Ümit Özdağ: PKK’ye fırsat verildi

MHP’li Ümit Özdağ gelinen noktada tüm sorumluluğun AKP’de olduğunu söyledi. Erdoğan ve Davutoğlu’nun kendi elleriyle PKK’ye bir devlet kurdurduğunu savunan Özdağ, “Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye uzanan bir etnik temizlik yapılmakta” dedi.

Yayınlanma: 17.06.2015 - 06:49
Abone Ol google-news

Ortadoğu ve PKK üzerine araştırma yapan MHP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Türkiye’nin Suriye politikasının iflas ettiğini söyledi. Bölgede örgütlü Arap kuruluşların açıklamalarından “etnik temizlik” yapıldığını belirten Özdağ, sorularımıza şu yanıtları verdi:

Türkiye’nin hatası?

- AKP’nin izlediği politikanın Türkiye’nin menfaatine ne kadar aykırı olduğu ortaya çıktı. Erdoğan ve Davutoğlu, ‘Suriye’de Esad’ı yıkıyoruz’ derken Suriye’nin parçalanması sürecinin taşeronluğunu yapmışlardır. PKK’ye kendi elleriyle bir devlet kurdurmaktadırlar. Genelkurmay ve MİT’in katılımıyla güvenlik toplantısı yaptıklarını duydum. Buna ancak gülerim. Bunun en önemli mimarı AKP’dir.

Gelişmeler Türkiye açısından ne gibi tehditler oluşturur?

PKK, Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye, bugün olduğundan çok daha güçlü bir şekilde güç projeksiyonu yapacaktır. Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik büyük bir etnik temizlik bilinçli bir şekilde yapılmaktadır. Bu konuda bölgede örgütlü Arap grupların açıklamaları var, bizim iddiamız değil. PKK etnik temizliğe dayalı bir Kürdistan kuruyor. IŞİD bir yere giriyor, sonra ABD desteğiyle çıkartılıyor ve bölge PYD tarafından işgal ediliyor, PKK bu bölge bizim diyor. PKK-HDP aynı şeyi Güneydoğu’da da yapıyor.

Bölgenin etnik yapısı hangi bileşenlerden oluşuyor?

- Türkmenler, Araplar, Kürtler var. PKK bilinçli olarak Türkmenlere ve Araplara yönelik etnik temizliğe başladı. Seçimlerden önce yaptığım bir basın açıklamasında uyarıda bulundum. Yeni büyük bir göç dalgası başlayacak dedim. Çünkü yeni çatışma aşaması Suriye rejiminin yeni bir refleks geliştirmesine, çatışmaların ağırlaşmasına neden olacak. Ve Suriye yeni çatışmaların alevlendiği evreye girecek demiştim, şimdi girdi. El Nusra ve diğer muhalif örgütler rejime karşı çarpışırken PKK ve IŞİD çatışmalarının ekseni Halep’e kayacak. Kilis’in altındaki bölge tamamen Türkmen bölgesidir. Halep ekseninde yoğunlaşacak çatışmalar Türkiye’ye yönelik 800-900 bin kişilik ağır bir göç dalgasını tetikleyecek.

Gelenler geri döner mi?

- AKP gelenlerin yüzde 70’inin Türkiye’de kalmasını öngören bir yaklaşım içerisinde. Ortaya on sene içinde yeni sosyal, politik, etnik sorunlar çıkaracak.

İŞİD açısında durum nedir?

- Kısa ve orta vadede IŞİD’in çözüleceğini düşünmüyorum. Aksine muhalefet başarı kazanır, Esad Şam’ı terkederek Akdeniz kıyısına Nusayri devletçiğini kurmak isterse, Şam’da IŞİD ile Nusra arasında selefiler arası iç çatışma başlayacak. Afganistan halini alabilir. Ben bu durumda Cemil Bayık’ın Mesut Barzani’den önce Kürdistanı ilan edeceğini düşünüyorum.

MİT TIR’larının IŞİD’e desteğinin gelişmelerde rolü var mı?

- Ben o konuya girmiyorum.

ABD Türkiye’ye karşı Kürtleri mi tercih etti?

- ABD’nin son Suriye politikasının gerçekten Türkiye’nin menfaatlerini ağır şekilde ihlal edici olduğu görülüyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler