‘Olmayacak duaya amin’

Siyaset bilimci Prof. Dr. Aktar, Brüksel’de imzalanan sözleşmenin mültecilerin ne gidişini engelleyebileceğini, ne de kalışlarını garanti altına alacağını söyledi.

Yayınlanma: 01.12.2015 - 07:05
Abone Ol google-news

Siyaset bilimci Prof. Dr. Cengiz Aktar, Brüksel’de Türkiye ile imzalanan mülteci krizi ve vize muafiyetini kapsayan sözleşmeyi Cumhuriyet’e değerlendirdi. Aktar sözleşmeyi “olmayacak duaya denen amin” şeklinde yorumlayarak, “Sözleşme mültecilerin ne gidişini engelleyebilir, ne de kalışlarını garanti altına alabilir. Bu yüzden beyhude bir anlaşma” dedi.

Aktar, sözleşme içeriği maddelerle ilgili olarak, “Vize muafiyeti ve üyelik müzakeresi, baş düzenbaz Komisyon Başkanı Juncker’in daima çaktırmadan ima ettiği gibi Türkiye’nin asla yerine getirmeyeceği veya getiremeyeceği koşullara bağlı olacak” dedi.

Aktar, Ekim 2016’da gerçekleşmesi öngörülen vize muafiyetiyle ilgili olarak ise, “Muafiyetin, medyanın muştuladığı gibi Ekim 2016’de gerçekleşebilmesinin önündeki en büyük engel Türkiyeli IŞİD’ciler” dedi.

Aktar, sözleşme ile açılacak bir diğer faslın “Avro” faslı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin günün birinde Avro’ya geçmesi mümkün değil. Eğer öyle olursa Türkiye yapısal ekonomik nedenlerden dolayı Yunanistan olur. Burada ham bir hayal var” diye konuştu.

Sürecin sonu

Anlaşmanın Türkiye’nin AB üyelik sürecini canlandırmak üzere yapılmadığını kaydeden Aktar, “Aksine bu anlaşma üyelik sürecinin sonu ya da en hafifinden, üstelik her iki taraf için de hiçbir öncelik arz etmediğinin kanıtıdır” diye konuştu.

Kolay olmayacak

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Faruk Şen ise, “Vizesiz AB için Türkiye’nin 2012’de imzaladığı ve 79 maddeden oluşan yapılacak işler konusunda daha pasaportlar ve parmak izinden tutun, sınır kontrollerine kadar yapılmamış veya hiç gündeme gelmemiş birçok maddesi bulunmaktadır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler