Huzurdan ‘terör’ kentine

Diyarbakır, Suruç ve Ankara patlamalarının failleri Adıyamanlı çıkınca kent içine kapandı.

Yayınlanma: 16.10.2015 - 05:29
Abone Ol google-news

Diyarbakır ve Suruç patlamalarının ardından Ankara katliamının faillerinin de Adıyamanlı çıkması, gözleri bir kez daha bu kente çevirdi. Türkiye’yi sarsan canlı bomba eylemcilerinin neden hep Adıyaman’dan çıktığı sorusunun yanıtı aranırken; kenti yöneten vali ve emniyet müdürü kapılarını basına kapattı. Hiçbir yetkili, “Neden bu olaylar dizisi başlamadan önce önlem alınmadı” sorusuna yanıt vermek istemiyor.

‘Bizi bulaştırmayın!’

Bu nedenle kent sokaklarında yaşananları halka sorduk. Her kimle sohbet etsek, Adıyaman’ın adının terörle anılmasından rahatsız. Kent bir anlamda içe kapanmış. Suruç saldırısında olduğu gibi bir kez daha İslam Çay Ocağı’na gidiyoruz. Yaşları 70’i aşmış üç emekli, İslam Çay Ocağı’nın karşısındaki çaycının önünde oturmuş sohbet ediyor. Üçü de yıllardır bu çay ocağına gelip giderlermiş. Üç yurttaş, yaşananlar karşısında hem tepkili hem de şaşkın. “Beraber fotoğrafınızı çekip bu olaya nasıl baktığınızı anlatın” dediğimizde “Aman bizi bulaştırmayın, bıktık bu işlerden” diye karşı çıkıyorlar. İsim vermeden biri anlatıyor:

“Biz buraya hep gelir gideriz. Ancak geçen yıl burada İslam Çay Ocağı açıldı. Garip garip insanlar gidip geliyordu. Kimisi sakallı, kimisi uzun saçlıydı. Sonradan bunlar, bu bombalama olaylarını yaptı. Ben 72 yaşındayım. Böyle terbiyesizlik görmedim. Adıyaman çok hoş bir kenttir. Huzur şehridir. Burada Alevisi Sünnisi, Kürt’ü Türk’ü hep bir arada yaşar. Bu yaşananlara biz de hayret ediyoruz. Burası Doğu’nun batısıdır.”

‘Radikalleşme olmaz’

Kenti dolaşmaya devam ediyoruz. Kime selam versek, konuşmak istemiyor. Kent merkezinde öğle yemeği yerken iki genci yakalıyoruz. Onlar da isimlerini vermekten kaçınıyor. Ancak aynı şeyleri anlatıyor: “Adıyaman’da radikalleşme, ayrılıkçı düşünce yoktur. (Yanındaki arkadaşını kastederek) Arkadaşın babası burada 20 yıldır öğretmen. Ama buradan hiç gitmek istemiyor. Biz bu olaylarla ilgili yine mi Adıyaman tarzındaki haberlerden rahatsızız. Ama o örgütlere gidenler işsiz güçsüz gençler.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler