Millete küfreden Mehmet Cengiz'in vergi borcu silindi, ÇYDD'ye 4 milyon 'bağış vergisi'

ÇYDD’den 4 milyon liralık 'bağış vergisi' istenmesine ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel tepki gösterdi.

Yayınlanma: 11.03.2016 - 21:57
Abone Ol google-news

Son olarak Cerattepe’ye göz diken, 17/25 Aralık tapelerinde adı geçen Mehmet Cengiz’in 422 milyon liralık vergi borcunu silen Maliye, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden (ÇYDD) 4 milyon liralık “bağış vergisi” istiyor. Buna karşın ÇYDD’ye kesilen cezalar bir bir yargıdan dönüyor.

Kendilerine türlü zorluklar çıkarılırken yandaş dernek ve vakıfların ihya edildiğini dile getiren ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, “Yandaş dönemin işleyişi dernek ve vakıflara da yansıyor. Bizim gibi dernekler, kadın kuruluşları, bir kuruş destek almazken; TÜRGEV, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti gibi kuruluşlara devletin desteği yağıyor. Bu sistem, yandaşlara çalışıyor” dedi.

Prof. Dr. Çelikel, Cengiz Holding ve diğer şirketlere gösterilen “anlayışın” kendilerine gösterilmediğini, aslında olmayan bir vergi borcunda dahi uzlaşılamadıkları için adaleti mahkemelerde aradıklarını söyledi.

16 dosya var...

Çelikel, ÇYDD’ye yönelik vergi kıskacındaki hukuki süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “Genel merkez ve şubelerimiz olarak cezasıyla beraber yaklaşık 4 milyon vergi borcu çıkarıldı. Biz bağışların ticari faaliyet olamayacağını belirterek yargıya başvurduk. Her biri için ayrı ayrı. Toplam 16 dosya oldu. Bu davalar, teker teker bizim lehimize sonuçlanıyor. Birkaç tanesi henüz gelmedi. Ülkede hukukun durumu da malum. Ancak bizim de durumumuz çok net.”

Maliye, camilere gönderilen çelenklerle yapılan bağışların yanı sıra “mail order” ve “pos makinesi” ile yapılan bağışları “ticari faaliyet” kapsamında değerlendirdi.

Dernek genel merkezi ve şubelere yaklaşık 4 milyon liralık vergi borcu çıkarıldı. Cengiz’in vergi borcunun tamamını silerek uzlaşan Maliye, ÇYDD’ye 1.5 milyon lirada uzlaşmayı önerdi. Dernek, bağışların zaten ticari işlem olmadığını belirterek vergi borcunu kabul etmedi, uzlaşmayı da reddetti.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, genel merkez ve şubelere yapılan bağışlara ayrı ayrı çıkarılan vergi borçlarına karşı hukuk yoluyla mücadele yöntemini seçti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler