Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nda yıkım şimdilik durduruldu

Tuzla Çocuk Kampı’na (Kamp Armen) bu sabah yıkım için iş makinaları girdi.

Yayınlanma: 06.05.2015 - 14:42
Abone Ol google-news

Ermeni toplumu için sembolik anlamı olan ve devlet tarafından el koyulduğu 1983’ten beri beş kez el değiştiren Tuzla Çocuk Kampı’na (Kamp Armen) bu sabah yıkım için iş makinaları girdi. Dozerler, 5 odayı, şapeli ve çevre duvarlarını yıktı. 8 bin 900 metrekarelik alana sahip kampın yaklaşık yarısı yıkılmış durumda.

YIKIM ŞİMDİLİK DURDURULDU

Kamp Armen olarak bilinen Tuzla Çocuk Kampı'nda sabah saatlerinde başlayan yıkım, yıkımı durdurmaya gidenler sayesinde şimdilik durduruldu. Yıkım şimdilik durmuş olsa da bölgede bekleyiş devam ediyor.

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı tarafından 1962 satın alınan ve kimsesiz Ermeni çocuklar için inşa edilen Kamp Armen, 1979 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1936 Beyannamesi’nde yer almadığı gerekçesiyle mahkemeye taşınmıştı.

Dört yıl süren dava sonunda kamp, azınlık vakıflarının 1936’dan sonra mal edinmesine aykırı olduğu gerekçesiyle vakfın elinden alınıp, eski sahibine verilmişti. Gedikpaşa Ermeni Kilisesi Vakfı karara itiraz etmiş ancak Yargıtay’ın 1987’de yerel mahkeme kararını onaylamasıyla hukuki süreç tamamlanmıştı. Kamp 2011 yılında Vakıflar Kanunu’nda yapılan ve azınlık vakıflarının el konan mülklerinin iadesini ön gören değişiklikten de yararlanamadı. Vakıflar Genel Müdürlüğü 2012’de Kamp Armen’i “el konmuş mülk” olarak değerlendirmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler