‘6-7 Eylül muhteşemdi’ diyen Yirmibeşoğlu öldü

Eski Özel Harp Dairesi Başkanı emekli Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu, İstanbul’da tedavi gördüğü GATA’da yaşamını yitirdi. Yirmibeşoğlu’nun Turgut Özal’a suikast girişimiyle ilgisi olduğu öne sürülmüştü.

Yayınlanma: 03.01.2016 - 23:29
Abone Ol google-news

Özel Harp Dairesi’nin eski Başkanı emekli Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu, İstanbul’da tedavi gördüğü GATA’da öldü. 6-7 Eylül olaylarını düzenlemek ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a suikast girişimiyle ilgisi olduğu öne sürülen Yirmibeşoğlu, 1991 yılında emekliye sevk edilmişti.

12 Eylül döneminde Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı, 1982- 1983 yıllarında Milli Savunma Bakanlığında Müsteşar Yardımcılığı, 1983 yılında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, 1984 yılında Genelkurmay Harekât Dairesi Başkanlığı görevlerinde bulunan Yirmibeşoğlu, 1986 yılında Erzincan’daki 3. Ordu Komutanlığı’na atandı. Orgeneral rütbesiyle 22 Ağustos 1988 - 30 Ağustos 1990 tarihleri arasında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Yirmibeşoğlu bir yıl sonra Cumhurbaşkanı Özal tarafından emekliye sevk edildi.

Görev süresi boyunca adı defalarca “derin devlet”, “gladyo” ile anılan Sabri Yirmibeşoğlu, 6-7 Eylül olaylarını düzenlemekle suçlanmıştı. Yermibeşoğlu 1991 yılında verdiği bir röportajda, “6- 7 Eylül de bir Özel Harp işiydi. Ve muhteşem bir örgütlenmeydi. Amaca da ulaştı. Sorarım size, bu muhteşem bir örgütlenme değil miydi” ifadelerini kullanmıştı. Kıbrıs Harekâtı sırasında “Kıbrıs’ta sivil direnişi örgütleyen lider” olduğu öne sürülen Yirmibeşoğlu, halkı direnişe teşvik etmek için camiyi yaktırdığını itiraf etmişti. Sabri Yirmibeşoğlu, 2010 yılında verdiği bir röportajda “Özel Harp’te bir kural vardır; halkın mukavemetini artırmak için düşman yapmış gibi bazı değerlere sabotaj yapılır. Bir cami yakılır. Kıbrıs’ta cami yaktık biz. Cami yakılır mesela” ifadelerini kullanmış, muhabirini “Cami mi yaktınız” sorusu üzerine “Mesela diyorum...” yanıtını vermişti.

Özal onu işaret etmişti

Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, 1988 yılında gerçekleşen suikastın arkasında dönemin MGK Sekreteri Yirmibeşoğlu’nun bulunduğunu iddia etmişti. Özal, Yirmibeşoğlu’nun savcıya konunun üzerine fazla gitme dediğini de savlamıştı.

İki aydır İstanbul GATA’da solunum cihazına bağlı kalan Yirmibeşoğlu’nun cenazesi, yarın Foça’da toprağa verilecek. Sabri Yirmibeşoğlu’nun yeğeni Ersin Yirmibeşoğlu, “6-7 Eylül olaylarını düzenlemek ya da Özal’a suikast girişiminden sorumlu olmak gibi ithamlar yapıldıysa da bu konularla ilgisi olmadığını yakın çevresine söylemiştir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler