Türk uçakları YPG'yi vurdu

TSK'nİn Cerablus'a bağlı Tilemarne köyünü toplarla ve savaş uçakları ile vurduğu öne sürüldü. Harekat noktası olan Karkamış ilçesinin Kıvırcık Mahallesi karşısında bulunan Cerablus'a bağlı Keklice kırsalında ise art arda 5 büyük patlama meydana geldi.

Yayınlanma: 27.08.2016 - 12:10
Abone Ol google-news

Sputnik Türkiye'nin haberine göre YPG'nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri Dış İlişkiler Genel Sorumlusu Abdulaziz Yunus, ajansa yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Cerablus güneyindeki Tılemarne köyünü vurduğunu belirtti.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye bu sabah saat 10:00 sularında Cerablus'un 8 kilometre güneyinde bulunan Tilemarne köyünü obüs toplarıyla ve savaş uçakları ile vurdu. Bombardıman sesi Karkamış'ta da duyulurken, bölgede yoğun hava hareketliliği yaşanıyor. Türkiye geçtiğimiz günlerde de Cerablus güneyinde obüslerle YPG mevzilerini bombalamıştı.

'Türkiye'nin çoğu zaman Demokratik Suriye Güçleri mevzilerini bombaladığını dile getiren Yunus, Cerablus'un güneyinde YPG'nin olmadığını orada Menbiç Askeri Meclisi savaşçılarının olduğunu da sözlerine ekledi. Türkiye daha öncede Afrin, Kobani ve Derik bölgesinde YPG mevzilerini obüs toplarıyla vurmuştu.

TSK'den YPG için "Derhal vurun" emri

Cerablus'ta peş peşe 5 büyük patlama

Suriye'nin Cerablus kentine bağlı Keklice kırsalında art arda 5 büyük patlama meydana geldi.

Sınıra yakın bölgede yaşanan patlamaların ardından yoğun toz bulutu oluştu. Büyük bir gürültü ile gerçekleşen patlama sesi Türkiye tarafından duyulurken, toz bulutu da çıplak gözle izlendi. Patlamaların Fırat Kalkanı Operasyonu için Suriye sınırında oluşturulan geçiş güzergahında IŞİD'in döşemiş olduğu mayınlar ve tuzaklanan el yapımı patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılmasından kaynaklandığı öğrenildi.

ÖSO'NUN EN BÜYÜK KORKUSU

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından IŞİD'in temizlenmesi için başlatılan Fırat Kalkanı harekatı ardından Suriye'nin Cerablus kentinde denetimi ele geçiren Özgür Suriye Ordusu mensupları, Türkiye sınırında döşenen mayınları kontrollü imha ediyor. Cerablus'ta kontrolü sağlayan ÖSO'nun en büyük korkusunun IŞİD'in olası bomba yüklü araçla saldırısı olduğu ifade edildi.

ÖSO üyeleri de bazı noktalarda çatışmaya girerek batı ve güneyden ilerleyişini sürdürüyor. Bu arada Cerablus ilçe merkezi, sınır kapısı ve sınır hattında IŞİD militanları tarafından daha önce döşenen mayın ve patlayıcılar ise ÖSO üyeleri tarafından imha ediliyor. İmha çalışması sırasında mayın ve al yapımı patlayıcıların imhası sırasında oluşan patlama sesi ile ardından oluşan yoğun duman Türkiye tarafından da görülüyor.

SINIR KAPISI İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR
Öte yandan Cerablus ilçe merkezinin olası tuzaklanmış patlayıcıların arındırılmasının yanı sıra 2 yılı aşkın süredir kapalı olan Karkamış Sınır Kapısı'nın da yeniden açılması için de çalışmalar sürüyor. Yetkililer, sınır kapısı çevresindeki alanlarda bulunan patlayıcılardan temizlenmesi ve ilçe merkezinde güvenliğin sağlanmasının ardından sınır kapısının geçişlere açılacağını kaydetti.

ASKERİ HAREKETLİLİK SÜRÜYOR
Harekatın başlaması ardından Karkamış'a askeri sevkiyat da devam ediyor. Gaziantep'te bulunan 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan sevk edilen zırhlı araç ve tanklar, sınır hattında bulunan Soylu Mahallesi yakınlarında konuşlandırıldı. Tanklar, sabah saatlerinden itibaren ise Suriye tarafına geçerek Cerablus'un köylerine yakın noktalarda kontrollerde bulunduğu görüldü. Yine sınırda konuşlu bazı ambulansların da zaman zaman hareketlendiği ve Ceralus'un köylerindeki çatışmalarda yaralanan ÖSO mensuplarını alarak hastaneye taşıdığı bildirildi.

EN BÜYÜK KORKU BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA SALDIRI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteğiyle geçtiği sınırda Cerablus'un kontrolünü ele geçiren Özgür Suriye Ordusu mensupları, bir yandan tuzaklanmış patlayıcıları imha ediyor, diğer yandan ilçeye dönenleri evlerine yerleştiriyor. ÖSO birlikleri, ilçe merkezinin çevresindeki tüm yollarda kontrol noktaları oluşturdu. Bu alanlarda gelenler kimlik kontrolünden geçirilerek üzerleri ve araçları arandıktan sonra Cerablus'a alınıyor. İlçe güvenliğini sağlayan ÖSO mensuplarının en büyük korku ve endişesi ise IŞİD'in daha önce kaybettiği birkaç bölgede yaptığı gibi bomba yüklü araçla veya canlı bomba saldırı yapması. Bunun için de ana kontrol noktasına ulaşmadan kademeli geçiş noktaları oluşturduğu bildirilen ÖSO mensuplarının, olası sızma girişimlerine karşı da yüksek noktalarda sürekli keskin nişancılarla gözetleme yaptığı ifade edildi.

KIZILAY YEMEK DAĞITIYOR

Kızılay ekibi ise günde 5 bin kişiye sıcak yemek ulaştırılması amacıyla Karkamış'ta mobil mutfaklar kurdu. Kızılay yetkilileri, şu anda çeşitli yardımlar gönderdikleri Cerablus'ta, mayınların temizlenmesi ve ilçe halkının dönmesinin ardından sıcak yemek dağıtımı yapmayı amaçladıklarını söyledi. Yetkililer, bayramda da yine Cerablus halkına yardım paketleri ulaştıracaklarını da dile getirdi.

Önce Mare, sonra Mınbiç

Sultan Murat Tugayı’nın lideri Osman, Cerablus’tan sonraki hedeflerini açıkladı.

Cerablus’a yönelik operasyona katılan Sultan Murat Tugayı’nın lideri Ahmed Osman, bundan sonraki ilk hedeflerinin Mare olacağını söyledi. Reuters’a konuşan Osman, batıya doğru 70 kilometrelik alanda IŞİD’in elindeki tüm köyleri temizlemek istediklerini, böylece IŞİD’in kendilerine saldırma ihtimalini ortadan kaldıracaklarını belirtti. Daha sonra YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin elindeki Mınbiç’e ilerleyeceklerini ifade eden Osman, “Bu yolda YPG ile çatışmak niyetinde değiliz. Ancak mecbur kalırsak bunu da yaparız” dedi.

PYD’den tepki

ÖSO militanlarının IŞİD direnişiyle karşılaşmadan Cerablus’u ele geçirmesinin ardından ABD’nin de Fırat’ın doğusuna çekilmesini istediği Suriyeli Kürtlerin tepkisi büyüyor. Son olarak Demokratik Birlik Partisi (PYD) Avrupa sorumlusu Zuhat Kobani, YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesinin Türkiye’nin meselesi olmadığını belirtti. Sputnik’e konuşan Kobani, “Türkiye Cerablus’a girerek Suriye’nin toprak egemenliğini ihlal etti. IŞİD, Mınbiç’te yenilgiye uğratılınca Bab ve Cerablus halkı da moral kazandı ve kentlerinin IŞİD’den alınması için askeri meclis kurdular. Türkiye bu müdahaleyle insanların moralini bozmaya ve IŞİD’e destek olmaya çalıştı. Türkiye 500 yıl sonra Arapların sultanı olma yolunda. Türkiye karanlık bir yola girdi. Bunun bedelini de ödeyecek. Erdoğan, Osmanlı siyasetini yürütmek istiyor. Araplar ve halklar bu kötü plana alet olmamalı” dedi.

Araplara destek iddiası

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad’da da hareketlilik başladı. Lübnan merkezli Masdar sitesi, Rakka’ya bağlı bölgede Arap aşiretlerinin YPG’yle savaşmak üzere bir milis gücü kurduğunu yazdı. Örgütün “Türkiye’nin desteğiyle” kenti Suriye Demokratik Güçleri’nin elinden almaya çalışacağı belirtildi. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler