Bir toplantıda 2.3 milyon ceza

Evlilik programlarının KHK ile yasaklanacağı yönündeki tartışma sürerken RTÜK, masadan rekor ceza ile kalktı.

Yayınlanma: 15.03.2017 - 18:37
Abone Ol google-news

Hükümette ve toplumda büyük bir tepki ile karşılansa da bir kanal dışında yayımlanmaya devam edilen izdivaç programlarının OHAL KHK’si ile kaldırılıp kaldırılmayacağı tartışması sürüyor. Konunun önceki gün toplanan RTÜK Üst Kurul’unda gündeme geldiği ancak hükümetin takdirinde olduğu için görüşülmediği belirtildi.

Ancak Üst Kurul, 5 TV kanalına evlilik programları nedeniyle toplamda yaklaşık 2 milyon 300 bin TL ceza kesmeyi ihmal etmedi. Hem AKP’nin hem de MHP’nin büyük tepkisini çekmesine karşın TV’lerin gündüz kuşaklarında yayımlanan evlilik programlarının önü alınamıyor. Hafta içinde izdivaç programlarının çıkarılacak OHAL KHK’si ile kaldırılabileceği iddia edildi. Bu iddia ile ilgili olarak hükümet kanadından bir açıklama gelmedi. Ancak KHK iddiasının RTÜK’ün son toplantısında gündeme geldiği öğrenildi. Üst Kurul toplantısında iddianın sorulduğu ancak yönetimin konu ile ilgili kendilerine bir bilgi gelmediği, kanun hükmünde kararname düzenlemelerinin hükümetin takdirinde olduğu değerlendirmesinin yapıldığı aktarıldı.

Ancak Üst Kurul, KHK iddiasına karşın, hemen hemen her toplantısında olduğu gibi, evlilik programlarına ceza kesmekten geri durmadı. Edinilen bilgiye göre, izdivaç programlarını yayımlamaya devam eden 5 televizyon kanalına yüksek miktarda ceza kesildi. Buna göre, en yüksek ceza “Evleneceksen Gel” programı nedeniyle Show TV’ye verildi. Kanala kesilen ceza 720 bin TL’yi buldu. Show TV’yi “Esra Erol’da Evlen Benimle” programı nedeniyle yaklaşık 600 bin TL ceza ile ATV takip etti. Kanal D “Kısmetse Olur” programı için yaklaşık 500 bin TL, Star TV ise “Zuhal Topal’la” programı için yaklaşık 460 bin TL ceza aldı. Flash TV ise “Dest-i İzdivaç” programı için aldığı yaklaşık 30 bin TL ceza ile sıralamada sonuncu oldu. Böylece bir RTÜK toplantısında 5 kanala toplamda yaklaşık 2 milyon 300 bin TL ceza kesilmiş oldu.

İki kat ceza

Cezaların daha önce verilen cezaların iki katı oranından hesaplandığı öğrenildi. Daha önce RTÜK, kanalların reklam gelirlerinin yüzde 1’i üzerinden ceza veriyordu. Ancak son toplantıda ceza yüzde 2 üzerinden verildi. Cezalar RTÜK Yasası’ndaki “Yayınlar, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” ve “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” ilkelerinin ihlal edilmesine dayandırıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler