Katliam ülkesi

Sultanahmet Meydanı’ndaki Dikilitaş’ın önünde 10.20’de bir canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Saldırıda 10 turist can verdi, 14 kişi de yaralandı.

Yayınlanma: 12.01.2016 - 21:01
Abone Ol google-news

<video:462356>

Türkiye’nin turizmdeki kalbi Sultanahmet Meydanı’ndaki tarihi Dikilitaş’ın önündeki alanda dün sabah saat 10.20 sıralarında bombalı saldırı düzenlendi. Canlı bomba olduğu belirtilen ve çevredeki birçok semtten de duyulan patlamada 10 turist yaşamını yitirdi, 2’si ağır 14 kişi de yaralandı. Patlama haberini İstanbul Kısıklı’daki evinden çıkışta alan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan canlı bombanın Suriye uyruklu olduğunu açıkladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili ise saldırıya ilişkin IŞİD terör örgütünün eylemi üzerinde durulduğunu söyledi. Ajanslara düşen bilgiye göre ise saldırıyı ‘1988 Suudi Arabistan doğumlu Nabil Fadlı adlı terörist gerçekleştirmişti. Başbakan Davutoğlu da yabancı uyruklu IŞİD militanı olduğunu açıkladı.

İkinci patlama korkusu

Canlı bomba saldırısını gerçekleştiren saldırgan ‘çoğunluğu Alman yurttaşı olmak üzere Güney Kore, Peru ve Norveç vatandaşlarının bulunduğu turist kafilesi içerisinde’ üzerindeki bombayı patlattı. Patlamanın etkisiyle büyük bir gürültü meydana gelirken çevredeki birçok işyeri de sallandı. Bazı semtlerden de patlama sesinin duyulduğu belirtildi. Saldırının ardından tramvay seferleri durduruldu. İkinci bir patlama ihtimaline karşı da olay yerindeki personelin dikkatli olması istendi. Polis, patlama yerinin olduğu alana güvenlik şeridi çekerken meydana çıkan sokaklar da demir bariyerlerle kapatıldı. Sultanahmet’teki resmi ve sivil polisler can yelekleri ile dolaşırken, bazı polislerin de ellerinde otomatik silahlarla tetikte beklediği görüldü.

38 ülkede ilk madde

Merkel: Terörle mücadelede Türkiye'nin arkasındayız

Dünya'dan Türkiye'ye 'Sultanahmet saldırısı' mesajları

8’i Alman vatandaşı

Patlamanın ilk şoku atlatıldıktan sonra ortalığın adeta bir cehenneme döndüğü gözlendi. Dikilitaş’ın çevresindeki alanda çok sayıda parçalanmış ceset ve ceset parçaları yerde bulunurken, yaralıların da kan içerisinde ambulans beklediği görüldü. Yaralılar Haseki, Samatya, Cerrahpaşa ve Çapa hastanelerine kaldırıldı. Yaralılardan 2’sinin durumunun ağır olduğu belirtilirken bazı yaralılar da ayakta tedavi edildi. Yaralıların arasında bir de Türk vatandaşı olduğu belirtildi.

Ölenlerin kimlikleri

Almanya Başbakanı Angela Merkel, katliamda yaşamını yitirenlerden 8’inin Alman vatandaşı olduğunu açıklarken Peru Dışişleri Bakanlığı, saldırıda bir vatandaşlarının öldüğünü, birinin de yaralandığını açıkladı. Saldırıda Gerhard Günther Höppner, Steffen Höppner, Rudolf Krollman, Hiltrud Krollman, Karin Erika Franke-Dütz, Rüdiger Karl Faber, Marianne Faber, Gernot Eike Mildner, Adolf Jurgen Glorius ve Rudiger Becker’in yaşamını yitirdiği açıklandı.

Bir gün önceden uyarı

CHP’li Meclis üyesi ve turizmci Erdal Tüfekçi canlı bomba saldırısından bir gün önce gerçekleşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Sultanahmet’teki güvenlik yetersizliği üzerine konuşuldu. Tüfekçi, Sultanahmet’teki tarihi mekanlara ziyaretçi sayısının son aylarda yüzde 50 azaldığına dikkat çekerek turistlerin güvenlik endişesiyle Türkiye’ye gelmediğine dikkat çekti. l

Davutoğlu: Hayatını kaybedenlerin tümü yabancı uyruklu

Numan Kurtulmuş: Ölenlerin büyük bölümü yabancı uyruklu

Sultanahmet'teki patlamadan ilk görüntüler

?Sultanahmet Meydanı'daki patlama dünya basınında 

ABD ve İngiltere'den Sultanahmet açıklaması 

Sultanahmet, 2015'e de patlamayla girmişti

Almanya İstanbul'daki vatandaşlarını uyardı: Uzak durun 

1 yıl önce de saldırı oldu

6 Ocak 2015’te, Sultanahmet’teki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Turizm Şube Müdürlüğü önündeki kulübeye yaklaşan çarşaflı bir kadın, İngilizce olarak cüzdanını kaybettiğini söyledi. Kulübeye girmesi sonrasında ise üzerindeki patlayıcıları patlatarak intihar saldırısı düzenledi. Patlamanın ardından saldırganın yanı sıra, ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan polis memuru Kenan Kumaşçı hayatını kaybetti, bir polis memuru ise yaralanmıştı. Saldırıyı önce DHKP-C’li bir örgüt üyesinin yaptığı açıklanmış, daha sonra da yalanlanmıştı.

Uçuşu ertelendi saldırıda yaralandı

Hıristiyan yardım kuruluşu olan Kurtuluş Ordusu isimli örgütünün Doğu Avrupa sorumluluklarından olan Norveçli Jostein Nielsen dizinin şarapnel sebebiyle parçalandığını ve ameliyat olacağını ifade etti. Hastane odasında Norveç’in TV2 kanalına konuşan Nielsen, “Önce bombayı ateşleyen patlamanın sesini duydum. Sonra gerçek patlama geldi. Her yerde insan parçaları vardı” dedi. Eşi ise saldırıdan yara almadan kurtuldu. Montundaki kan izlerini gösteren Nielsen, “Patlama çok yakında meydana geldi. Refleks olarak arkamı döndüm. Montumda kan ve et parçaları vardı” dedi. Çift, İstanbul üzerinden Moldova’ya gitmekte olduklarını, fakat hava şartları sebebiyle uçuş ertelenince İstanbul’u gezmeye karar verdiklerini belirtti.

Sağ kurtulanlar otellerine döndü

Sultanahmet Meydanı’nda yaşanan canlı bomba saldırısının hedefindeki Alman turist kafilesinden sağ kurtulanlar otellerine döndü. Alınan bilgiye göre, dün gece İstanbul’a gelen 33 kişilik Alman turist grubu Karaköy’de bir otele yerleşti. Otelden sabah saatlerinde çıktı. Turistlerin rehber eşliğinde Sultanahmet civarını gezdikleri sırada da canlı bomba saldırısı oldu. Saldırı sırasında, Alman turist grubu içinde bulunan ve biraz geride olması nedeniyle ölümden kurtulan turistlerden bazıları polis merkezindeki ifadelerinin ardından akşam saatlerinde Karaköy’de kaldıkları otele döndü. Turistlerin, basın mensuplarının görüntü almaması için otelin depo kapısından içeriye alındığı dikkat çekti. Bu sırada, tur şirketi görevlileri turistlerin yüzlerini şemsiye ve eşyalarla saklamaya çalıştı.

 

IŞİD’in ilk kanlı eylemi değil

* Sultanahmet saldırısı: İstanbul Sultanahmet’te dün turist kafilesine yönelik canlı bomba saldırısında 10 kişinin öldüğü açıklandı. Patlamanın hemen ardından, olayla ilgili yayın yasağı getirildi.

* Ankara katliamı: 10 Ekim 2015’te, ‘Emek, Barış, Demokrasi’ mitingi için toplanan barış savunucularının arasına giren canlı bombanın ilki saat 10.04 sıralarında ilk saldırıyı gerçekleştirdi. Saniyeler içinde ikinci saldırı gerçekleşti. Saldırıda 100 kişi yaşamını yitirdi.

* Suruç katliamı: Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi önünde, 20 Temmuz 2015’te, sınırı geçme izni beklerken patlama gerçekleşti. Saldırıda 33 can yaşamını yitirdi.

* HDP mitingine saldırı: Diyarbakır’da 5 Haziran 2015’te, bomba patlatıldı. Kriz masası, 3 kişinin yaşamını yitirdiğini, 402 kişinin de yaralandığını belirtti.

* Reyhanlı katliamı:11 Mayıs 2013’te, iki dakika arayla bomba dolu iki minibüs patlatıldı. 52 kişi can verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler