SUSMAYACAĞIZ

Gözaltına alınan gazetemiz yönetici ve yazarları avukatlarıyla görüştürülmüyor.

Yayınlanma: 31.10.2016 - 21:21
Abone Ol google-news

<video:623927>

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerine “PKK/ KCK ve FETÖ/PYD örgütleri adına suç işlendiği” iddiasıyla operasyon düzenlendi. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve yazarımız Orhan Erinç’in evinde arama yapıldı.

Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hikmet Çetinkaya, Hakan Kara, Bülent Utku, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazarımız Aydın Engin, Yayın Danışmanımız Kadri Gürsel, eski muhasebe müdürümüz Bülent Yener gözaltına alındı. Çizerimiz, vakıf yönetim kurulu üyesi Musa Kart ve muhasebe müdürümüz Günseli Özaltay ise gazeteden Emniyet’e gitti.

Cumhuriyet Vakfı Başkan Vekili Akın Atalay  ve vakıf yönetim kurulu üyesi Nebil Özgentürk yurtdışında olduğu için gözaltına alınamadı. Operasyon kapsamında, eski Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.

Soruşturma kapsamında “gizlilik kararı” verildi. Polis ekipleri dün İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararı üzerine, saat 06.00 sıralarında gazetemiz yönetici ve yazarlarının evlerine baskınlar düzenledi. Murat Sabuncu, yazarlarımız Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin’in de aralarında bulunduğu 9 isim operasyonla gözaltına alındı. Musa Kart ve Günseli Özaltay ise gazeteden avukatlarıyla birlikte Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne gitti.

Hakkındaki gözaltı kararını gazetede öğrenen ve evine giden yayın danışmanız Kadri Gürsel de aramadan sonra Emniyet’e götürüldü. Gürsel’le ilgili karar diğerlerinden farklı olarak İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından alındı.

Gözaltında tutulan 13 yazar ve yöneticimiz sağlık kontrolünden geçirilirken avukatlarıyla görüştürülmedi. Evlerde yapılan aramalarda, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi dijital eşyalara el konuldu.

Polis ekipleri, sabah erken saatte, Almanya’da olan Can Dündar’ın Çengelköy’deki evine de gitti. Polisler, evde kimseyi bulamayınca Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’a ulaşıldı. Dündar, İzmir’den ilk uçakla İstanbul’a geldi. Öğle saatlerinde evine gelen Dilek Dündar, kapıları polislere açtı. İçeriye giren polisler, evde arama yaptı.

Ağustosta başladı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyonla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş. (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, “PKK/KCK ve FETÖ/ PYD terör örgütlerine müzahir oldukları, 2 Nisan 2013 tarihli, 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçme kararının usulsüz olduğu, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde, darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığı” yönünde iddialar olduğu savunuldu. Açıklamada, “bu iddia ve tespit üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı’nca FETÖ/PYD ve PKK-KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek suçundan, bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos 2016 tarihinde soruşturma başlatıldığı” belirtildi. Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun talebi ile, nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’nden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturma işlemlerinin devam ettiği ifade edildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler