Demokrasiye üçüncü darbe... OHAL'inizde bu haldeyiz

Darbe girişiminden sonra ilan edilen ve her sorunu daha da ağırlaştıran OHAL, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla 3 ay uzadı.

Yayınlanma: 03.01.2017 - 23:59
Abone Ol google-news

“OHAL Adliyelerde” ilan edildi; 103 bin kişi şüpheli ilan edildi, 41 bin kişi tutuklandı, 49 kin kişi serbest bırakıldı. “OHAL kamuda” ilan edildi; 122 bin kişi hakkında işlem başlatıldı, 87 bin kişi ihraç edildi, 35 bin kişi açığa alındı, 17 bin kişi işine geri döndü. İdari ve adli soruşturmalar sonucunda 66 bin kişiye “pardon” denildi. “OHAL basında” ilan edildi; 177 medya kuruluşu kapatıldı, 2 bin 500’e yakın gazeteci ve medya çalışanı işsiz kaldı. 144 gazeteci tutuklandı. “OHAL belediyelerde” ilan edildi; 50 belediyeye kayyım atandı. “OHAL HDP”de ilan edildi; eş başkanlarının da dahil olduğu 12 milletvekili ve çok sayıda il ve ilçe yöneticisi tutuklandı. “OHAL sosyal medyaya” ilan edildi; 3 bin 750 sosyal medya kullanıcısı hakkında adli işlem başlatıldı, 656’sı tutuklandı, 10 bin kişinin dosyası savcılık masasında yer aldı. OHAL bir tek “terörle mücadelede” ilan edilmedi. OHAL ilan edildiği günden bu yana 13 terör saldırısında aralarında yabancıların, bir büyükelçinin, polis, asker ve sivil yurttaşların da olduğu 204 kişi yaşamını yitirdi, 767 kişi yaralandı. Hükümet OHAL’i 3 ay daha uzatma kararı alırken, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “yılbaşı saldırısı” ile birlikte terör örgütlerinin “2017’de de bela olmaya devam edeceğiz” mesajını verdiği değerlendirmesini yaptı.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, darbe girişiminin ardından 103 bin 850 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Soruşturmalar çerçevesinde gözaltına alınanlardan 41 bin 326’sı cezaevlerine konuldu. 902 kişi ise halen gözaltında.

Gözaltına alınan zanlılardan 35 bin 495’i adli kontrol kararı ile olmak üzere toplam 45 bin 760 kişi serbest bırakıldı. Kamudaki FETÖ operasyonlarının bilançosunu ise son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu açıkladı. Buna göre 122 bin 177 kişi hakkında işlem başlatıldı. 87 bin 228 kişi ihraç edildi. 35 bin 549 kişi açığa alındı. Açığa alınlar arasından 17 bin 20 kamu görevlisi ise görevlerine iade edildi.

OHAL basında

OHAL döneminde 177 medya kuruluşu kapatıldı. 2 bin 500’e yakın gazeteci ve medya çalışanı kurumları kapatıldığı için işsiz kaldı. Kapatılan medya kuruluşlarının 155’i çıkarılan 3 KHK’de yer alan düzenleme ile, 12 televizyon ve 10 radyo ise KHK’lerin verdiği yetki ile bakan emri üzerine kapatıldı. Kapatılan kurumların 9’u KHK ile, 2’si ise yine bakan emri ile açıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıkladığı son rakamlara göre, 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 144 gazeteci tutuklandı.

OHAL Cumhuriyet’te

Gazetemizin neredeyse tüm kademelerindeki çalışanları “OHAL’i gördü.” Önce 10 yazar, çizer ve yöneticimiz; Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Turhan Günay, Musa Kart, Önder Çelik, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör tutuklandı. Yazar, çizer, ve yöneticilerimiz 61 gündür haklarında hazırlanacak iddianameyi bekliyor. Ardından Ahmet Şık cezaevine konuldu, Şık 5 gündür tutuklu. Gazetemizin kantin sorumlusu Şenol Buran “Erdoğan’a çay vermem” dediği iddiasıyla tutuklandı, ancak daha sonra serbest bırakıldı. İstanbul Okmeydanı’nda bir grup arkadaşıyla kahvehaneleri dolaşarak laikliğin önemini anlatan Halkevleri üyesi, gazetemiz çalışanı Ayşegül Başar gözaltına alındı.

Eylül ayı başında yayımlanan kararnamenin ardından geçen 4 ayda Demokratik Bölgeler Partisi’nden 71 belediye eşbaşkanı tutuklandı, 51 belediyeye kayyım atandı. HDP eş genel başkanlarının aralarında bulunduğu 12 milletvekili tutuklandı. 29 HDP il eşbaşkanı, 57 HDP ilçe eşbaşkanı, 3 MYK, 4 PM üyesi, 750’yi aşkın HDP il ve ilçe yöneticisi tutuklandı.

OHAL sosyal medyada

OHAL döneminde; halkı kin, nefret ve galeyana sevk ettiği, terör örgütünü övdüğü, terör örgütü propagandası yaptığı, terör örgütü ile iltisaklı olduğunu alenen beyan ettiği, devlet büyüklerine hakaretlerde bulunduğu, devletin bölünmez bütünlüğüne, toplumun can güvenliğine kast ettiği iddiasıyla sosyal medya kullanıcılarına da operasyon düzenlendi. Bu kapsamda 3 bin 710 kişi hakkında adli işlem yapıldı. Bunlardan 1656’sı tutuklandı, 1203’ü adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 10 bin kişi hakkında da soruşturma ve adli süreç devam ediyor.

OHAL döneminin başında çıkarılan KHK ile 104 vakıf ve 1125 dernek tamamen kapatıldı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyetleri durdurulan 370 dernek daha KHK ile kapatıldı. Yılın son günlerinde faaliyeti durdurulan 94 dernek daha KHK bekliyor.

204 ölüm, 767 yaralanma

22 Temmuz’da başlayan OHAL döneminde terör saldırıları da durmadı. 1 Ağustos’ta Bingöl’de seyir halinde çevik kuvvet aracına PKK tarafından saldırı düzenlendi. 7 polis şehit oldu. 18 Ağustos’ta Elazığ Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen PKK saldırısında üç polis şehit oldu, 217 kişi yaralandı. 20 Ağustos’ta Gaziantep’te sokakta yapılan düğünde kalabalığın arasına karışan canlı bomba 54 kişiyi öldürdü, 91 kişiyi yaraladı. 26 Ağustos’ta Cizre Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan PKK saldırısında 11 polis şehit oldu, 78 kişi yaralandı. 6 Ekim’de İstanbul Yenibosna’da Polis Merkezi’ne TAK tarafından düzenlenen saldırıda 10 kişi yaralandı. 9 Ekim’de Hakkâri Şemdinli Durak jandarma karakoluna düzenlenen saldırıda 10’u asker 15 kişi şehit oldu, 13’ü asker 26 kişi yaralandı. 4 Kasım’da Diyarbakır’da hem IŞİD hem TAK tarafından üstlenilen emniyet müdürlüğü saldırısında 10 sivil, iki polis şehit oldu, 100 kişi yaralandı. 10 Kasım’da Mardin Derik Kaymakamlığı’na düzenlenen saldırıda Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan kaymakam Muhammed Safitürk şehit oldu, 2 kişi yaralandı. 24 Kasım’da Adana Valiliği’ne düzenlenen saldırıda 2 kişi yaşamını yitirdi 33 kişi yaralandı. 10 Aralık’ta İstanbul Beşiktaş’ta düzenlenen TAK saldırısında 36’sı polis, 44 kişi yaşamını yitirdi, 155 kişi yaralandı. 17 Aralık’ta Kayseri’de Komando Tugay’ından hafta sonu iznine çıkan askerlerin bulunduğu otobüse düzenlenen canlı bomba saldırısında 15 asker şehit oldu, 56 kişi yaralandı. 19 Aralık’ta Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’daki Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki fotoğraf sergisi açılışı sırasında düzenlenen saldırı ile yaşamını yitirdi. Suikastçı Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş özel harekât polisleri ile girdiği çatışma sonrası öldürüldü. İstanbul Ortaköy’de Reina gece kulübünde 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan yılbaşı gecesinde düzenlenen terörist saldırıda 1’i polis 39 kişi yaşamını yitirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler