91. Yılımızı Korkmadan Susmadan Özgürce Kutladık

91. yaşımızı kutladığımız gece 70. Yunus Nadi Ödülleri de sahiplerini buldu.

Yayınlanma: 08.05.2015 - 23:32
Abone Ol google-news

Şişli Kent Kültür Merkezi’ndeki törene geniş katılım oldu. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Aykurt Nuhoğlu, Süleyman Çelebi, Ercan Karakaş, Ali Kılıç, Umut Oran ve Hayri İnönü Cumhuriyet’i yalnız bırakmadı.

Gururla dolu 91 yıl

Cumhuriyet’in 91. kuruluş yıldönümü önceki gece Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle kutlandı. Gecede, bu yıl 70.’cisi düzenlenen Yunus Nadi Ödülleri de sahiplerini buldu. Gecede, şef Masis Aram Gözbek yönetimindeki Boğaziçi Gençlik Korosu da mini bir konser verdi.

Nebil Özgentürk’ün sunduğu geceye Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, CHP Milletvekili Umut Oran, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Sanatçı Zülfü Livaneli, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, CHP Kültür Sanat Platformu Başkanı Ercan Karakaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, oyuncu Gonca Vuslateri, CHP İzmir Milletvekili Adayı Zeynep Altıok, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda Cumhuriyet okuru katıldı. Gecede yapılan konuşmalarda özgürlüklere, yaşam hakkına, polis şiddetine, Gezi Direnişi’ne, sansür ve otosansüre dikkat çekilerek “daha iyi bir dünya” vurgusu yapıldı.

Geceye katılan konukları, Cumhuriyet
Vakfı Başkanı Orhan Erinç karşıladı.

Geceye katılan HDP’li Hasip Kaplan, Genel
Yayın Yönetmenimiz Can Dündar’la görüştü.

Akın Atalay ve Hikmet Çetinkaya, Kadıköy
Belediye Başkanı Nuhoğlu ile bir araya geldi.

Ankara’daki kutlamaya TBMM Başkanı Çiçek de katıldı. Gecede yazarlarımızla okurlarımız bir araya geldi.

Siyaset ve medya buluştu

Cumhuriyet Gazetesi 91. yaşını Ankara Büromuzun bahçesinde verilen resepsiyonla kutladı. Kutlamaya, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanısıra CHP ve HDP’den milletvekilleri, sivil toplum ve meslek örgütlerinin başkanları ile çok sayıda okurumuz katıldı.

Geceye Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP’li Milletvekillleri Mustafa Balbay, Gülsün Bilgehan, Aylin Nazlıaka, Ali Haydar Öner, Rıza Türmen, İzzet Çetin, Bülent Kuşoğlu, Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, CHP Milletvekili adayları Şenal Sarıhan ve Utku Çakırözer, Vatan Partisi Ankara milletvekili adayı İsmail Hakkı Pekin, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Koç Grubu Ankara Temsilcisi Ufuk Çıplak katıldı.

Gazeteci akını

Çok sayıda gazetecinin de katıldığı resepsiyonda, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, Sözcü Gazetesi Ankara Temsilci Saygı Öztürk, Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş, Fox TV Ankara Temsilcisi Sedat Bozkurt, Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal, gazeteci- yazar Doğan Tılıç, Star Gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Kartoğlu, Haber Türk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şube Başkanı Ayfer Yüksel, Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Göksel Bozkurt, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Erdal Atıcı, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Ankara Şube Başkanı Alper Akçam, Halkevleri Genel Baykan Yardımcısı Samut Karabulut, Birleşik Haziran Hareketi’nden Kaya Güvenç, Denizlerin avukatı Halit Çelenk’in kızları Serpil Güvenç ve Ferda Özyurda, Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Güneş Gürseler, Mülkiyeliler Birliği Başkanı Erdal Eren, Cumhuriyet’i yalnız bırakmadılar.

Masis Aram Gözbek yönetiminde mini konser veren Boğaziçi Gençlik Korosu büyük alkış aldı.

Susmadan korkmadan özgürce...

Cumhuriyet’e kutlama mesajı yağdı

Gazetemizin 91. yılı Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle kutlanırken törene katılamayan çok sayıda kişi gazetemize kutlama mesajlarını iletti. Cumhuriyet’in 91. yılı nedeniyle kutlama mesajı gönderen ve telefon açan isimler şöyle:

Türkiye Gençlik Hizmet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güngör Şatıroğlu: Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, çizgisinden sapmayan ve bugüne kadar yayın ilkelerinden taviz vermemiş gazetemizin 91. yılını kutlarım.

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli: Türk basınının çınarı, cumhuriyetin yılmaz savunucusu, ilkeli ve objektif gazetecilik politikasıyla basınımızın yüz akı Cumhuriyet gazetemizin 91. yıldönümünü kutlarım.

Sessizlerin sesi

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Oğuz Oyan: Cumhuriyet gazetesinin 91.yılını kutlar, bundan sonraki yıldönümlerini daha özgür bir Türkiye’de kutlamak dileğiyle size ve şahsınızda Cumhuriyet ailesinin değerli üyelerine saygılar sunarım.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi: Sessizlerin sesi, kimsesizlerin kimsesi Cumhuriyetin gazetesi... Susmadan, korkmadan, özgürce var olduğunuz için teşekkürler. Sizin kalemleriniz özgür olmadan bizler de özgür değiliz...

Gazetecilik çabası

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar: Türkiye Cumhuriyeti’nin her dönemine tanıklı eden Cumhuriyet gazetesi, Cumhuriyetin temel niteliklerinin, Atatürk ilke ve devrimlerinin korunması konusundaki duyarlılığı dolayısıyla Türk basını içinde özgün bir yer edinmiştir. Türkiye, basın özgürlüğünün AKP iktidarının müdahaleleriyle ağır şekilde yer aldığı bir süreci yaşıyor. Türkiye’nin içinden geçtiği böyle bir dönemde Cumhuriyet gazetesi, çok değerli bir çabayı, bağımsızlık gazetecilik çabasını sürdürmektedir. Yurttaşların doğru bilgilendirilmesi çabasına katkı sunan tüm dostları kutluyorum.

Eski CHP Millektvekili Mustafa Özyürek: Laik demokratik cumhuriyetin inançlı savunucusu Cumhuriyet gazetesinin 91. Yılını kutluyorum.Halkın doğru bilgilendirilmesi ve aydınlatılması mücadelesine kararlılıkla devam etmenizi diliyorum.

PMD Başkanı Göksel Bozkurt: Gerçeğin peşinde 91 yıla giren Cumhuriyet’i kutluyor, ödünsüz, inandığı yolda her türlü baskıya direnerek yürüyen, Türkiye’nin demokrasi mücadelesinde ön saflarda mücadele everen, özgür kalemlerini, dirençli emekçilerini saygıyla selamlıyorum.

Yeri ayrıcalıklı

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım: Basın tarihimizde köklü, önemli ve ayrıcalıklı bir yere sahip olan Cumhuriyet gazetesinin kuruluşundan günümüze dek her kademesinde emeği geçen değerli çalışanlarının, devraldığı görev bilinci ile sürdürdüğü çalışmalarda başarılar diliyor, aranızda olmayanları saygıyla anıyor, Cumhuriyet gazetesine basın ve yayın hayatında nice yıllar diliyorum.

Açık hava mezarlığı gibi canım ülkem

Roman ödülünü alan Eren Aysan, faili meçhul cinayetlere değindiği konuşmasında “Ödülü, ortaçağ karanlığında yitirdiğim babam Behçet Aysan’ın su kadar aziz anısına adıyorum” dedi

70. Yunus Nadi Ödülleri sahiplerini buldu. Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül töreninde roman dalında ödül alan Madımak katliamında yaşamını yitiren şair Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan, “Ödülü, ortaçağ karanlığında yitirdiğim babam Behçet Aysan’ın su kadar aziz anısına adıyorum” diyerek faili meçhul cinayetlere dikkat çekti.

Eren Aysan, ödülünü sanatçı Zülfü Livaneli’nin elinden aldı. Livaneli, konuşmasında Atatürk’ün “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarların biri kopmuş demektir” sözünü hatırlatarak “Sanat damarlarımızı sürekli kesmeye çalışanlar bunun feci denemesini Madımak’ta yaptılar. Sanat damarlarımızı kesemediler, kesemeyecekler...” dedi.

Aysan da konuşmasında şu cümleleri kurdu: “Babamın ölümü gelip çattığında o zamanın boyalı basını katliamın üstünü örtmek, olayları çarpıtmak adına elinden geleni yaptı. Bir tek Cumhuriyet gazetesi yaşananları dosdoğru aktarıyordu. Gazetenin 3 Temmuz 1993 günü manşeti, ‘Şeriat Ayaklanması’ idi. Altında iri puntolarla, ‘Ölenler arasında şair Behçet Aysan ile ozan Nesimi Çimen de var’ diye yazıyordu. Ne yalan söyleyeyim, o zaman içimden ‘nasıl olur?’ demiştim...

Hep bu kadar ağır yürek sızısıyla mı yaşayacağım? Biraz mahremiyetimizi aşarak söyleyeyim: Kimse anlamak istemez, Sabahattin Ali öldürtüldükten sonra uyuyamayan eşinin kızı Filiz’i de akşamdan sabaha ayakta durmaya zorladığını... Kimse bilmez, Ümit Kaftancıoğlu’nun çocuklarına bağlanması gereken maaşı devletin esirgediğini ve bu paraya kavuşmak için ailenin ne çileler çektiğini... Çünkü paradan konuşmak zaten onurlu insanlar için utanılacak bir şeydir.

Yatışmak için

Bense babamın ölümünden bu yana ‘yenilgi’ duygusunu üzerimden atamadım. Sanki o ana kadar her şeyin çözümü vardı. Şimdi ise yok! Üstelik bunun bir duygu değil, ağırlığını ve soğukluğunu günden güne hissettiren gerçek olduğunu biliyorum. Birileri benden çok önce bu gerçekle karşılaştı, birileri bunun farkında değil, birilerinin ‘çare’ diye başvurduğu şeyse bana çok yavan geliyor. Belki de kendimi bir parça yatıştırmak için yazmaya başladım. Bizim gibi kayıplarının ardından vekâleten yaşayanlar için artık sayısız anma günü var. Günlerimiz 17 bin beş yüz faili meçhul cinayet için yeterli değil. Artık bir açıkhava mezarlığı gibi canım ülkem... Son olarak, ödülü, ortaçağ karanlığında yitirdiğim babam Behçet Aysan’ın su kadar aziz anısına adıyorum.”

Umudu geri kazandıranlar için

Belgesel dalında “Madde 16: Yaşam Hakkı” adlı yapıtlarıyla ödül kazanan Kerem Hun ve Yılmaz Kılıç’ın ödülünü Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar verdi. Gezi Direnişi’nde polisin attığı gaz kapsülüyle gözünü kaybeden Muharrem Dalsüren’i sahneye davet eden Hun ve Kılıç, “Bu ödülü 12 yaşında güvenlik güçleri tarafından 13 kurşun sıkılarak katledilen Uğur Kaymaz ve polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden, sakat bırakılan, psikolojik veya fiziksel işkenceye maruz kalan bütün insanlara adıyoruz. Kaybettiğimiz umudu bize geri kazandırmak için korkusuzca Gezi’nin ön saflarında yer alan kaybettiğimiz Gezi şehitlerini bir kez daha anıyoruz” dediler.

Özgürlük eksik olmasın

“Fotoğraf” dalında Coşkun Aral, İsa Çelik, Gültekin Çizgen ve Ergun Çağatay’dan oluşan Seçici Kurul, ödülün “Özgürlük” adlı yapıtıyla Burak Şenbak’a verilmesini kararlaştırdı.

Fotoğraf dalında birinci olan Burak Şenbak, ödülünü Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın elinden aldı. Yunus Nadi ödülünü almaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyleyen Burak Şenbak, “Hayatımızda özgürlüğün eksik olmaması dileğiyle” diyerek törene katılanları selamladı.

Aybars’ın ödülünü Orhan Erinç verdi

“Sosyal Bilimler ve Araştırma” ödülü “İstiklal Mahkemeleri” adlı yapıtıyla Ergün Aybars’a verildi. Aybars, ödülünü Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç’ten aldı.

Edebiyatın dokunduğu yerde kötülük olmaz

Öykü dalında “Mübarek Kadınlar” adlı yapıtıyla ödül alan Gaye Boralıoğlu’na ödülünü Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü verdi. Boralıoğlu, “Edebiyatın dokunduğu yerde kötülük olmaz. Yaşar Kemal’in dediği gibi, biraz daha yazmak, biraz daha iyi yazmak...” dedi.

Her şeyin mizah olduğu yerde

Karikatür ödülünü “Üç Maymun” adlı eseriyle kazanan Oğuz Gürel’in ödülünü yazarımız Hikmet Çetinkaya verdi. Gürel, “Bertolt Brecht, ‘Mizahın bol olduğu yerde karikatürcülerin işi kolay gibi gözükür, her şeyin mizah olduğu yerde de yaşamak gittikçe zorlaşır’ der” diye konuştu.

Göç ettirilen köylülere...

birincilik ödülü, Orhan İnce’nin yönettiği “Adem Başaran” adlı yapıtla, Safet Ayhan’ın “Sarı Buzdolabı” adlı yapıtı arasında paylaştırıldı. Ödülleri Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay sundu. İnce, “Bu ödülü 90’lı yıllarda köyleri yakılan ve zorunlu göçe maruz kalanlara adıyorum” diye konuştu.

Durbaş’ın ödülünü eşi aldı

Şiir dalında “Bağışla Ziyanımı” adlı yapıtıyla ödül kazanan Refik Durbaş’ın ödülünü eşi Bilge Durbaş aldı. Ödülü, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu sundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler