Soma’da anne olmak çok zor

Soma’da Anne Olmak’ isimli panelde ayarlandı. >> 24’te konuşan Hidayet Tokgöz, eşi öldükten sonra baskılar nedeniyle renkli tişört bile giyemediklerini söyledi.

Yayınlanma: 11.05.2015 - 21:56
Abone Ol google-news

 

Sessizce ağlıyorlar

Somalı anne Leyla Cambal “Çocuklarımı düşünüyorum. Bana diyorlardı ‘Eşin emekli olmuş niye gönderiyorsun? ‘3 çocuğum vardı nasıl gitmesin? Babalar madene çocukları için indi, şimdi ben sadece çocuklarla ilgili destek gelsin istiyorum. Benim şu an aldığım maaş onun ayakkabısını alamaz. Eşimin ölümünün ardından 350 lira ölüm maaşı, 850 lira da emekli maaşı alıyorum. 350 lirayı her çektiğimde, ‘senin canının bedeli bu muydu?’ diye soruyor, kendi kendime ağlıyorum.”

Soma maden faciasının birinci yıldönümü öncesi Türk Eğitim Derneği’nin düzenlediği panelde konuşan madene eşini gömen eşlerden Leyla Cambal 350 lira ölüm maaşı aldıklarını belirterek gözyaşları içerisinde, “350 lirayı her çektiğimde, ‘senin canının bedeli bu muydu’ diye soruyor, kendi kendime ağlıyorum” dedi. Eşi Ferhat Tokgöz’ü madene gömen Hidayet Tokgöz ise Somalı kadınların toplumsal baskı ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Esentepe Deniz Bank Genel Müdürlüğü’nde yapılan “Soma’da Anne Olmak” panelinin açılış konuşmasını Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu yaptı. Pehlivanoğlu, derneğin faciadan sonra “Soma’ya El Ver Kampanyası”yla 12 kişilik saha çalışma ekibiyle beraber 159’dan fazla aileyi ziyaret ettiklerini belirtti.

‘Renkli bluz giyemiyoruz’

Soma maden faciasında eşi Ferhat Tokgöz’ü yitiren Hidayet Tokgöz de panele 3 yaşındaki oğlu Selim Tokgöz ve üzerinde eşinin isminin yazılı olduğu baretle katıldı. Tokgöz facia sonrası geçen 1 yılı şöyle özetledi:

“Omzumuza binen yükün haddi hesabı yok. Soma’da anneler dayanması çok zor acılar yaşıyorlar. Bir yandan eşlerinin, yoklukları bir yandan yetişmesi gereken evlatları. Soma’daki eşler ve anneler psikolojik ve toplumsal baskı altındalar. Üzerlerine renkli bir bluz bile giyemiyorlar. Beynimizden psikolojik baskıyı atamıyoruz.”

‘Meşalimiz olacaktı’

Panele katılanlar arasında bulunan sanatçı Filiz Akın da TED bursu ile okuduğunu belirterek “Türk Eğitim Derneği olarak bu paramparça hayatlara dokunmak istedik. Geçen günlerde yitirdiğimiz Enes bebek de büyüyüp okula gidebilseydi bizim meşalemiz olacaktı. Arzumuz Soma’daki çocukların hayatlarına dokunmak, ailelerine verdiğimiz destekle okuyup başarılı olmaları. Dileriz ki bu meşale hem onları hem ülkemizi aydınlatsın” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler