‘Taşımalı’ yasal değil

YSK temsilcileri Erdoğan’ın ‘seçimde taşımalı sistem’ önerisine karşı

Yayınlanma: 04.08.2015 - 06:18
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütünün baskı nedeniyle seçmenin merkeze taşınması önerisine partilerin YSK temsilcilerinden tepki geldi.

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hamidi Yakupoğlu: Seçim kanununda çok nettir, sandık yerinden dahi kımıldamaz. Yasa ve anayasa değişikliği gerekir. Anayasa değişikliği de bir yıl sonra uygulanabilir. Daha önce de başvurular oldu ancak YSK oy birliğiyle “güvenliği devlet sağlar” denerek reddedildi. Taşımalı sistem seçme özgürlüğünün de önüne geçer. Anayasa’yı değiştiremeyeceklerini biliyorlar, bu nedenle YSK’yi zorlayacaklar.

MHP YSK Temsilcisi Kürşat Türker Ercan: AKP yasa yapabiliyorsa yapıyor yapamazsa kurumlara baskı uyguluyor. Bu yöntemle değişiklik yapabilirler. YSK’ye bir karar aldırmaları mümkün. YSK kabul ederse, bugüne kadarki görüşünden vazgeçmiş olur. Parti olarak “silahın gölgesinde seçim yapılmaz” diye çok uyardık, sesleri çıkmadı. Oy kaybettiler ve ona uygun çözüm üretmeye çalışıyorlar. Taşımalı sistemden söz etmek, “Güvenliği sağlayamıyorum”un acziyetin itirafıdır.

HDP YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki: Bir yerde seçim güvenliği yoksa özgürce oy kulanımından da söz edemezsiniz. YSK’nin kararlarının arkasında duracağını düşünüyorum, bu önerilerin YSK’de karşılığı yok.

AKP ikiye bölündü

AKP’li yetkililer seçmeni çok az olan yerlerde seçim öncesinde seçmenin baskıya uğradığı, tehdit edildiği görüşünde. Bazı AKP’liler, “seçmen sayısının çok az olması nedeniyle kime oy verdiğinin belli olacağından endişe edenler HDP’ye oy verdi. Bu baskının ortadan kalkması için bu tip yerlerde seçmenin kentlere taşınarak oy kullanması sağlanmalı” derken, bazıları ise sistemin hem maliyetli hem de güvenlik açısından zor olduğu kanaatinde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon