Reyhanlı'da Niğde bağlantısı

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 52 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamalara ilişkin 33 kişi hakkında açılan davanın güvenlik gerekçesiyle nakledildiği Ankara’daki ilk duruşması yapıldı.

Yayınlanma: 07.02.2015 - 04:05
Abone Ol google-news

Duruşmaya, bombalı saldırıda yakınlarını kaybeden ailelerin konuşmaları damgasını vurdu. Mağdurların avukatlarından Hatice Can, saldırının arkasındaki asıl güçlerin ortaya çıkarılmasını isterken IŞİD’e işaret etti. Utku Kalı ve Niğde saldırısı dosyalarını isteyen mahkeme, duruşma sonunda bombalı saldırılar öncesi gelen ihbarların ve akıbetlerinin MİT, Emniyet ve Jandarma’dan sorulmasına karar verdi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, 10 tutuksuz sanık ile maktul aileleri ve avukatları katıldı. Nasır Eskiocak’ın da aralarında bulunduğu 9 tutuklu sanık ise Ankara’ya getirtilmek yerine tutuklu bulundukları Adana’dan SEGBİS sistemi ile duruşmaya bağlandı. Duruşmayı CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Refik Eryılmaz ve Bülent Tezcan da izledi. Hatay’da görülen ilk duruşmada sanıkların savunmaları alındığı için, Ankara’daki yargılamada mağdur ailelerine söz verildi.

Patlamada hayatını kaybeden Yusuf İşgör’ün eşi Canan İşgör, “Ben babasız büyüteceğim. Bu patlama nedeniyle iki çocuğum da babasız büyüyecek. Çocuklarımdan biri 8 aylık, diğeri 7 yaşındaydı. 9 yaşına gelen çocuğum ‘benim babamın kefeni niye kanlı’ diye hesap soruyor. 2.5 yaşına gelen çocuğum babam nerede diye bana soruyor. Suçluların sonuna kadar cezalandırılmasını istiyorum” dedi. İşgör, bu sırada gözyaşlarını tutamadı. Bir diğer maktul Mehmet Koray Cünedioğlu’nun babası Saraç Cünedioğlu, “Oğlumu sınava göndermiştim. Sınava giderken ikinci patlamada hayatını kaybetti. 21 ay geçti. Ben hâlâ uyuyamıyorum. Asıl faillerin bulunmasını istiyorum. Bu kötü emellere sahip olan insanlar kim olursa olsun asılmalarını istiyorum” ifadesini kullandı.

 

Kadın üyenin gözleri doldu

Oğulcan Tuna’nın babası Ahmet Tuna, 17 yaşında olan oğlunun ölmeseydi pilot olacağını belirterek, “Bu olayı ateist bile yapmaz. İnsanca yaşamak varken bu neyin kini, bu neyin nefreti?” dedi. Saldırıda oğlu Halil Erdemci’yi kaybeden Medine Erdemci, “Ben onlara ceza değil, patlama yerinde darağacı kurulmasını, asılmalarını istiyorum” diye konuştu. Maktul aileleri ifade verirken, heyetteki kadın üye Buket Demirel’in gözlerinin dolduğu görülürken, mahkeme başkanı Hasan Şatır ailelere başsağlığı diledi.

 

Her evde bomba imal ediliyordu

Mağdur ailelerinin avukatı Hatice Can, bu olayın arkasındaki asıl güçlerin ortaya çıkarılmasını isterken, “Kendi insanının güvenliğini sağlamak varken, göstere göstere geldi bu saldırı. Reyhanlılılar radikal İslamcıların evlerde bomba imal ettiğini biliyordu. Antakya barut fıçısı gibiydi. Asıl önemli olan saldırının arkasındaki güçler kim, onun ortaya çıkarılması” dedi. AGİT’teki toplantıda konuşan Türk büyükelçisinin sorular karşısında Reyhanlı için “Radikal İslamcılar ve El Kaide’yi” işaret ettiğini belirten Can, ikisi güvenlik görevlisi, biri vatandaş olmak üzere 3 kişinin öldüğü Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki saldırının iddianamesinde Reyhanlı ile Niğde arasındaki bağlantı olduğuna işaret edildiğini söyledi. Avukat Deniz Özbilgin de “öncesinde ihbar edilmiş bir olayın katliama dönüştüğünü” belirterek, kamu görevlileri ile ilgili idari ve cezai bir soruşturma bulunup bulunmadığının araştırılmasını istedi.

Sanık avukatları da olayın arkasında başka güçler olduğunu, yargılanan sanıkların figüran olduğunu iddia etti. Davanın bir numaralı sanıklarından Nasır Eskiocak, sanık avukatlarının sorularını yanıtlarken “Terör örgütünün adını bile bilmiyorum. Bizim araçlarda bomba değil, uyuşturucu yüklenmişti. Patlayan araçlar, bizim araçlar değil. Araştırılmasını istiyorum” dedi. Tutuklu sanıklardan Doğan Özdemir, “Araçlarla kaçak viski, sigara taşınacağını biliyordum. Ben böyle bir olayın olacağını bilseydim, adli makamlara haber verirdim” diyerek tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, MİT, Emniyet İstihbarat ve Jandarma İstihbarat’a yazı yazılarak, bombalı saldırılardan önce olaya ilişkin ihbar yapılıp yapılmadığı, ihbar yapıldıysa ne tür işlem yapıldığının ayrıntılı olarak bildirilmesine karar verdi. Niğde’nin Ulukışla ilçesinde biri polis, biri astsubay üç vatandaşın IŞİD terör örgütü üyeleri tarafından öldürüldüğü iddiasıyla açılan dava dosyası ile terhisli er Utku Kalı’nın Samsun’da yargılandığı dava dosyalarını incelemek için isteyen mahkeme, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek, duruşmayı 8 Mayıs’a erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler