Savcılık mühimmat taşındığını kabul etti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı AKP hükümetinin yardım TIR’ı diye direttiği Adana’da Ocak 2014’te durdurulan MİT TIR’larının mühimmat taşıdığını kabul etti.

Yayınlanma: 25.05.2016 - 04:38
Abone Ol google-news

MİT TIR’ları soruşturması kapsamında Savcı İrfan Fidan’ın Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu hakkında hazırladığı iddianamede, TIR’ların yardım taşıdığı öne sürüldü ancak üzerinde inceleme yapılan numunenin “buluntu mühimmat” olduğu belirtilen tablo iddianameye eklendi. Böylece Fidan’ın iddianamesinde MİT TIR’larının yükünün silah olduğu belgeli olarak bir kez daha resmiyet kazanmış oldu.

1 günlük inceleme

İddianamede, Yanıcı ve Patlayıcı Madde Kısım Amirliği’nde incelemesi yapılan numunelerin listesine yer verildi. Numunenin geldiği yer Uşak olarak görünürken, “Suç-olay türü” ise “Buluntu mühimmat” şeklinde ifade edildi. Yanıcı ve Patlayıcı Madde Kısım Amirliği’ne teslim edilen numunelerin incelenme ve raporlanma sürelerinin 1 hafta ile 1 ay arasında değiştiği belirtilerek, “MİT’e ait yardım TIR’larından usulsüzce alınan devlet sırrı kapsamındaki numuneler” olarak değerlendirilen mühimmatın incelemesinin 1 gün içinde tamamlandığı aktarıldı.

Alelacele rapor

TIR’ların durdurulması ile ilgili tutuklu yargılanan soruşturma savcılarının görev ve yetkilerinin değiştirilmesine ilişkin tebligatları bilinçli olarak geciktirildiği ifade edildi. TIR’lardan alınan numunelerle ilgili Adana 1 No’lu TMK Hâkimliği’nden el koymanın onanması ve inceleme kararı alındığı anımsatılarak, karar doğrultusunda numunelerin inceleme üst yazısının savcıya imzalatıldığı aktarıldı. Numunelerin “alelacele” Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’na intikali sağlandığı, başkanlığa bağlı sanıklar tarafından “alelacele” rapor hazırlandığı belirtildi. Sanıkların kastı ile ilgili ise, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin terör örgütlerine yardım ettiği iddiasıyla uluslararası mahkemelere sunmak üzere hazırladıkları ceza dava dosyasını, bilirkişi raporunu da alarak tamamlamaktır” yorumu yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler