Cizre'de sokak savaşı: Üç ölü

PKK gençlik yapılanması ile Hüda-Par’lılar arasında çatışma çıktı: Üç kişi öldü.

Yayınlanma: 28.12.2014 - 09:17
Abone Ol google-news

Hizbullah’a yakın Hüda-Par ile PKK’nin Gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi  arasında Şırnak’ın Cizre ilçesinde aylardır süren gerilim önceki gece çatışmaya dönüştü. 3 kişinin öldüğü, en az 3 kişinin yaralandığı olaylar, sokak çatışmasına dönerken kazılan hendekler nedeniyle polis bazı mahallere giremedi. Hüda- Par ve DBP, olayı "sürece yönelik provokasyon" olarak  nitelendirirken, olaylarla ilgili birbirini suçladı. Her iki kesimin sağduyu çağrılarının ardından olaylar dün akşam saatlerinde son buldu.

Hizbullah ve PKK arasındaki 90’larda yaşanan çatışmalı süreç 2000’lerin başında yerini örtülü ateşkese bırakırken, iki örgütün sempatizanları IŞİD’nin Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Kobani kantonuna saldırıları sonrası yeniden karşı karşıya geldi.

Fotoğraflar İçin Tıklayınız

Ekim ayı başında HDP’nin çağrısıyla Kobani’ye destek eylemlerinde PKK sempatizanlarıyla,  Hizbullah sempatizanlarının legal siyaset yaptığı Hüda-Par’ın üyeleri arasında yaşanan çatışmalarda onlarca kişi öldü. O tarihten bu yana gerilimin sürdüğü Şırnak’ın Cizre ilçesinde birçok kez çatışmanın eşiğine gelen PKK ve Hizbbullah sempatizanları arasında önceki gece kan döküldü. Olayların,  PKK’nin çatı gençlik yapılanması Komalen Ciwan’ın (Gençlik Topluluğu) 21-24 Aralık’ta Kandil’de yaptığı toplantıda “şiddet eylemlerini” reddeden sert açıklamasının hemen ardından başlaması ise dikkat çekti.

3 ölü en az 3 yaralı

Peki Cizre’de “sokak savaşı”na dönen, yürekleri ağza getiren çatışma nasıl başladı? İddiya göre  PKK’nin gençlik yapılanması Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YGD-H) üyelerinin Cizre’nin Nur Mahallesi’nde kurdukları nöbet çadırına önceki gece saat 03.00 sıralarında yaklaşan, kimliği  belirlenemeyen iki kişi ile YDG-H’liler arasında silahlı çatışma çıktı. Çadıra yaklaşmaya çalışan iki  kişinin açtığı ateşle 19 yaşındaki Yasin Özer yaşamını yitirdi. Bu olayın ardından ilçe bir anda karıştı. Her iki kesimin taraftarlarının da olaya katılması üzerine çatışmalar büyüdü, sokak aralarında uzun  namlulu silahlarla çatışmaya kadar vardı.


Haber görseli

YDG-H üyeleri ile Hizbullah’a yakın gruplar arasında çıkan olaylar gece boyu sürerken, Hüda-Par  üyelerine ait bazı evlerin ateşe verildiği belirtildi. İlçenin her yerinden dün gün boyu silah sesleri  duyulurken, Nur Mahallesi’nde Hüda-Par Cizre ilçe yöneticilerinden Aziz Deniz’in babası 65 yaşındaki  Abdullah Deniz de vurularak öldürüldü. Olayların gün boyu sürdüğü Nur mahallesinde 15 yaşındaki B.D. isimli çocuk göğsünden vurularak yaşamını yitirdi. Olay yerinden yaşamını yitiren Dalmış’ın cenazesi, Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı İlçeye çok sayıda zırhlı araç ile özel harekat timi de sevk edildi.

Silah seslerinin sustuğu ilçede sokak başlarında ateş yakan göstericiler, nöbet tutarken, PKK ve Öcalan lehine sloganlar attı. DTK Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Selma Irmak, HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, belediye eş başkanı, BDP ve HDP ilçe örgütü yöneticileri de olayların
sakinleşmesi için mahallelere giderek görüşmeler yaptı.

Olaylarda ölenlerin sayısı 3’e yükselirken, YDG-H’lilerin polise taş, molotofkokteyli ve havai fişek atması nedeniyle Deniz’in cenezasi dün akşam saatlerine kadar olay yerinden alınamadı. Olaylar sırasıda yaralanan Nedim Kültür, Hâkim Budak ve Hekim Kasırga hastanede tedavi altına alınırken, olaylar sırasında her iki kesimden çok sayıda kişinin yaralandığı ancak hastaneye gitmedikleri belirtiliyor.

Polis giremedi

Şırnak Valiliği, silah seslerinin duyulması üzerine polis ekiplerinin bölgeye gönderildiği belirtse de polis olaylara müdahale etmekte yetersiz kaldı. YGD-H üyeleri, Cudi ve Nur mahallelerinde hendekler
kazarak araç giriş çıkışlarını engellerken, yüzlerini poşularla kapatan göstericiler, yaklaşan zırhlı polis araçlarına da havai fişeklerle saldırdı.

Akşamüstü ulaştığımız Cizre’de ilçe girişinde yüzleri kapalı göstericilerin giriş ve çıkışları kontrol altına aldıklarını gördük. Yol boyunca çöp konteynırları ile barikat kuran yüzleri kapalı göstericiler, ellerinde molotof kokteyleri ve av tüfekleriyle bekliyordu. İlçede polisin attığı biber gazı nedeniyle
göz gözü görmezken, Dörtyol mevkiinde polis zırhlı araçlarla devriye geziyordu. İlçenin birçok yerinden silah sesleri yükselirken, zaman zaman havai fişeklerin de patlatıldığına tanık olduk.

Havanın kararması ve her iki kesimden yapılan sağduyu çağrılarının ardından çatışmalar akşam
saatlerinde tansiyon düştü.

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve DTK Eşbaşkanı Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Cizre Devlet Hastanesi’ni giderek yaralıları ziyaret etti. Sarıyıldız, olayları provokasyon olarak nitelendirdi ve çözüm sürecine karşı karanlık ellerin devreye girdiğini söyledi.

KCK’den yapılan açıklamada ise “Yakın zamanda Bülent Arınç Hüda-Par ve PKK karşıtı partilerle görüşmüştür. Bu saldırının bu görüşmeden sonra gelmesi de manidardır” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler