Silahlar hâlâ susmadı

Cizre’de geçen cuma günü saat 20.00’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından ilçenin dış dünya ile tüm bağlantısı koptu. Telefon ve internet bağlantısının olmadığı, elektrik ve su verilmeyen ilçeden art arda ölüm haberleri geliyor.

Yayınlanma: 09.09.2015 - 07:01
Abone Ol google-news

Olaylar sırasında çok sayıda çocuk vurularak yaralandı.

2’si çocuk 7 kişinin yaşamını yitirdiği olayların ardından önceki gece ve dün Nur Mahallesi’nde silah sesleri susmadı. Yaşamını yitiren Sait Çağdavul (19) Osman Çağlı (18), Cemil Çağırga (13) ile polis ablukası nedeniyle hastaneye kaldırılamadığından dolayı yaşamını yitiren 35 günlük Muhammed Tahir Yaramış’ın cenazesi otopsi için hastane morguna kaldırıldı.,

Ayağını kaybetti

Yatsı namazı kıldığı sırada bacağından vurularak yaralanan 5 çocuk babası Abdullah Özcan’ın 12 saat sonra hastaneye kaldırılabildiği belirtildi. 3 gün sonra dün Diyarbakır’a getirilen Özcan’ın ayağının kesildiği belirtildi. Cizre’de bulunan HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, yaşananları Twitter hesabından şöyle aktardı: “Vekil arkadaşlarımızla beraber Nur Mahallesinden Cudi Mahallesine geçmeye çalışırken zırhlı araçlar sıkıştırarak tarama yaptı. Cudi Mahallesi’nde felç geçiren 55-60 yaşındaki bir kadın polis saldırısından ötürü hastaneye kaldırılamıyor. Devlet halka, ‘Teslim olun’ anonsları yapıyor. Ersin Sokak’ta bir binanın 3. katındazırhlı araçlardan ateş açılması sonucu yangın çıktı. Dumandan 5-6 çocuk zehirlendi.”

Cizre’de bulunan Metin Göktepe Ödüllü, JİNHA muhabiri Zehra Doğan, yaşananları Evrensel’e anlattı. Doğan, “Bir haftadır burada yoğun çatışma var. Dün (önceki) akşam saatlerinde başlayan çatışma hiç bitmedi. Nur Mahallesi’ndeyiz, her an sivil bir katliam söz konusu. Cizre’de bir saat sonra bize dahi ne olacağı belli değil” dedi.,

İHD’den yapılan açıklamada, “Uluslararası toplumu Türkiye ile ilgili gerekli girişimlerde bulunmaya ve bu ağır hukuk ihlaline son vermek konusunda çaba göstermeye davet ediyoruz” denildi. İHD Genel Sekreteri Meral Çıldır, İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, TİHV Merkez Yöneticisi Coşkun Üsterci ve Mazlum Der Diyarbakır Şube Başkanı Ali İhsan Gültekin’in de aralarında bulunduğu insan hakları savunucuları ve hukukçular dün incelemelerde bulunmak üzere Cizre’ye gitti. Cizre’ye 30 kilometre mesafede durdurulan heyetin ilçeye gidişine izin verilmedi. İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, Cizre’de çok kötü olayların olduğunun haberlerini alıyoruz. Yaralılar hastanelere gidemiyorlar, ambulanslar çalışmıyor, evlerin yakıldığı söylentileri var ama itfaiye bile göreve çıkamıyor. Ama çok ciddi kaygılarımız var. Sivil katliamın gelişmesi olasılığı çok yüksek. Şehir bütün yaşam alanlarından koparılıp izole edilmiş. Burada ciddi bir devlet terörü iddiası var. Bir kentin devlet terörüne maruz kalması doğru değil” dedi.

Savaşın eşiğindeyiz

DBP’li Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, ABD merkezli Vice News’e konuştu. İmret, “Türkiye bir iç savaşın içinde diyebiliriz. Eğer bir barış olursa bu Cizre’den başlayacak, eğer bir savaş varsa o da buradan başlayacak” dedi.

Cizre’de 8 polis yaralı

Cizre’de, polis aracına düzenlene roketatarlı saldırıda 8 polis yaralandı. Yaralı polislerden 3’ü Mardin’e sevk edildi. Helikopterle Mardin’in Kızıltepe ilçesi Selen Kışlası’na getirilen 3 yaralı polis buradan ambulanslara alınarak Mardin Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Polislerin tedavi altına alındığı hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Bismil’de yasak

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 4 mahallede dün saat 14.00’ten itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bismil Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bölücü terör örgütü mensuplarının yakalanması, halkımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için 5442 sayılı il idaresi kanununun 32/C maddesi (İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğinin kişi dokunmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır) maddesi gereğince Bismil ilçesinde 8 Eylül 2015 günü saat 14.00’ten geçerli olmak üzere ikinci bir emre kadar, Tekel Mahallesi, Dumlupınar mahallesi, Fırat Mahallesi ve Ulutürk Mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler