Özgürlüğü mühürlediler

Kanun hükmünde kararnameyle kapatma kararı alınan İMC TV, Hayatın Sesi TV, TV10 ve Özgür Radyo, dün polisler tarafından mühürlendi. Özgür Radyo’ya destek için bina önüne giden aralarında HDP’li Figen Yüksekdağ’ın eşi Sedat Şenoğlu’nun da bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 05.10.2016 - 05:12
Abone Ol google-news

<video:609983>

OHAL kararnamesi kapsamında hakkında kapatma kararı alınan İMC TV, Hayatın Sesi TV ve TV 10 dün polisler tarafından mühürlendi. Özgür Radyo’ya da giden polis, aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın eşi Sedat Şenoğlu’nun da bulunduğu 18 kişiyi gözaltına aldı. RedHack, İMC TV ve Hayat TV’ye yapılan baskınlara misilleme olarak RTÜK’ün sitesini çökertti.

İMC TV’nin İstanbul Eyüp’te bulunan merkezine dün öğle saatlerinde gelen polisler canlı yayını durdurmak istedi. Bunun üzerine stüdyoda toplanan kanal çalışanları “Susma haykır, özgür basın haktır”, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı. Polisler ile o sırada canlı yayın porgramının konuğu olan İMC TV Genel Yayın Koordinatörü Eyüp Burç arasındaki tartışmalar ekrana yansıdı. Burç, yayını durdurmak isteyen polislere “Yüzünüzü neden kapatıyorsunuz. Zalimler için yaşasın cehennem” dedi. İlerleyen dakikalarda kanal çalışanlarına destek için DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren de stüdyoya geldi.

Periscope’a da müdahale

Kanalın kapatıldığı sırada İMC TV haber spikeri Banu Güven, Periscope üzerinden canlı yayın yaptı. Tepkilerini dile getiren Güven, “Burdaki insanları, yayıncılık ideallerinden böyle faşist uygulamalarla koparamazsınız. Biz öyle ya da böyle işimizi yapmaya devam edeceğiz. Numan Kurtulmuş’u aradım, kendisine ulaşamıyoruz” dedi. Güven’in polislere ne yapıyorsunuz yönündeki sorusuna bir polis, “Kararnameyi uyguluyoruz. Reji ve ana kumandayı mühürlüyoruz” yanıtını verdi. Güven’in cep telefonu ile reji odasına girmesi üzerine bir polis, “Burada polislerin ve sivil memurların görüntülerini almanız yasaktır. Kapatın telefonlarınızı” diyerek müdahalede bulundu. Bunun üzerine Güven, Periscope yayınını sonlandırdı.

Gerçeğe mühür vurulamaz

Hayatın Sesi TV’nin Kocamustafapaşa’da bulunan merkezine ise sabah 11.00 sıralarında polis ekipleri geldi. Mühürleme sırasında, ziyaret için gelen DİSK heyeti ve EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da binada bulunuyordu. Hayatın Sesi TV’den yapılan açıklamada ise, “İşçi sınıfı ve emekçilerin sesi olan televizyonumuza yönelik bu saldırının hiçbir hukuki gerekçesi yoktur. Bugün yayınımıza ve kapımıza vurulan mühür, patronların yüzünü güldürmüş olabilir. Bu mühür savaş tamtamları çalanların sevincine sevinç katmış olabilir. Ama biz bu mührün gerçeklere vurulamayacağını biliyoruz” denildi.

Polislerin İMC TV’yi canlı yayın sırasında kapatmak istemesi çalışanlar tarafından protesto edildi. Özgür Radyo çalışanları ve destek için gelen grup, polis tarafından yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

Yüksekdağ’ın eşi gözaltında

Özgür Radyo’nun kapatılması için dün polisler öğlen saatlerinde Kadıköy’de bulunan binaya geldi. Çalışanlarının direnmesi üzerine koçbaşı ile kapıyı kırarak binaya giren polisler, destek için gelenlerin de aralarında bulunduğu 18 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların arasında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın eşi Sedat Şenoğlu’nun da bulunduğu öğrenildi. Baskın sırasında yayında olan Arzu Demir de yayın odasından çıkarılarak gözaltına alındı. Radyo çalışanı Ali Sönmez Kayar’ın kafa travması geçirdiği bildirildi. Kapatma kararı verilen TV 10’un Esenyurt’taki merkezi de dün akşam polis tarafından basıldı. Alevi yurttaşların yoğun olarak izlediği kanalın muharrem ayında kesilmiş olması yurttaşların tepkisini çekti.

Diyarbakır’da da baskın

Diyarbakır’da, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ye dayanılarak daha önce yayınları kesilen Zarok TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Özgür Gün TV binalarına önceki akşam operasyon düzenlendi. Sayım işleminden sonra, televizyon binalarının kilitleri değiştirilerek mühürlendi.

Kılıçdaroğlu'ndan medyaya kapatma tepkisi: Bu bir darbe geleneğidir

Televizyon ve radyoların kapatılması Galatasaray Meydanı'nda protesto edildi

Gazeteci ve yazarlardan baskılara karşı imza kampanyası: #SeslerSusturulamayacak

İMC TV spikeri Banu Güven'in Periscope yayınına da müdahale: Kapatın telefonları

Hayatın Sesi'ni haber yapmaya gitti, kendi kanalı İMC TV'nin polis tarafından basıldığı canlı yayında öğrendi - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler