Hulusi Akar'ın Kardak ziyaretinde 'gerginlik' iddiası... TSK'den açıklama geldi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kardak krizinin yıldönümünde Kardak Kayalıkları'nı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Hulusi Akar'ın bulunduğu geminin, Yunanistan'a ait askeri bot tarafından engellenmek istendiği belirtildi. Genelkurmay başkanlığı Org. Hulusi Akar'ın Kardak ziyareti hakkında açıklama yaptı.

Yayınlanma: 29.01.2017 - 14:09
Abone Ol google-news

<video:667315>

Yunanistan’ın 8 FETÖ’cü askeri Türkiye’ye iade etmemesi tartışması sürerken Ankara’dan kritik bir adım geldi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Edirne’de askeri birlikleri ziyaret ederken; Genelkurmay Başkanlığı da 21 yıl önce Türkiye ile Yunanistan arasında kriz yaratan Kardak bölgesine gitti. Yunanistan ile Türkiye arasındaki FETÖ’cü askerlerin iadesi tartışmasında Ankara dün yeni bir adım attı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Edirne’deki askeri birlikleri ziyaret etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise kuvvet komutanları ile birlikte Kardak bölgesindeki savaş gemilerini denetledi.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Orgeneral Akar, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ve Donanma Komutanlığına dün ziyaret gerçekleştirdi. Beraberindeki Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarıyla Üs Komutanlığı ile Donanma Komutanlığı’na bağlı gemilerde inceleme ve denetlemelerde bulunan Orgeneral Akar, ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 2 hücumbotla Kardak Kayalıkları bölgesinde seyir icra etti. Ziyaretinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olarak Ege Denizi’nde icra edilen faaliyetlerde deniz alaka ve menfaatlerin korunmasında daima dostluk ve barışı göz önünde bulundurduklarını belirten Orgeneral Akar, Türkiye ve Türk milletinin hak ve menfaatlerinin karada, denizde ve havada korunması için TSK’nin azim ve kararlılıkla, gayret ve çabalarını artırarak sürdürmekte olduğunu vurguladı. Orgeneral Akar, TSK’nin bölgesinde etkin, caydırıcı ve saygın bir güç olduğunu ifade etti.

Gerginlik iddiası

“Kardak seyri” sırasında Akar’ın bindiği botun, Yunan botları tarafından engellendiği ve kısa süreli bir gerginlik çıktığı iddia edildi. Ancak iddia kısa sürede yalanlandı. Askeri kaynaklar, bölgenin hassasiyeti nedeniyle her iki ülkenin Deniz Kuvvetlerince 23 saat gözlendiğini, Akar’ın seyri sırasında bölgeye küçük bir Yunan Sahip Güvenlik Botu’nun geldiğini, buna karşılık olarak bir Türk botunun da Yunan botuna yanaştığını, ancak Yunan botunun uzak bir mesafeden gözlem yaptığını aktardı. Kaynaklar, iddia edildiği gibi bir engellemenin olmadığını dile getirdi.

TSK'den açıklama

Genelkurmay başkanlığı Org. Hulusi Akar'ın Kardak ziyareti hakkında açıklama yaptı.

TSK açıklaması şöyle:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile birlikte 29 Ocak 2017 tarihinde, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı bağlısı gemilerde inceleme ve denetlemelerde bulunmuştur.

Ziyaret sırasında Kardak Kayalıkları bölgesinde Deniz Kuvvetlerimize ait iki hücumbot ile seyir icra edilmiştir.Orgeneral AKAR, TSK olarak Ege Denizinde icra etmiş olduğumuz tüm faaliyetlerde deniz alaka ve menfaatlerimizin korunmasında daima dostluk ve barışı göz önünde bulundurduğumuzu belirtmiştir.

İlaveten ülkemizin ve milletimizin hak ve menfaatlerinin karada, denizde ve havada korunması için TSK’nın azim ve kararlılıkla, gayret ve çabalarını artırarak sürdürmekte olduğunu vurgulamıştır.

Orgeneral AKAR, ayrıca TSK’nın bölgemizde etkin, caydırıcı ve saygın bir güç olduğunu da ifade etmiştir.

ASKERİ KAYNAKLARDAN AÇIKLAMA

Kardak'ta gerginlik yaşandığına ilişkin haberlerin basına yansımasının ardından askeri kaynaklardan açıklama geldi. NTV'nin haberine göre; askeri kaynaklar Yunanistan tarafından alınan güvenlik önlemlerinin "olağan" olduğunu vurguladı.

 21 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?

Tarihe Kardak Krizi olarak geçen olay 1996 yılının Ocak ayında yaşanmıştı. Figen Akat isimli Türk gemisi 25 Aralık 1995 tarihinde Ege Denizi'ndeki Bodrum'un 3,8 mil uzaklığındaki Kardak Kayalıkları'nda karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti. Yunanistan Ordusu, bir süre sonra doğudaki adacığa asker çıkarıp bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, 'O bayrak inecek, o asker gidecek' diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi. Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak'ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından geçerek hemen yandaki ikinci adaya (Batı Kardak) gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını diktiler. Daha sonra Bill Clinton'un telefonu ve Amerikan delegesi Richard Holbrooke ile NATO Genel Sekreteri Javier Solana girişimleriyle tansiyon düşürülmüş ve kriz öncesi duruma dönülmüştür.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler