Hayvan hakları için AİHM’ye

Sarıyer Kısırkaya’da mahkeme kararının uygulanmamasına tepki gösteren hayvanseverler hukuk savaşı başlatıyor

Yayınlanma: 31.07.2017 - 05:49
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Sarıyer kıyılarında inşa edilen Kısırkaya Geçici Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı’nı durdurulmasına karar veren mahkeme kararı uygulanmadı. Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği üyeleri, İBB yetkilileri hakkında inşaatı gerekli izinleri almadan ve hukuka aykırı yaptıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. İddianame hazırlandı ancak mahkeme tarafından iade edildi. Hayvanseverler Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Dernek üyesi Burak Özgüner “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğiz” dedi.

Hayvanlar zarar görür

Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), Sarıyer sahiline inşa edilen ve hayvan hakları savunucuları ile İBB’yi karşı karşıya getiren Kısırkaya hayvan barınağını kriterlere uygun olmadığı, ulaşımının zor olduğu ve hayvanların zarar göreceği gerekçesiyle yargıya taşımıştı. Mahkeme, barınağın inşaatının durdurulması için başvuru yapan HAGİD’i haklı bularak, hayvan barınağı inşaatının, imar planında “kısmen mera, kısmen korunacak kumsal ve sahil” lejantında kaldığını belirtti.

Projenin imar planı olmadan uygulandığının belirtildiği kararda, 700 dönümlük arazi ile ilgili “I.ve II. derece doğal SİT alanında kalan ve ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınmadan yapılmış olması yönü ile söz konusu inşai faaliyetin yukarıda anılan mevzuat hükümlerine aykırı olduğu açıktır” denildi.

Ancak mahkeme kararı uygulanmadı ve barınak faaliyete geçti. Hayvan hakları savunucuları da İBB yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak iptal kararının kesinleşmesinden önce barınak inşaatının tamamlandığı gerekçesiyle yetkililer hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Hayvan hakları savunucuları da 24 Temmuz’da Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Dilekçede barınakla imar kirliliğine neden olunduğu anlatılarak Kısırkaya halkının tarımdan geçindiği ve zarara uğradığına dikkat çekildi. Hayvanların sokaklardan toplanarak barınakta tutulduğu anlatıldı. Dilekçede “İdare, keyfi şekilde mahkeme kararına aykırı davranarak barınak faaliyetini sonlandırmamıştır. Bu uygulamalar devam ettiği sürece hayvanlar da sokaklardan toplanarak hukuka aykırı olarak çalışan barınağa götürülmeye devam edecektir. Kamu zararı devam edecektir” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler