İşte Başbakanlık birimine yerleştirilen böceğin hikayesi

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nda bulunan ortam dinleme cihazının, dörtlü priz içinde makam odasına bırakıldığı ortaya çıktı

Yayınlanma: 25.03.2014 - 10:22
Abone Ol google-news

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Kemal Yurtnaç’ın makam odasına ve A. A isimli işadamının villasına dinleme cihazı koyan ve kendilerini "AKP’li" olarak tanıtarak iş alan F.A ve A.A.D isimli iki kadınla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın detayları ortaya çıkmaya başladı. Şüphelilerin Yurtnaç’ın makam odasına ve işadamının evine koydukları ortam dinleme cihazlarını cep telefonları aracığıyla dinledikleri öğrenildi.

t24'ten Arzu Yıldız'ın haberine göre, Kamuoyunda "böcek" olarak bilinen ortam dinleme cihazının içerisinde bulunan sim kartının 1974 Tahran doğumlu İran uyruklu Alireza Agheijoukibijan adına kayıtlı olduğu tespit edildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kadınların İranlı şahsı tanımadıklarını söyledikleri bildirildi. Dinlemeler için şüpheli kadınların kendi aralarında "memati" şifresini kullandıkları tespit edildi.

 'Bıraktığım prizde böcek olduğunu bilmiyordum'

Alınan bilgiye göre, böcekleri yerleştirmekle suçlanan F.A, ifadesinde şunları söyledi: “Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın tanıtımı, kurumsallığı, logosu, promosyonları, binanın giriş tasarımını, protokol katının duvar tasarımını A.A.D firması yapmıştır. Firma ve A.A.D İstanbul’dadır. Kurumun tüm işlerini de Ankara’da firmayı temsil eden ben yürütüyorum. Kurum başkanının odasına bilgisayarlı bir tanıtım yaptığımız sırada A.D’nin bana vermiş olduğu 4’lü prizi Kemal Yurtnaç’ın odasına ben taktım. Fakat bu 4’lü prizi bıraktığında 4’lü prizde dinleme cihazı olduğunu ben bilmiyordum. Daha sonra A.D bana kendisinin vermiş olduğu 4’lü prizde dinleme cihazı olduğunu söyledi. Dinleme cihazından benim o zaman haberim oldu. 4’lü prizi Kemal Yurtnaç’ın odasına koymadan önce A.D , B.D Ankara’ya gelmişlerdi. Benim evimde kaldılar. Bu sırada 4’lü prizi A.D, bana Kemal Yurtnaç’ın odasındaki 4’lü prizi kullanmam için verdiler.”

Arkadaş evine de böcek

F.A, işadamı A.A’nın Ankara Çankaya’daki villasına "böcek" yerleştirilmesiyle ilgili olarak da ifadesinde şunları anlattı:

“A.D’nin A.A isimli bir şahıs ile gönül ilişkisi vardı ve belirtilen adrese yakın bir yerde evi bulunuyordu. Adres A.A isimli şahsa ait olabilir. Ben de A.A isimli şahsı tanırım. Ancak bir ilişkim yoktur.

A.D bana A.A’nın kendisine iftira attığını, ilişkilerinin iyi olmadığını, bu nedenle kendisini dinlemek istediğini söylemişti. A.D sonradan bana kendisinin A.A’nın evine dinleme cihazı yerleştirdiğini ve evini dinlediğini söylemişti. A bana bahse konu olan dinleme cihazının numarasını verdi, kendi yoğun olduğu zamanlarda benim bu numarayı arayarak A’nın evini dinleyip kendisine bilgi vermemi istemişti. Ben de zaman zaman bu numarayı arayarak evi dinleyip A.D’ye bilgi veriyordum.”

'Ajan majan diyorlar bize'

Farklı adreslere yerleştirilen "böceklerin" basına yansımasının ardından iki kadın şüphelinin kendi aralarında yaptıkları görüşmelerin dinleme kaydı da dosyaya yansıdı. 17 Eylül 2013’te saat 18.15’de gerçekleşen görüşmede şu diyalog yaşandı:

900 kişilik ‘böcek’ listesi

Soruşturmada iki kadın şüphelinin AKP’nin bazı üst düzey isimlerini, referans diye öne sürerek birçok kurum ve kuruluştan ihale almak, tanışmak için kullandıkları tespiti de yer aldı. Her iki şüphelinin, görüşmelerini de ortam dinlemesiyle kaydettiği ifade edildi.

Şüphelilerin Kemal Yurtnaç’ın odasını dinleme cihazında bulunan sim kartını 150 kez arayarak dinlendikleri bildirildi.

Adli kaynaklardan alınan bilgiye, Kemal Yurtnaç’ın ofisine yerleştirilen böcekleri satan kişinin F.A ve A.A.D’nin yanı sıra 900 kişiye daha ortam dinleme cihazı sattığı bilgisine ulaşıldı. Bu satın almaların ne amaçla yapıldığı araştırılırken, listede dikkat çeken bazı isimler de bulunduğu bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler