Meclis'te oy sahtekarlığı... AKP'li Veysi Kaynak fena yakalandı

AKP’li Veysi Kaynak Meclis'te olmayan vekiller yerine oy kullandı. AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, Genel Kurul’da olmayan milletvekillerinin oy pusulalarını kavaslara verirken görüntülendi

Yayınlanma: 11.11.2010 - 12:00
Abone Ol google-news

“Maydanoz” olarak nitelendirilen “görevi kötüye kullanmaya” af getiren tasarıyla gündeme gelen AKP’li Kaynak,?Genel Kurul’da olmayan milletvekillerinin oy pusulalarını kavaslara verirken görüntülendi

AKP “maydanoz” olarak nitelendirdiği “görevi kötüye” kullanma suçunda cezaların indirilmesini öngören yasa teklifiyle kamuoyunun gündemine gelen AKP'li Veysi Kaynak, Meclis Genel Kurulu’ndaki önceki günkü görüşmeler sırasında bir anlamda “görevini kötüye kullanırken” objektiflere yakalandı.

AKP’de çok sayıda milletvekili, hac, toplantı ve gezi gibi programlar nedeniyle Ankara dışında bulunuyor. İktidar grubundaki sayısal zaafiyet nedeniyle AKP, Genel Kurul gündeminde bulunan Sayıştay yasa tasarısı ve Yenilenebilir Enerji Kanun tasarısı gibi kritik düzenlemelerin görüşmelerini bayram sonrasına erteleyip, Meclis’e “Uluslararası Sözleşme” mesaisi yaptırıyor. Bu çerçevede önceki gün de Genel Kurul’da 22 uluslararası sözleşme görüşüldü.

Genel Kurul’daki milletvekili sayısının, karar yeter sayısı için gerekli asgari 139 kabul oyu açısından kritik noktada olduğunu gören AKP yönetimi, önceden hazırlanmış pusula yöntemiyle işi sağlama yoluna gitti. Meclis’te bulunduğu ancak oylama sırasında Genel Kurul’da olmadığı farkedilen milletvekillerinin önceden imzalayarak hazırladıkları pusulalar devreye konularak uluslarası sözleşmeler ortalama 190-195 oy aralığıyla Meclis’ten geçirildi. Genel Kurul’daki oylamalarda “pusula” operasyonunu “görevi kötüye kullanma” suçunu işleyen kamu bürokratları açısından “af” niteliği taşıyan yasa teklifiyle gündeme gelen AKP K.Maraş Milletvekili Veysi Kaynak yürüttü.

Kaynak, oylamalar sırasında sık sık kavasları çağırarak, çantasının altında sakladığı tomar tomar oy pusulalarından “yeterli” miktarını vererek, salonda bulunmayan arkadaşlarının “oylamaya katkı sunmalarına!” yardımcı oldu. Pusula operasyonunda AKP'li Ahmet Aydın da, Kaynak’a yardımcı oldu.

‘Görmem lazım’

Pusula operasyonu objektiflere yakalanan AKP'li Kaynak ise, Vatan gazetesi muhabirinin sorularını yanıtlarken önce, “Ben komisyondaydım. Elektronik sisteme girmekte zorlanınca kendi pusulamı verdim” dedi. Kaynak, “Fotoğraflarda açık bir şekilde önünüzde çok sayıda pusula yer alıyor” anımsatması üzerine ise, “Fotoğrafları görmeden bir şey diyemem” demekle yetindi.

165’i geçemediler

Yaşanan ve objektiflere yakalanan “pusula operasyonu” dün Meclis kulislerinin ana gündem maddesiydi. AKP milletvekilleri ve grup yöneticileri gün boyu gazetecilerin olaya ilişkin sorularına muhatap oldular. Basının gözü Genel Kurul’un da üzerindeydi. Böyle olunca AKP yönetimi, Genel Kurul’daki oylamalar sırasında dün işi sıkı tuttu. Meclis’te bulunan tüm milletvekillerinin oylamalar sırasında Genel Kurul’a girmeleri için grup başkanvekilleri kuliste ve bahçede vekil nöbeti tuttu. Ancak muhalefetten de görüşmelere katılım düşük olunca, AKP dün toplantı yeter sayısı için gerekli 184’ü bulamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler