Gökçek konuştu, 155'e 'ihbar' geldi, Polatsoy tutuklandı

Barış mitinginin toplanma alanı olan Ankara Garı'ndaki patlamadan sonra patlamayı öngören paylaşımların atıldığı "Twitter" hesapları nedeniyle gözaltına alınah ancak bu hesaplarla ilişkisi bulunamadığı için serbest bırakılan HDP'li Mehmet Serhat Polatsoy, tartışma yaratacak gerekçelerle tutuklandı.

Yayınlanma: 30.10.2015 - 14:18
Abone Ol google-news

KEMAL GÖKTAŞ / ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in katıldığı televizyon programlarında Ankara'daki patlamanın faili olduğu iddiasıyla hedef gösterdiği Polatsoy'un 155'e yapılan bir ihbarla evinde patlayıcı sakladığı iddiasıyla evini basan polis patlayıcı bulamamasına rağmen çalıştığı Özgür Gündem gazetesine yazdığı yazılar, bu yazıları sosyal medyada paylaşması ve katıldığı yürüyüşlerin yanı sıra "patlayıcı madde bulundurma kuşkusu" gerekçe gösterilek tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ankara Garı'ndaki patlamanın IŞİD tarafından yapıldığı yönündeki kesin açıklamasına rağmen AKP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek eliyle manüplasyonlarına devam ediyor.

Gökçek kanal kanal dolaşarak HDP Şanlıurfa milletvekili aday adayı ve Özgür Gündem yazarı Mehmet Serhat Polatsoy'u patlamayla ilişkilendirmeye çalışıyor. Patlamadan sonra "Bombalar Ankara'da patlayacak" mesajının paylaşıldığı Twitter hesabınının kullanıcısı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Polatsoy, bu hesapla ilgisinin olmadığı anlaşılınca serbest bırakılmıştı.

Polatsoy önceki gün de "terör örgütü üyesi olmak" ve "bomba bulundurmak kuşkusu" ile tutuklandı. Polatsoy'un örgüt üyeliğinden tutuklanmasının gerekçesi olarak Özgür Gündem gazetesindeki yazıları ile Abdullah Öcalan'ın doğum günü için yapılan yürüyüşe katılması gösterildi. Bomba bulundurmak kuşkusu ise daha ilgiç gerekçelere dayandırıldı. Savcılığın, Polatsoy'un evine bomba getirerek sakladıklarını iddia ettiği 2 kişi serbest bırakılırken Polatsoy'un evinde yapılan aramada da hiçbir suç unsuru bulunmadı. Buna rağmen Polatsoy bu suçtan da tutuklandı. Polatsoy'un tutuklanması ile Ankara Garı'ndaki patlamanın hiçbir ilgisi olmamasına rağmen Melih Gökçek çıktığı kanallarda Polatsoy'un tutuklanmasını iddialarına dayanak olarak gösterdi.
 
Kendi yazısını paylaşma suçu

Cumhuriyet'in ulaştığı sorgu tutanağına göre polis Polatsoy'a "İnternet sosyal medya ulusaml ve yerel medya araştırmasında elde edilen verilere göre PKK-KCK örgütünü ve örgüt militanlarını övücü mahiyette çok sayıda makale yazdığınız ve tüm bu yazılarınızı ulusal ve yerel gazete, dergi, TV bilgilerini sosyal medya paylaşımları vasıtasıyla yaydığınız tespit edilmiştir" suçlaması yöneltildi. Polatsoy bu soruya "Benim şu anda ifade özgürlüğüm sorgulanmaktadır. Dolayısıyla bu soruya cevap vermeyi uygun bulmuyorum" yanıtını verdi.

"Öcalan'la yüz yüze görüştün mü?"

Abdullah Öcalan yakalandığında 19 yaşında olan Polatsoy'a "PKK terör örgütünün ele başısı Abdullah Öcalan ile yüzyüze hiç görüştünüz mü? Kurye vasıtasıyla irtibatlaştınız mı?" sorusu yöneltildi. Polatsoy bu soruya "Hayır" yanıtını verdi. Polisler bunun ardından Polatsoy'a Öcalan ile mektuplaşıp mektuplaşmadığını, Öcalan'a kitap yollayıp yollamadığını sordu, Polatsoy'un yanıtı ise yine "Hayır" oldu.

Lise arkadaşıyla fotosuna "eğitim kampı" denildi

Polatsoy'a ayrıca örgütün "devrim hücreleri" olarak adlandırdığı eğitim kampı olarak kullanılan mağaralarında çektirdiği ileri sürülen bir fotoğraf gösterildi. Polatsoy "Bu fotoğraf ya Diyarbakır surları ya da Harran kalesidir. Fotoğraftaki iki kişi de benim lise arkadaşlarım Ş.T ve E.F'dir" yanıtını verdi.

155 ihbarı

Abdullah Öcalan'ın doğum günü yürüyüşüne katılma nedeni sorulan Polatsoy "Türkiye halklarına barışın Öcalan'ın özgürlüğünden geçtiğini düşündüğüm için yürüyüşe katıldım. Kaldı ki Türk devleti de o sıralarda Öcalan ile görüşüyordu" yanıtını verdi. 

Polis, Polatsoy'a 25 Ekim 2015'de 155 Polis İmdat hattına yapılan bir ihbar sonucu gözaltına alındığını belirterek "Bu ihbarda 1 Kasım seçimlerinden önce sizin Şanlıurfa'da büyük bir patlama eylemi yapacağınız, yanınızda Batman kod adlı M.T, M.A, Çavo kod adlı A.D ve Veysi kod adlı B.K isimli kırsalcı teröristlerin olacağı, Ankara patlamasından sonra sizin gözaltına alınarak serbest bırakıldığınızdan dolayı polisin sizden şüphelenmeyeceği ve patlayıcıların sizde olduğu belirtilmiştir. Bu konuda diyeceklerinizi söyleyiniz" sorusu yöneltildi. Bu kişilerin hiçbirini tanımadığını söyleyen Polatsoy ihbarın doğru olmadığını söyledi.

"Ankara komplosunun devamı"

Polatsoy'un avukatı Faruk Yaygın, müvekkilinin evine patlayıcı getirdiği iddiasıyla gözaltına alınan A.D ile M.A'nın serbest kaldığına dikkat çekti. Yaygın, "Ankara komplosundan beklenen sonuç elde edilmeyince başka şekilde bu komployu sürdürmeye çalışılıyorlar. Ankara olayı ile hiçbir bağlantısı yok bu tutuklamanın ama bazı medya organlarında sanki ankara saldırısından dolayı tutuklanmış gibi bir algı yaratılıyor. Müvekkilimin tutuklanmasını gerektiren hiçbir suç da yoktur. İddia edilen bombalar bulunmadı ama tutuklama kararı verildi" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon