Saray danışmanından "satılacak stratejik şirket mi kaldı" dedirten yazı

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut "Stratejik şirketler milli kalacak!" başlıklı bir yazı kaleme aldı...Bulut'un yazısı AKP döneminde yabancılara satılan stratejik şirket ve toprakları akıllara getirdi

Yayınlanma: 12.07.2017 - 11:57
Abone Ol google-news

 Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut, bugün yandaş Star gazetesindeki köşesinde ilginç bir yazıya imza attı. Bulut, "Stratejik şirketler-Kurumlar 'milli' kalacak" başlıklı yazısında Milli şirketlerin tek bir kişiye satışı yerine halka arz yöntemi ile özelleştirileceğini yazdı... Bulut'un yazsısı akıllara satılacak şirket mi kaldı sorusnu getirdi.

 İşte Yiğit Bulut'un o yazısı ve AKP döneminde yabancılara satılan stratejik şirket ve topraklar;

 "Stratejik şirketler milli kalacak!"

 "Daha önce yazdım, bazılarıanlamadı! Bir daha yazacağım; Milli kalmasıgereken şirketleri “ele geçirmeyi”unutun!

Bir daha yazayım, farklı ifade edeyim; STRATEJİK ŞİRKETLER MİLLİ KALACAK!

 Sevgili dostlarım, Türkiye’nin başta telekom-savunma endüstrisi ile ilgili adımları içeride-dışarda ve özellikle bölge ülkelerinin bazılarında hayranlıkla izlenirken, şirketleri “ederi üzerinde alalım” havasına giren küresel çakallar da ortada dolanmaya başladı…Amaç açık; kafa bulandırmak, ele geçirmek…Tavır da çok küstah; ederinden fazla verelim, içerideki ortaklarımızla alalım!"

 "Piyasa değeri üzerinde para verip alamayacaksınız"

 "Bu ortalarda dolanan çakal yavrularına sesleniyorum; ne kadar akıllısınız değil mi! Piyasa değerlerinin veya ortalama tahmin edilen değerlerin üzerinde fiyatlar ile size satacağız, siz de “kimin adına bu alımlar yapıyorsanız”, alıp şirketleri kontrol edeceksiniz ve/veya öldüreceksiniz! ESKİ TÜRKİYE’de belki bu “kandırmacayı” hayata geçirebilirdiniz ama YENİ TÜRKİYE’de HİÇ AMA HİÇ ŞANSINIZ YOK!"

 "Tek yol var, halka arz"

 "Ey çakallar, daha önce de yazmıştım, bir daha yazayım; sizce 10 yıldır verilen bu “üreteceğiz mücadelesi” sonucu ortaya çıkan “elimizdeki değerleri” size satar mıyız? SATMAYIZ! MİLLİ KALMASI GEREKEN HİÇBİR ŞİRKETİ SİZE SATMAYIZ, SATMAYACAĞIZ! Artık Türkiye için tek yol var; HALK ile PAYLAŞMAK! Açıkçası; yabancıların veya içerideki taşeronlarının kontrol edeceği şekilde bir SATIŞ yok, Türk Halkı ile “halka arz yoluyla kısmen paylaşım yolu” sonuna kadar açık!"

 Stratejik şirket ve toprak kaldı mı?

Yiğit Bulut Milli şirketler milli kalacak" diye yazdı ama, gerçekler pek de öyle değil. İşte 15 yıllık AKP iktidarında yabancılara satılan stratejil şirketler ve topraklar;

15 yıllık AKP iktidarı döneminde kamuya ait varlıkların satışından 62 milyar dolar gelir elde edildi. Bu paranın bir kısmıyla İMF'ye olan 23.5 milyar dolarlık borç kapatıldı. Özelleştirme gelirleri AKP iktidarında ciddi artış gösterdi... 1986-2002 döneminde toplam 8 Milyar dolar özelleştirme geliri elde edilirken, 2003-2015 döneminde bu tutar 61,8 Milyar Dolar'a erişti.

 Özelleştirmelerin yüzde 90'ı AKP döneminde yapıldı

 Cumhuriyet tarihi boyunca elde edilen özelleştirme gelirlerinin yüzde 90'ı AKP döneminde elde edildi.Özelleştirme yoluyla Türkiye'nin en büyük kamu kuruluşları satıldı. Stratejik öneme sahip çok sayıdaki kuruluşta uluslararası şirketler söz sahibi oldu.2005'te TÜRK TELEKOM'un yüzde 55'i Arap sermayesi Ojer Telekom'a, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'i 4.1 mil­yar dolara İngiliz Shell- Koç ortaklığına satıldı. 2006'da PETKİM'in yüzde 51'i 2 mil­yar dolara Azer Socar'a, TEKEL'in 6 adet sigara fabrikası 1.7 milyar dolara Hollanda merkezli British&American Tobacco'ya satıldı. TEKEL'in içki bölümünü 2003'te alan yerli Mey, 3 yıl sonra aldığı fiyatın 2,5 katına hisseleri ABD'li fon TPG'ye devretti. Fon 5 yıl sonra Mey'i özelleştirdiği fiyatın yaklaşık 10 katı fiyata İngiliz Diageo şirketine sattı.

Stratejik şirketlerin özelleştirilmesinde aslan payı yabancılara bırakıldı 

 TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'sı, THY'nin yüzde 26'sı, PETKİM'in yüzde 25'i, Halk Bankası'nın yüzde 17'si, Telekom'un yüzde 9'u borsada yabancı yatırımcılara satıldı. Ayrıca AKP hükümeti döneminde kamunun sahip olduğu limanlar, elektrik dağıtım şirketleri, araç muayene istasyonları ve fabrikalar özelleştirme ihaleleri yoluyla yabancıların eline geçti.

 TELSİM İngilizlere DigiTürk Katarlılara

 Öte yandan, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu da el konulan bankaların sahiplerine ait şirketleri de yabancı yatırımcılara sattı. TELSİM'i İngilizler, Digiturk'ü ihalesiz Katarlılar alırken, Fon'un elindeki radyolar, fabrikalar vb. İşletmeler yabancı yatırımcıların oldu.

Bankalar yabancıların kontrolüne bırakıldı

 Son 13 yılda yabancı şirketler başta kamu kuruluşları olmak üzere, finanstan enerjiye, sağlıktan eğitime, perakendeden gıdaya kadar birçok sektörde ağırlığını artırdı. Bankacılık sektörünün yüzde 50'si, sigortacılık sektörünün yüzde 70'i yabancı şirketlerin kontrolüne geçti. İlaç pa­za­rın­da ha­li ha­zır­da 106 ya­ban­cı şir­ket var ve pa­zar pay­la­rı yüz­de 70 dü­ze­yin­de. Akar­ya­kıt sek­tö­rün­de­ki ya­ban­cı­la­rın pa­yı yüz­de 65, do­ğal­gaz­da yüz­de 15 olur­ken, 2008'de sı­fır olan elek­trik pi­ya­sa­sın­da­ki ya­ban­cı ser­ma­ye pa­yı, ya­pı­lan özel­leş­tir­me­le­rin ar­dın­dan yüz­de 20 se­vi­ye­si­ne çık­tı.Kaynak: 80 yılın birikimini 15 yılda satıldı

80 yılda 11 milyon, 10 yılda 136 milyon m2 toprak satıldı

 İşte yıl yıl toprak satışları:

 Milli gazetenin yayımladığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi rakamlarına göre, 2002 yılından sonra yabancılara taşınmaz satışında yüzde 80 artış gerçekleşti... Tapu kadastro verilerine göre, metrekare bazında Türkiye’de Cumhuriyetin kuruluşundan 2002 yılına kadar yabancılara satışı yapılan taşınmaz sayısı 11 milyon metrekare.

 AKP iktidarında 12 kat fazla toprak satıldı

 AKP iktidarı ile beraber bu rakam 12 katına çıkarak geçen süre içinde 136 milyon metrekare taşınmazın yabancılara satıldığı görülüyor. Bunların 75 milyon 893 bin 700 metrekaresi ise 2012 yılında satılırken, 2002 yılına kadar ise sadece yabancılara 11 milyon metrekare toprak satışı gerçekleşmiş.

10 yılda 112 bin yabancıya taşınmaz satışı yapıldı

 Buna karşılık Türkiye’de 2002 yılından 2013 yılına kadar geçen süre içinde 180 ülkeden 112 bin kişiye 93 bin taşınmaz satışı gerçekleşmiş. Buna karşılık Cumhuriyetin kuruluşundan 2002 yılına kadar, 27 ülkeden 425 kişiye 264 taşınmaz satışı yapıldı.

Erdoğan: Paranın dini imanı olmaz

<video:779488>

Tayyip Erdoğan  2011 yılında AKP'nin 19 Temmuz Kapalı Spor Salonu'nda yapılan Düzce 3. Olağan İl Kongresindeki konuşmasında "paranın dini imanı olmaz " demişti

“Paranın dini, milleti, ırkı olmaz. Bunu böyle biliniz ama ne yazık ki paranın dini, milleti, ırkı olduğunu zannedenler var. Para civa gibidir, kendisine uygun zemini nerede bulursa oraya doğru kaçar.'

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler