Bandırma Vapuru'ndakilerin yakınları anlatıyor

Musta fa Kemal Atatürk ile birlikte Bandırma Vapuru’nda olan Binbaşı Kemal Doğan’ın kızı Ayfer Neyzi, Atatürk’ün Kurmay Başkanı Kazım Dirik’in torunu Doğan Dirik ve Atatürk’ün yaveri Cevat Abbas Gürer’in torunu Hüseyin Gürer, babaları ve dedelerinin aktardıkları yolculuk anılarını anlattı.

Yayınlanma: 19.05.2015 - 04:39
Abone Ol google-news

16 mayıs 1919 yılında İstanbul’dan bir gemi hareket etti ve rotasını kurtuluşa çevirdi. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’da sonlanacak bu yolculuğa en güvendiği isimleri seçti. Dikkat çekmemek için seyis kılığında 18 atla Bandırma Vapuru’na binen Kurmay Albay Refet Bey (Bele), ailesini İstanbul’da bırakmamak için eşi ve 3 çocuğunu da Tokat’a götürmek üzere yanına alan Piyade Yüzbaşı Mustafa Vasfi Bey (Süsoy), gemiye Beykoz açıklarında binen hatta gemiye kadar yüzen Atatürk’ün Selanik’ten okul ve mahalle arkadaşı yüzbaşı Ali Şevket Bey (Öndersev), Kurmay Başkanı Albay Kázım Bey (Dirik) Kurmay Binbaşı Hüsrev Bey (Gerede), Mustafa Kemal’in yaverleri Cevat Abbas (Gürer), Topçu müfettişi Binbaşı Kemal Bey(Doğan), Sağlık Müfettişi Albay İbrahim Tali Bey (Öngören), Tabib Yüzbaşı Behçet Efendi, Kurmay Binbaşı Arif Bey (İzmir suikastı davasında İstiklal Mahkemesi kararıyla idam edildi), Doktor Binbaşı Refik Saydam, Yüzbaşı Sadıkoğlu İsmail Hakkı Ede, Üsteğmen Hayati Bey, Piyade Yüzbaşı Ali Mümtaz (Tünay), Piyade Asteğmeni Hayati Efendi,Piyade Asteğmeni Arif Hikmet Efendi (Gerçekçi), Atatürk’ün Yaveri Topçu Üsteğmeni Muzaffer Efendi (Kılıç), Asteğmen Abdullah Efendi...Savaş bittiğinde kimi askerliği sürdürdü, kimi milletvekili olarak siyasete atıldı ama hepsi de kendi alanlarında büyük özveri ile vatanlarına hizmet etti.

En büyük ortak noktaları ise yaptıkları ile övünmekten hiç hoşlanmıyor olmaları idi. Bandırma Vapuru’nun yolcularının çocukları ve torunları ise kendilerine aktarılan yolculuk anılarını büyük özenle korumaya çalışıyorlar... İşte onlardan birkaçı...

Topçu Binbaşı Kemal Doğan’ın kızı Ayfer Neyzi... 19 Mayıs gibi
bir başarımız var...

Kurmay Başkanı Kazım Dirik’in torunu Doğan Dirik... O öncelikle
Cumhuriyetin valisi

Atatürk’ün yaveri Cevat Abbas Gürer’in torunu Hüseyin Gürer...Dedem Atatürk’ün karakutusuydu

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler