"Katil, hırsız Erdoğan" demişsin diye tutukladılar

İzmir’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla savcılıktan ifadesi alınmadan mahkemeye sevk edilen Birleşik Haziran Hareketi yürütme üyesi Onur Kılıç tutuklandı.

Yayınlanma: 13.02.2015 - 12:09
Abone Ol google-news

11 Ocak 2014’te Birleşik haziran Hareketi tarafından yapılan 'Laik ve bilimsel eğitim' eyleminde 'Hırsız katil Erdoğan' diye slogan atan Kılıç, Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla arkadaşının evindeyken gözaltına alınmıştı.

Suç iddiası ‘hakaret’ olmasına rağmen Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından gözaltına alınan Kılıç, emniyette ifade vermeyi reddetmişti. Savcılıkta ifadesi dahi alınmadan Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiğine dair 'kuvvetli delil ve yoğun kasıt' bulunduğu öne sürülerek mahkemeye sevkedilen Kılıç tutuklandı.

İşte Kılıç'ın tutuklanma kararı;

SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

Onur Kılıç'ın İzmir 5. Sulh Ceza Hakimliği'nde verdiği ifadede, "Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Alsancak ÖSYM binası önünde zorunlu din derslerine ve okulların imam hatipleştirilmesini protestoya yönelik olarak yürüyüş yapılacağını duydum. Özgürlük ve Dayanışma Partisi yöneticisi olduğumdan, katkı sunmak amacıyla yürüyüşe katıldım. Ancak suç unsuru olduğu söylenen 'Hırsız, katil Erdoğan', 'Kahrolsun AKP diktatörlüğü' şeklinde herhangi bir slogan atmış değilim. Bu tip sloganların orada buluna diğer şahıslarca atılıp atılmadığını bilmiyorum, hatırlamıyorum. Ancak ben katılmadım. Özetle atılan sloganlar birine yönelik değildir. 17-25 Aralık operasyonunda adı geçen Erdoğanlara yöneliktir" dediği öğrenildi.

AVUKATLARI BİR AYLIK SÜREYE DİKKAT ÇEKTİ

Avukatları, Onur Kılıç'ın 11 Ocak 2015 tarihindeki açıklamanın üzerinden bir ay geçtikten sonra gözaltına alındığına dikkat çekti. Müvekkillerine karşı hukukla siyasetin içiçe geçtiği bir ortamda operasyon yapıldığını öne süren avukatlar, suç unsuru olduğu belirtilen sloganların 17-25 Aralık soruşturmaları sonrasında binlerce kez birçok eylemde dile getirildiğini, sosyal medya üzerinden paylaşıldığını söyledi. Bu süreçte Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ayrı görevde bulunduğuna dikkat çekilerek, cumhurbaşkanına yönelik olduğu çıkarımının yapılamayacağı savunuldu. Siyasi kimliği olanlara demokratik sistemlerde ağır eleştiriler yöneltilebileceğini belirten avukatlar, Onur Kılıç'ın tutuksuz yargılanmasını talep etti.

KATALOG SUÇLARDAN TUTUKLANDI

Hakim, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, delillerin henüz toplanmamış olması, atılı suçun katalog suçlardan olması, suç için belirlenen cezanın miktarını dikkate alıp, kaçma şüphesinin bulunduğunu da vurgulayarak Onur Kılıç'ın tutuklanmasına karar verdi. Kılıç, Cumhurbaşkanı'na hakareti düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299'uncu maddesi kapsamında tutuklandı.

ADLİYEDE GERGİNLİK

Kararın ardından adliye içerisinde güvenlik görevlileri ile Onur Kılıç'a destek verenler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler