Gezi sürgünü öğretmen

Müdür yardımcısı facebook’ta delil aradı. 23 yıllık öğretmen Gezi eylemcisi olduğu gerekçesiyle sürgün edildi.

Yayınlanma: 09.03.2015 - 22:54
Abone Ol google-news

Mersin’de bir lisede görevli resim öğretmenine facebook paylaşımları nedeniyle 2 ayrı soruşturma açıldı ve öğretmen sürgün edildi. Her iki soruşturma için de ‘delilleri’ okulun müdür yardımcısı facebook üzerinden topladı. Gezi eylemlerine katılmak, devlet büyüklerine hakaret etmek, ahlaksız paylaşımlarda bulunmakla suçlanan öğretmenin ünlü yazarların yazılarını paylaşması, arkadaşlarının paylaşımları, eski bir öğrencisinin nü resim çalışması bile dosyaya ‘delil’ diye girdi.

ÖĞRETMENLE İLGİLİ SORUŞTURMA DOSYASINA GİREN EVRAK ÖRNEKLERİ

Mersin Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmeni Zehra Gürler hakkındaki idari soruşturmalar, 2013 yılı Haziran ayında başladı. Okulun din kültürü öğretmeni kökenli müdür yardımcısı Cuma Ağırağaç, 2 veliden şikâyet geldiği gerekçesiyle,  facebook üzerinden arkadaş olmadığı halde Zehra Gürler’in profiline girerek paylaşımlarını inceledi. Ağırağaç, 6 Haziran 2013 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir şikâyet yazısı yazdı. Ağırağaç, şikâyet yazısı ekinde, öğretmen Gürler’in ‘Allah’ım bugün lütfen buluşma yerimiz olan Forum’a sığmayalım’ ve ‘Son, iki, üç, dört… Forum’u geç, sapmadan sahile in. Gezi için buluşma planımız saat 18.00, Barış Meydanı’ şeklindeki mesajlarının çıktısını ekledi ve Gürler’in Gezi eylemcisi olduğunu kanıtlamaya çalıştı. Ağırağaç aynı yazının ekinde, Gürler’in gazeteci Gülse Birsel, yönetmen Zeki Demirkubuz, tiyatrocu Okan Bayülgen’in Gezi eylemlerine ilişkin yazı ve videolarını paylaştığını, odatv.com ve Birgün gazetesinin haberlerini paylaştığını gösteren çıktıları da sundu.

Müdür yardımcısı ayrıca, öğretmen Gürler’in facebook arkadaş listesinde yer alan kişilerin Gezi eylemleriyle ilgili yazı ve fotoğraflarını, Gürler’in eski öğrencilerinden birinin nü resim çalışmasını da ‘Zehra Hanım’ın arkadaş listesinden’ notu düşerek şikâyet yazısına ekledi.

İl Eğitim Denetmenleri Başkanlığı, 11 Haziran 2013’te, öğretmen Gürler hakkında idari soruşturma yürütülmesine karar verdi. Soruşturmayı yürüten 2 müfettiş Haziran ayı içerisinde Güzel Sanatlar Lisesi’ne gelerek öğretmen Gürler’in savunmasını aldı.  

Müfettişler, öğretmen Gürler’in Gezi eylemleriyle ilgili sözlerinin şiddeti teşvik, öğrencileri eyleme yönlendirme içermediğini, facebook’tan arkadaş olduğu kişilerin paylaşımlarının şahsı bağlamayacağını, genel ahlaka aykırı olduğu iddia edilen nü resmin ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın sanat liseleri müfredatındaki resimlerden farklı olmadığını belirtti ve Ekim 2013’te öğretmen Gürler hakkında cezaya gerek olmadığına hükmetti.

Ancak müfettişlerin kapattığı soruşturma dosyası, 2014 yılında, müdür yardımcısı Cuma Ağırağaç’ın şikâyetiyle yeniden açıldı. Soruşturma için görevlendirilen başka bir müfettiş heyeti Haziran ayında öğretmen Gürler’den savunma istedi. Gürler, dosya kapsamının ilk soruşturma dosyası ile aynı olduğunu belirterek ilk ifadesinden başka ifade vermeyeceğini söyledi. 2014 yılının Aralık ayında ise facebook ‘delillerinin’ bir kısmı dosyadan çıkarıldı ve öğretmen Gürler ‘Allah’ım bugün lütfen buluşma yerimiz olan Forum’a sığmayalım’ ve ‘Son, iki, üç, dört… Forum’u geç, sapmadan sahile in. Gezi için buluşma planımız saat 18.00, Barış Meydanı’ şeklindeki ifadeleri nedeniyle yeniden savunma verdi.

Gürler savunmasında, Gezi eylemleri için yönlendirme ve çağrıda bulunmadığını söylediyse de maarif müfettişleri bu iki ifade nedeniyle Gürler’e önce kınama cezası verdi, daha sonra bunu uyarı cezasına indirdi. Müfettiş raporunda, cezaya gerekçe olarak gösterilen ‘Son, iki, üç, dört… Forum’u geç, sapmadan sahile in. Gezi için buluşma planımız saat 18.00, Barış Meydanı’ ifadesinin başına, Gürler’e ait olmayan, şikâyetçi Ağırağaç tarafından eklenen ‘İstanbul’daki Gezi Parkı protestosunun Mersin ayağına çağrı’ ifadesi de eklendi.

Gürler, ‘İstanbul’daki Gezi Parkı protestosunun Mersin ayağına çağrı’ ifadesinin kendisine ait olmadığını, eylemlerin yönlendiricisiymiş gibi gösterilmek için bu ifadenin eklendiği iddiasıyla idari dava açtı. Gürler, soruşturma sonucu yazısı eline geçmeden, Mersin merkeze 165 kilometre mesafedeki Mut ilçesine sürüldüğünü öğrendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler