce Bodur Ailesi’ne gönderilmiş hiçbir tebligat bulunmuyordu. Şefik Bodur, yıkım için gelen ekibe elindeki mahkeme kararlarını göstermesine rağmen zabıta “Bizim elimizde de Eyüpsultan Belediyesinden gelen yıkım izni var” yanıtını aldı. 13 Ocak Pazartesi akşamı, apar topar eşyaları sokağa atılan Bodur Ailesi’nin evi kepçelerle yıkıldı.Mağdurların şikâyetleri sonuçsuz kaldıŞefik Bodur’un çocukları; Betül Bodur ve Oğuz Bodur, ellerindeki tüm şikâtyet mercilerini kullandılar. CİMER ve İBB Beyaz Masa’ya başvuran Bodur Ailesi her şikâyetlerinde mağduriyeti yaratan Eyüpsultan Belediyesine yönlendirildi.Hukuki süreçYıkılan 5 evi mahkemede temsil eden avukat Barış Kışo süreçle ilgili olarak, “Belediye yıkım kararı verdikten sonra biz bununla alakalı olarak yürütmenin durdurulması kararını aldık. Belediye ve müteahhit firma istinaf mahkemesine gittiler. İstinafa da itiraz ettik ve lehimize karar çıktı. Akabinde de bu süreç yaşandı.” diyerek durumun hukuksuzluğunu bir kez daha ortaya koydu.4’üncü İdare Mahkemesinin verdiği kararda, “3194 sayılı yasanın geçici 16’ncı maddesi uyarınca 29/12/2018 tarihli yapı kayıt belgesi düzenlenmş olduğuna göre, 775 sayılı yasanın 18’inci maddesi uyarınca işlem tesis etme olanağı kalmayan yapı hakkında anılan madde uyarınca yıkım içerikli olarak tesis edilen dava konusu tahliye tebligatı işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denilerek ve 5’inci İdare Mahkemesinin de aynı yöndeki kararına atıfta bulunularak yıkımın iptaline karar verildi. Daha sonra Eyüpsultan Belediyesi ve Revna Yapı İnşaat kararı istinafa taşıdı ancak istinaf mahkemesi de Bodur Ailesi’ni haklı buldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler