Saral: Gülen ABD'yi kullanıyor

Darbe Komisyonu’na bilgi veren Saral, 16 yıl önce Ecevit’in Fethullah Gülen’i Cumhurbaşkanı adayı yapmak istediğini söyledi. CHP’li üyeler tepki gösterdi

Yayınlanma: 09.11.2016 - 23:02
Abone Ol google-news

Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, 16 yıl önce dönemin Başbakanı olan Bülent Ecevit’in Fethullah Gülen’i Cumhurbaşkanı adayı yapmak istediği iddiasında bulundu. Saral, 2000 yılında dönemin Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Reşat Turgut’un kendisine Gülen cemaatiyle ilgili hazırlanan rapoun çok faydalı olduğunu anlattığını belirterek, “Reşat Turgut, ‘Eğer o rapor elimizde olmasaydı, Ecevit bize Fethullah’ın cumhurbaşkanlığını dayatacaktı’ dedi. Ben birden afalladım. ‘Paşam bu nasıl söz. Bu adam ilkokul mezunu bile değil. Ecevit bunu nasıl teklif edecekti?’ diye sordum. Kendileri ‘Onlar kolay halledilecek işlerdir’ dedi” açıklamasını yaptı. TBMM Darbe Komisyonu’na bilgi veren eski Ankara Emniyet Müdürü Saral’ın Bülent Ecevit’le ilgili ortaya attığı iddia komisyonda tartışma yarattı. Saral’ın verdiği bilgiler özetle şöyle: 

3 gün sonra ülkeyi terk etti: Gülen 1999’da bu raporu sunmamızdan 3 gün sonra ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Nasıl sonuç vereceğini kestiremedi. Devletin hiç beklemediği şekilde harekete geçebileceğini düşündüğü için kaçtı. 

Ecevit, Gülen’i Cumhurbaşkanı yapacaktı: O dönem Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı olan rahmetli Hava Korgeneral Reşat Turgut ile dostane ilişkilerimiz vardı. 2000 yılı içinde bir dostumuzun iş yerinde sohbet esnasında 1999 yılı raporumuzu kast ederek, ‘Cevdetciğim, sizin hazırladığınız rapor çok işimize yaradı’ ifadesini kullandı. Ben de kendilerine ‘Paşam bizim hiç işimize yaramadı ama sizin işinize nasıl yaradı’ diye sordum. Cevaben ‘Eğer o rapor elimizde olmasaydı, Ecevit bize Fethullah’ın cumhurbaşkanlığını dayatacaktı’ dedi. Ben birden afalladım. ‘Paşam bu nasıl söz. Bu adam ilkokul mezunu bile değil. Ecevit bunu nasıl teklif edecekti?’ diye sordum. Kendileri ‘Onlar kolay halledilecek işlerdir’ dedi. Ben de ‘Paşam kusura bakma. Bu sözünüzü yeri geldiğinde anlatırım. Referans da sizi gösteririm’ dedim. ‘Hiç sakıncası yoktur’ dedi.

Yılmaz ‘Ecevit hükümeti yıkar’ dedi: Ben Gülen hareketiyle ilgili çalışma yapmak istediğimde, Başbakan Mesut Yılmaz bana ‘Sakın yapma, Ecevit böyle bir çalışma yaptığını duyarsa hükümeti yıkar’ dedi. Çalışma yapmadım, durdurdum.

Zamanlaması bende kalsın: (Ecevit iddiasıyla ilgili 16 yıl niye konuşmadığı sorusu üzerine) Bazı bilgilerin yeri ve zamanı var. Ben hiçbir partiyi zan altında bırakma adına bir ifade kullanmadım. Ecevit çok değerli, benim de itimat ettiğim bir devlet adamı. Bu hareketin müsebibi olarak yapmadım. Erbakan’a bu işi beceremiyorsun diyen Gülen’in kendisidir. Ben arka tarafını gösteriyorum. Ecevit’i savunma konusunda sizinle birlikteyim. İnce ruhlu oluşunu cemaat kullandı. Zamanlaması da bende kalsın. Saral’ın iddiasına ise CHP’li komisyon üyeleri “teyit edilmesi mümkün olmayan bir söylenti” olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler