17 şirketi, 28 gemisi ve 2 süperyatı... Binali Yıldırım kimdir?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevden alınması sürecinde kritik rol oynayan ve Erdoğan'ın verdiği tasfiye kararının uygulayıcısı olduğu belirtilen Binali Yıldırım AKP'nin yeni genel başkan adayı oldu. Peki Binali Yıldırım kimdir? İşte yanıtı...

Yayınlanma: 19.05.2016 - 13:00
Abone Ol google-news

AKP'nin genel başkan adayı ve başbakan olması beklenen Binali Yıldırım kimdir? "Yoldan çıkarım diye Boğaziçi Üniversitesi'ne gitmedim" diyen Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması sonrası Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden biri oldu. 1994 yılında İDO Genel Müdürlüğü görevine getirildi.

2001 yılında kurulan AKP'nin de kurucu isimleri arasında yer aldı. 2002 yılından sonra Ulaştırma Bakanlığı görevine getirildi, Türkiye'de en uzun süreli Ulaştırma Bakanlığı yapan isim oldu.

Yıldırım'ın görev süresi boyunca birçok yolsuzluk iddiası gündeme geldi. Birçok devlet kurumu özelleştirme adı altında peşkeş çekildi. Yıldırım ailesinin, 17 şirketi, 28 gemisi ve 2 süperyatı olduğu iddia ediliyor ancak gerçek gemi sayısının kaç olduğu bilinmiyor.

BACANAĞININ YOLSUZLUK DOSYASI

Liman İşletmesi’ndeki yolsuzluk soruşturması için 7 Ocak’ta İzmir Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne operasyon talimatı verdi. Bu operasyon kapsamında Binali Yıldırım'ın bacanağı  ’İhaleye fesat karıştırmak, irtikap, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet almak ve vermek, gizli olan ihale bilgilerini başkalarıyla paylaşmak’ suçlarından gözaltına alındı.

OĞLU KUMAR  MASASINDA, YEĞENİ GECE ALEMİNDE YAKALANDI

Binali Yıldırım'ın oğlu Erkan Yıldırım Singapur'un en büyük casinosunda görüntülendi. Yıldırım, bir arkadaşıyla birlikte birkaç saat kumar oynarken Sözcü muhabiri tarafından görüntülendi.

AKP'nin iktidara gelmesi ile birlikte Erkan Yıldırım'ın gemi sektöründeki işleri de hızla büyüdü. Erkan Yıldırım, kız kardeşi Bahar Büşra Yıldırım ile birlikte 2002 yılının başında Derin Denizcilik Gemi Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ni kurdu. Daha önce çeşitli acente işleri yapan Yıldırım, yeni şirketi ile gemiler almaya başladı. İlk gemisini 2003 yılında 445 bin Euro'ya alan Yıldırım, 800 yolcu ve 250 araç kapasiteli feribotla İzmir Çeşme-Brindisi (İtalya) hattında seferler yapacağını açıkladı. Erkan Yıldırım'ın ilk gemisi için ödediği 445 bin Euro, o dönemde tartışmalara neden oldu. Yıldırım, paranın bir kısmını kendisinin verdiğini, bir kısmını da acentelere peşin yolcu bileti satarak karşıladığını söyledi. Binali Yıldırım ise 445 bin Euro'nun çok büyük bir para olmadığını belirtmişti.

Bakan Binali Yıldırım'ın, oğlunun Singapur'da kumar oynarken çekilen görüntülerinin basına yansımasının ardından, bu kez Yıldırım'ın İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'ne atadığı yeğeni Cem Murat Yıldırım'ın "rakı alemi" görüntüleri sızdırıldı.

KAÇ GEMİLERİ VAR BİLİNMİYOR

Sadece Erkan Yıldırım değil ailenin diğer bireyleri de gemi işiyle uğraşıyor. Yıldırım Ailesi'nin doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol ettiği 17 şirketi, 28 gemisi ve 2 süperyatı olduğu iddia ediliyor. Hatta Yıldırım Ailesi'nin 30 gemisi olduğu iddiası TBMM gündemine de yansıdı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Erkan Yıldırım ile ilgili iddiaları TBMM gündemine soru önergesiyle taşıdı. Tanrıkulu sadece gemileri değil ailenin diğer ticari bağlantıları hakkında da sorular sormuş ancak yanıt alamamıştı. Bakan Yıldırım ise çocuklarının gemi sahibi olduğunu kabul ederek, kaç gemi olduğunu söylememişti.  



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler