‘Sümeyye suikastı’ sahte çıktı

Kabataş’ta türbanlıya taciz ve Bülent Arınç’a suikast iddialarının ardından Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a suikast yapılacak haberi de ‘yalan’ çıktı.

Yayınlanma: 08.08.2015 - 13:01
Abone Ol google-news

Bülent Arınç’a suikast ile Kabataş’ta türbanlı kadına taciz iddialarının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a suikast iddiası da “boş” çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin CHP milletvekili Umut Oran ile Fuat Avni/Emre Uslu arasında geçtiği iddia edilen “Sümeyye Erdoğan’a suikast” konuşmalarının yer aldığı Twitter yazışmalarının sahte olduğunu belirledi.

Sümeyye Erdoğan’a suikast iddiaları, 7 Haziran seçim sürecinde hükümete yakın gazetelerde Şubat 2015’te yayımlandı. Akşam, Star ve Güneş’in manşetten verdiği haberlerde, Umut Oran ve Fuat Avni/Emre Uslu tarafından Twitter’da özel yazışmalar yapılıp, bu mesajlaşmalarda Sümeyye Erdoğan’a suikast planı yapıldığı iddia edildi. Haberde, “İstihbarat birimlerinin tespit ettiği 31 Ocak 2015 tarihli mesajlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a yönelik suikast planları deşifre oldu. Mesajlara göre, paralel yapı 7 Haziran seçimleri öncesinde Erdoğan’ı meydanlardan uzak tutmak için Sümeyye Erdoğan’a yönelik suikast hazırlığı yaptı” denildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suikast iddiasını ciddi(!) görerek soruşturma başlatırken, Umut Oran da yayını yapan gazeteler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Savcılığı, Oran’ın şikâyetini görevsizlik kararıyla İstanbul’a gönderdi.

‘Acemice yazılar’

Savcı Hüseyin Parlakkılıç, Sümeyye Erdoğan’a suikast iddiası haberlerine ilişkin Akşam ve Güneş gazetelerine açtığı davanın iddianamesinde, şikâyete konu Twitter yazışmaların sıhhatinin tetkiki amacıyla konuyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazıldığını anımsattı. Buna karşılık Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcılığının gazetelerde çıkan haberlerin içeriği dikkate alınarak, Sümeyye Erdoğan’a suikast planlanıp planlamadığı yönünde resen soruşturma başlattığı anımsatılan iddianamede, Başsavcılığın dosyada gizlilik kararı bulunduğu gerekçesiyle bilgi vermediği vurgulandı. İddianamede, Twitter yazışmalarıyla ilgili şöyle denildi:

“Bilişim ve Adlı Bilişim Uzmanı Yeminli Adli Bilirkişi T. Koray Peksayar tarafından hazırlanmış bilirkişi raporu incelenmiş olup her iki raporun da Twitter yazışmalarının gerçek Twitter yazışması olmadığı, son raporda acemice hazırlanmış bir delil üretme çabası olduğunun belirlendiği görülmüştür.”

İşte yalan haberler

Akşam ve Güneş gazeteleri hakkında “iftira” ve “hakaret” suçundan toplam 5 dava açıldı. Dava konusu haberler şöyle:

Akşam: (17 Şubat) “Fuat Avni’den CHP’li Oran’a hem açık çek, hem tehdit”, “Devleti dinliyoruz, sızarsa ölürsünüz”

Akşam: (19 Şubat) “Paralel örgütten CHP’ye seçim harçlığı, 25 Pensilvanya’dan 25 İsrail’den”, “Gülen’le görüşmek istiyor”

Akşam: (20 Şubat) “Sümeyye Erdoğan’a suikast”, “Öldürecek mi yaralayacak mı?”

Güneş: (17 Şubat) “CHP-Paralel ittifakı Fuatavni üzerinden yürütülüyor, devletin zirvesini hala dinliyoruz”

Güneş: (20 Şubat) “Pensilvanya’dan suikast talimatı, Sümeyye’nin icabına bakın”, “Öldürelim mi yaralayalım mı”

Güneş: (11 Mart) “Her taşın altında Umut Oran var-Deniz Baykal’a stent komplosu”

 

 

Çamur atan çete hesap verecek

Cumhuriyet’e konuşan CHP’li Umut Oran, söz konusu iddiaların aslında o dönem CHP’ye yapılan bir operasyon olduğunu söyledi. Bunun arka planında 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan intikam almaya yönelik senaryo olduğunu belirten Oran, “Bu şekilde CHP Genel Başkanı ve CHP’de etkili olan isimlere yönelik kara propanganda kampanyası planı vardı” dedi. Bu yazışmaların hepsinin şimdi yalan olduğunun ortaya çıktığına işaret eden Oran, şunları söyledi: “Bu aslında anayasal düzene karşı bir çete ve suç örgütü. Bu çete mensuplarının bağlantıları konusunda bu bağlantılar yargıdaysa yargıya kadar eğer bu bağlantılar AKP kaynaklıysa o kişileri veya başka bir yerdeyse, Saray’da da bu tür şeylerin üretildiği ifade ediliyor... Derin devlet gibi çalıştığı iddiaları var. Üzerine sonuna kadar gideceğim.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon