Yanıtsız kalan 5 soru

Bilal Erdoğan, ülkelerin gelir dağılımı adaletini ölçmeye yarayan GINI katsayısının iyileşmekte olduğunu söyledi. Oysa Türkiye’nin GINI rakamları 10 yıldır kötüye gidiyor.

Yayınlanma: 24.10.2015 - 05:56
Abone Ol google-news

Bilal Erdoğan önceki gece hükümete yakınlığıyla bilinen A Haber’in canlı yayına katıldı. Kendisini, ailesini ve TÜRGEV’i savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a programda ‘sorulmayan ya da sorulamayan sorular’ vardı. Biz de Bilal Erdoğan’a yöneltilmeyen, yanıtsız kalan soruları derledik.

1 TÜRGEV’e gönderilen 100 milyon dolarlık bağış neyin karşılığıydı?

17-25 Aralık döneminde en çok tartışılan konu TÜRGEV’e yurtdışından yapılan 99 milyon 999 bin 990 dolarlık bağıştı. Eski Suudi Arabistan kralı Abdullah’ın TÜRGEV’e 100 milyon dolar bağışladığı ve karşılığında Boğaz’daki Sevda Tepesi’ne imar aldığı iddia edildi. Ve hâlâ bağış parası ‘Neden Bilal Erdoğan’ın hesabına gönderildi?’ sorusunun yanıtı verilmedi.

2 İşadamları alacakları ihaleler öncesi TÜRGEV’e bağışa yönlendirildi mi?

17-15 Aralık yolsuzluk dosyasında ortaya çıkan ses kaydındaki iddialara göre, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, işadamı Reza Sarraf’ı bağış adı altında rüşvet vermesi için TÜRGEV’e yönlendirmişti. 3. Havalimanı ihalesine girenlerin TÜRGEV’e bağış yaptığı iddia edilmişti. Bilal Erdoğan’a, bu iddialar sorulamadı.

3 AKP’li belediyeler yurt yapıp niçin bedelsiz olarak TÜRGEV’e devrediyor?

TÜRGEV’e AKP’li belediyeler tarafından kamu kaynakları kullanılarak yapılan yurt binaları bedelsiz bir şekilde devredildi. Bunun en önemli örneği ise AKP’li Fatih Belediyesi ve AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin yaptığı yurtlar oldu. Belediye başkanları aynı zamanda TÜRGEV’in de yönetiminde yer alan isimlerdi. Bilal Erdoğan’a, “Acaba belediyelerin yurt binası yapıp TÜRGEV’e bedelsiz devri Erdoğan’ın emri mi, yoksa AKP politikası mı?’ sorusu yöneltilmedi.

4 Yüz milyonlarca değerindeki arsa çok düşük fiyatla neden TÜRGEV’in üniversitesine kiraya verildi?

TÜRGEV tarafından Başakşehir’de kurulacak olan İbn-i Haldun Vakıf Üniversitesi’nin arazisinin yok pahasına tahsis edilmişti. Mülkiyeti Hazine’ye ait resmi belgede göre tam ‘606 milyon TL’ değerindeki 779 dönüm arazi TÜRGEV’e yıllık 3 milyon TL karşılığında 30 yıllığına tahsis edildi. TÜRGEV’e üniversite açma yetkisi veren yasa, savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınarak öldürüldüğü 31 Mart gecesi saat 05.20’de yangından mal kaçırırcasına yasalaşmıştı.

5 MEB tavrıyla Anadolu’da il il gezip, bakanlarla, valilerle TÜRGEV’e arsa beğendiniz mi?

Bilal Erdoğan Anadolu’nun birçok kentinde Milli Eğitim bakanı gibi toplantılara katıldı. Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’le Gaziantep’te TÜRGEV’e yurt için arsa beğendi. Programda ‘Hangi sıfatla bakanlarla, valilerle gezerek TÜRGEV için destek istediniz?’ diye bir soru yöneltilmedi.

Bilal Erdoğan’ın ‘katsayı’ açıklamaları tartışma yarattı

Bilal Erdoğan’ın önceki gece katıldığı yayındaki konuşmasında iki önemli ayrıntı kamuoyunda tartışma yarattı. Bilal Erdoğan doktora konusunun Türkiye’deki büyüme ve gelir dağılımı ilişkisini de içerdiğini belirterek Türkiye’nin son 10 yılda gelir dağılımının ve GINI katsayısının iyileşmekte olduğunu ifade etti. Ancak Türkiye’nin GINI katsayısı son 10 yıldır kötüye gidiyor. Katsayının 1’e yaklaşması gelir dağılımındaki adaletsizliğin arttığı anlamına geliyor. Türkiye’nin 2005’teki GINI katsayısı 0.38 iken, 2015’te 0.412’ye yükseldi. Bilal Erdoğan’ın katsayı mağduriyeti açıklaması da tartışma yarattı. Erdoğan “Lise son sınıfta girdiğim sınavlarda bu katsayı engeli bizi etkiledi. Mağduriyeti çok derin yaşadık” dedi. Sosyal medyada Bilal Erdoğan’ın 1998’de liseden mezun olduğu, katsayı mağduriyeti yaşamadığı paylaşımları yapıldı. Katsayı ilk kez 1999’da uygulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon