Tahliyeler başladı... Mahkûmdan önce kuş kafesi çıktı

38 bin kişiye tahliye yolunu açan KHK ’nin ardından cezaevi kapıları mahkûmların yakınlarıyla doldu. Bolu’da Selami Özyaman’dan önce koğuşunda baktığı kuşu dışarı çıkarılarak yakınlarına verildi.

Yayınlanma: 19.08.2016 - 06:29
Abone Ol google-news

Bolu T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndaki 36 yaşındaki Selami Özyaman’ın ilk önce koğuşunda baktığı kuşu cezaevi dışına çıkartılarak yakınlarına teslim edildi.

Hükümetin, 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun”a eklenen geçici maddeyle 38 bin kişinin tahliye edileceğinin açıklanmasının ardından dün de tahliyeler devam etti. Bakırköy Kadın Kapalı İnfaz Kurumu’nda haklarında tahliye kararı verilen 120 hükümlüden 14’ü tahliye edildi.

Yakınlarının tahliyesi için sabah saatlerinden itibaren cezaevi önünde bekleyen aileler, hükümetin kendilerine bir şans tanıdığını söyleyerek, “Kararın ardından ne yapacağımızı şaşırdık. Bizce herkes bir şansı daha hak ediyor. Allah sevdiklerimizi bir daha buralara düşürmesin” dediler.

10 yıllık hapis cezasının yarısını tamamlayan Berivan’ın Berivan’ın ablası Tuğba D., bir yandan sevinç yaşarken diğer yandan ise içlerinde bir burukluk olduğunu söylüyordu. Kardeşi ile kavuşma anını hayal bile edemediğini söyleyen Tuğba, “İki aydır görüş yasağı olduğu için görüşemiyorduk. O anı hayal bile edemiyorum. Buradan çıktığı anda arkamıza bakmadan çıkıp gideceğiz” diye duygularını anlatıyordu.

Yanında biz olacağız

Tuğba D.’nin oğlu Ulaş D. ise teyzesine kavuşacağını söyleyerek, “Yapmak istediği o kadar çok şey var ki eski hatalarını tekrarlamayacağı yönünde daha önce bana verdiği sözler var. Orada sevdiklerine kavuşamamaktan tutun da dar bir alanda yaşama kadar birçok şeyi öğrendi. Ama artık yeni bir hayata hep birlikte başlayacağız” dedi.

Arkadaşına geldi

Berivan ile birlikte aynı koğuşta kalan Songül de arkadaşını karşılamak için eşi ile birlikte sabahın erken saatlerinde cezaevi önüne gelmişti. Karnı burnunda bir şekilde arkadaşını bekleyen Songül, 3 yıl kader ortaklığı yaptıklarını ve kardeş gibi olduklarını söyleyerek, “3 yıl beraber aynı havayı soluduk. Burada gerçek dostluğu bulursan asla unutulmuyor. Bugün onun için bu halimle buraya geldim. Allah bizi bir daha buralara düşürmesin” diyerek duygularını dile getirdi.

Tahliyeler dünya basınında

INDEPENDENT: 1980 darbe sinden farksız

Gazetenin tecrübeli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, “Sultan’ın yeni esir sürüsüne yol açmak için” cezaevlerinden 38 bin mahkûmun salınacak olmasını şu ifadelerle değerlendiriyor: “Türk ordusu 1980 darbesini yaptığında, ülkenin cezaevi kapasitesi 55 binden 80 bine çıkarılmıştı. Aşırı sol ve sağdan, çoğu erkek olan bu tutuklular yıllarca duruşmaya dahi çıkmadan süründü. Gülenci suçlarla itham edilen yeni tutukluları daha iyi bir kaderin beklediğini düşünmek için bir sebep yok. Geceyarısı Ekspresi filminde canlandırılan yolsuzluk ve sadizmle ünlü Türk hapishaneleri Osmanlıdan beri zalimlikleriyle tanınıyor.”

FINANCIAL TIMES: Kürtleri kapsamıyor

Cinayet ve tecavüzün yanı sıra terör suçlarının da af kapsamına alınmadığını vurgulayan Financial Times, “Bu da Kürtlerin çoğunun hapiste kalacağı anlamına geliyor” dedi.

THE NEW YORK TIMES: Ürkütücü karar

ABD’nin önde gelen gazetesi, “Onbinlerce suçlunun salıverilmesiyle ilgili ürkütücü karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümet düşmanı olduğundan şüphelenilenlere yönelik tasfiyeleri genişletirken devleti rahatlatmak için alındı. Bu tasfiye ve gözaltılar kamuda, yargıda, eğitimde, basında ve diğer pek çok alanda derin boşluklar açtı. Türkiye bir kez daha ‘dünyada en çok gazeteci hapseden ülke’ konumuna geldi” yorumunu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler