'Merasim'le geldi

17 Şubat’taki saldırının ardından ‘alınacak’ denilen tedbirler lafta kaldı, Ankara 13 Mart’ı yaşadı. Merasim Sokak saldırısından sonra ABD yeni saldırının adresini verdi ama sonuç değişmedi.

Yayınlanma: 15.03.2016 - 05:38
Abone Ol google-news

Ankara’da 5 ayda art arda 3. canlı bomba saldırısının meydana gelmesi istihbarat ve güvenlik zaafiyeti iddialarını ve tartışmaları beraberinde getirdi.

ABD’nin uyarısı

ABD Büyükelçiliği’nin internet sitesinden kendi vatandaşları için yaptığı güvenlik uyarısında Bahçelievler ile Kızılay ve Güvenpark civarında da eylem yapılabileceği belirtildi. Büyükelçilik, uyarı haberlerinin kamuoyuna yansıması üzerine, güvenlik uyarısının Türkiye’nin resmi makamlarınca teyit ettikten sonra yaptıklarını açıkladı. Büyükelçilikteki bir kaynak Türkiye’de kendi çalıştığı süreyi de anarak yaptığı açıklamada “Çalıştığım sürede (bir kaç yıl) bu kadar ayrıntılı bir uyarı gelmemişti” dedi. Kaynak, Türkiye istihbarat birimlerinden kendilerine yapılan bildirimden sonra uyarı yaptıklarını belirtti. Şimdi soru şu: Saldırı bölgesi bile tarif edilerek yapılan uyarıya rağmen niye önlem alınmadı? ABD ile paylaşılan bu bilgi neden Ankaralılara uyarı olarak duyurulmadı?

Yeni Şafak yazdı

Saldırı hazırlığı yapıldığına ilişkin bilgilerden biri iktidara yakın Yeni Şafak gazetesinin 9 Mart 2016 tarihli sayısında manşetten verildi. Haberde “Güvenlik güçleri, terör örgütlerinin İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyükşehirler ile Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Şırnak gibi Güneydoğu illerinde kamu binalarına terör saldırısı düzenleyeceği yönünde istihbarat bilgileri ele geçirdi. Örgütlerin eylem planlarının deşifre edilmesinin ardından 81 ildeki tüm valilik ve emniyet birimleri uyarılarak, terör örgütlerinin sansasyonel eylem hazırlığında olduğu ve öncelikli hedefte kamu binalarının bulunduğu belirtildi” denilmişti.

Askeri istihbarat

Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Tümgenerel Mehmet Göktan imzasıyla 3 Mart’ta gönderilen yazıda “Ankara Bahçelievler 7. Cadde bölgesinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesis lojmanlara yönelik önümüzdeki günlerde Suriye uyruklu bir çocuk vasıtasıyla lojmanda oturan çocuk görünümünde (kimlik bilgileri tespit edilemedi) içerisinde patlayıcı bulunan sırt çantasını keşfi yapılan mevcut bir yere bırakılabileceği ile ilgili istihbarat alınmıştır.” denildiği ortaya çıktı.

Esrarengiz SMS

Saldırıdan bir gün önce vatandaşlar birbirlerine mesaj atarak Kızılay’a gitmemeleri konusunda uyardı. SMS ve Whatsapp uygulamaları üzerinden paylaşılan mesajda “Çok önemli.. Ankara hemsehrilerim, paylasin ve dikkatli olun. Ankara Amerikan Elçiligi’nden gelen email’a gore yarın Ankara’nin muhtelif muhitlerinde terör tehlikesi olabilir. Özellikle Bahcelievler, Kızılay/Güven Park ve ODTÜ’de azami dikkat göstermek gerekecek gibi görünüyor” deniliyordu.

Ortak eylem kararı

PKK ve 10 örgütün “Halkların Birleşik Devrimci Hareketi” adı altında biraraya gelerek ortak eylem yapma kararı almaları; Cizre ve Sur’un ardından Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak’ta yeni operasyonların başlaması gibi gelişmeler de yeni bir sansasyonel eylemin yapılabileceği zemine işaret ediyordu.

İkiz plakaya önlem yok

Merasim Sokak’a yapılan saldırıda kullanılan ikiz plakaya yönelik önlemler konuşulurken bu defa yine çalıntı olduğu iddia edilen araçla eylem yapıldı. MOBESE’lerdeki Plaka Tanıma Sistemleri’nde ikiz plakayı tanıyan sistemin olmaması ve daha önce uygulanan plakaları emniyet trafik birimlerinin mühürlemesi uygulamasının kaldırılmasının ikiz plakayı önlemeyi engelliyor.

Yeni güvenlik anlayışı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merasim Sokak’taki saldırının ardırdan “Başkente has ve Başkentin özelliklerini gözeten yeni bir güvenlik anlayışı getireceğiz” demişti. Kent genelinde güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı açıklansamasına rağmen olay meydana geldi.

Vekâlete emanetti

10 Ekim’deki patlamadan sonra görevden alınan Emniyet Müdürü Kadri Kartal’ın yerine “Vekâleten” üç yıldızlı, 2. sınıf emniyet müdürü olan Hakan Arıkan atanmış, Merasim Sokak saldırısının ardından yerine yine “vekâleten”, 2. sınıf Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar getirilmişti. Eleştiriler sonrasında dün Van Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan göreve atandı.

Ankara katliamda Bağdat’la yarışıyor

Kurtulanlar dehşeti anlattı: Bir adım ötem ölümdü

Uzmanlara göre ülke, panik atak halinde

Hedef Çevik Kuvvet’ti

İş dünyasından, birlik ve beraberlik çağrısı

Ankara saldırısında ölen ve yaralanan yurttaşların isimleri açıklandı

Hava aydınlandı, dehşetin boyutları ortaya çıktı

'RUTİN' UYARIYDI

ABD Büyükelçiliği, 11 Mart’ta Ankara’daki Amerikan vatandaşlarını uyardığı “potansiyel terör saldırısı”yla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada yapılan uyarının “rutin” olduğu kaydedildi. Elçiliğin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“ABD Büyükelçiliği’nin Ankara’daki ABD vatandaşlarına yönelik mesajı hakkında Türk basınında yer alan spekülasyonlara ilişkin gerçekler şöyledir: ABD Büyükelçiliği geçen hafta sosyal medyada dolaşan ve Türk hükümeti kaynaklı olduğu belirtilen uyarı mesajı yoluyla tehdit bilgisinden haberdar olmuştur. Söz konusu uyarıyı Türk makamlarıyla teyit eden büyükelçilik, Türk hükümetinden herhangi bir tehdit bilgisi edindiğimizde rutin olarak yaptığımız şekilde, aralarında hem devlet görevlileri hem de sivillerin bulunduğu Ankara’daki tüm ABD vatandaşlarına ve ABD Büyükelçiliği’nin tüm çalışanlarına yönelik bir bilgi notu yayımlamıştır.”

ABD Büyükelçiliği, 11 Mart’ta bir açıklama yayımlayarak Ankara’daki ABD vatandaşlarını, “kişisel güvenlik planlarını gözden geçirmeleri ve çevrelerine dikkat etmeleri” yönünde uyarmıştı. “Ankara’nın Bahçelievler bölgesindeki Türk hükümet binaları ve konutlarına yönelik potansiyel bir terör saldırısı” bilgisi alındığı vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler