Konyaaltı Sahili’nde milyonluk vurgun

Hülya Koçyiğit'in damadı Ender Alkoçlar tarafından yıllık 8,5 milyon TL’ye kiralanan Konyaaltı Sahili’nin, 11 milyon TL’ye başka firmaya kiralandığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 28.01.2020 - 13:08
Abone Ol google-news

Antalya Büyükşehir Belediyesi; iktidara yakın söylemiyle gündeme gelen Hülya Koçyiğit’in damadı Ender Alkoçlar’ın şirketi tarafından 2018 yılında 28 yıllığına kiralanan Konyaaltı Sahili’nde bugüne kadar 15 milyon TL’nin üzerinde kamu zararının tespit edilmesi üzerine ilgili ihale ve sözleşmeyi iptal etmişti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, belediyenin bu proje ile zarara uğratıldığını belirterek, “Kalan 26 yıl bu zararın katlanarak artacağı düşünüldüğünde belediyemizde telafi edilemeyen zararlar oluşması kaçınılmazdır” dedi. 

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili için yarışmayla belirlenen projenin yap-işlet-devret modeliyle ihale yapılmasına yönelik meclis kararı olmasına karşın; AKP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi bu karara uymadan söz konusu projeyi 2018 yılında 254 milyon TL tutara kendi inşa ettirdi. İnşaatın ardından sahil 3 bölge üzerinden kira ve işletme ihalesine çıkıldı. 

KOÇYİĞİT’İN DAMADINA KİRALANDI

Söz konusu ihale Konyaaltı Sahili Alkoçlar Seyahat Turizm ve Otelcilik AŞ ile Senatalya Turizm Seyahat Acentası iş ortaklığına “8 artı 10 artı 10 yıl” olmak üzere toplam 28 yıllığına verildi. İhaleyi söz konusu firmanın büfe, yiyecek-içecek ve alışveriş ünitelerini kendisi işletmeyerek tamamını alt firmalara kiraladığı belirlendi. Ancak ihale edilen alanlardaki temizlik, güvenlik, bakım, peyzaj gibi tüm giderler ise belediye tarafından karşılandı. 

15 MİLYON TL ZARAR TESPİT EDİLDİ

Konyaaltı Sahili’nin proje inşası ve kiralanmasıyla ilgili yapılan denetimlerde yap-işlet-devret modeliyle yapılmasına yönelik meclis kararına karşın sahilin yapımı için harcadığı 254 milyon TL’nin yanı sıra bugüne kadar 15 milyon 16 bin 116 TL tutarında zarar edildiği belirlendi. Söz konusu firmanın hiç yatırım bedeli ödemeden yalnızca alt kiracalardan kira topladığı, belediyenin giderleriyle birlikte geri zararın daha da artacağı değerlendirildi. Bu kapsamda söz konusu kira sözleşmesi ve ihale iptal edildi. 

Sayıştay denetçileri, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin AKP'li eski başkanı Menderes Türel döneminde yapılan kiralama ihalesinde hukuka aykırılıkları net olarak tespit etti. Denetçiler, Alkoçlar - Senatalya İş Ortaklığı’nın tek başına katıldığı ihalede "rekabeti engelleyici unsurlar" oluştuğunu da belirledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, 8 milyon 500 bin TL’ye kiralanan Konyaaltı Sahili’ndeki ticari alanların, kiralama ihalesini alan iş ortaklığı tarafından 11 milyon 100 bin TL’ye başkalarına kiralandığı belirtildi.

2 MİLYON 600 BİN TL KAZANDILAR

Denetim Raporu’nda, iş ortaklığının belediyeden kiraladığı ticari alanları başkalarına kiralayarak 2 milyon 600 bin TL kazandığı vurgulandı. Sayıştay denetçileri, kiralama ihalesi kapsamında olmayan dört adet halka açık şezlong alanın da yine iş ortaklığı tarafından hukuka aykırı olarak başkalarına kiralandığını saptadı.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler