İşte YAŞ kararları: 586 albay emekli edildi, görev süresi düşürüldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YAŞ kararlarını onayladı. YAŞ kararları gereği 586 albay emekli edildi. YAŞ kararlarında dikkat çeken bir diğer nokta ise subayların hizmet süresinin 28 yıla indirilmesi oldu.

Yayınlanma: 23.08.2016 - 16:07
Abone Ol google-news

Darbe girişiminin ardından ilk kez Çankaya Köşkü’nde toplanan Yüksek Askeri Şûra, Kanun Hükmünde Kararname uyarınca sivilleşen yapısı ile dün ikinci kez toplandı. Kararlar ilk kez Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edildi. FETÖ’nün kurmaylığa önem vermesi nedeniyle, emekliye sevk edilenlerin birçoğunun kurmay albay olduğu ifade edildi.

Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala YAŞ toplantısına ilk kez katıldı.

YAŞ üyeleri toplantı öncesinde Anıtkabir’i ziyaret etti. Başbakan Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Dünyanın güçlü devletleri arasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti, masum çocukların bile hedef alındığı haince terör faaliyetlerini, darbe teşebbüslerini ve vatandaşlarına yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek kudrettedir” ifadelerini yazdı. Başbakan Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladıktan sonra Çankaya Köşkü’ne giderken makam aracına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile birlikte bindi. Geçen YAŞ toplantısının ardından Başbakan Yıldırım’ın makam aracına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar binmişti.

80 dakika

Ardından Çankaya Köşkü’nde toplanan YAŞ, 1 saat 20 dakika sürdü. En kısa YAŞ toplantısı olarak tarihe geçen toplantıda alınan kararlar Milli Savunma Bakanı Fikri Işık tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu. Erdoğan’ın onayının ardından da kararlar Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklandı. Böylece YAŞ kararları ilk kez Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanmış oldu.

28 yıl hizmet

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 30 Ağustos 2016 ve 29 Ağustos 2017 tarihleri arasında uygulayacağı albay hizmet kadroları belirlendi. Üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen hizmet süresi 28 yıla indirildi. Daha önce öngörülen hizmet süresi 31 yıldı.

Görev süreleri 2 yıl uzatıldı

Bu kapsamda 1985, 1986, 1987 ve 1988 çıkışlı Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli 1020 albaydan; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 27 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatıldı.

586 albaya emeklilik

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edildi. Emekliye sevk edilen albay rütbesindekilerin birçoğunun kurmay albay olduğu ifade edildi. Bunda FETÖ’nün TSK içinde kurmaylığa önem vermesinin etkili olduğu belirtildi.

4 bine yakın ihraç yaşandı

Darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 3 bin 725 personel ihraç edildi. Bunlar arasında 2 orgeneral, 9 korgeneral, 26 tümgeneral, 4 tümamiral, 91 tuğgeneral, 28 tuğamiral, 2 bin 195 subay ile 774 astsubay yer aldı.

YAŞ ÜYELERİ ANITKABİR'DE: BİNALİ YILDIRIM'DAN MESAJ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler