Yeni müfredatta kimyaya Kleopatra ayarı

Milli Eğitim Bakanlığı İsmet Yılmaz'ın yeni müfredat kapsamında bazı dersler arasında yer değişikliği olacağını açıklaması sonrasında dikkatler bu alana çevrildi.

Yayınlanma: 07.09.2017 - 11:02
Abone Ol google-news


En çarpıcı değişiklik, fizik ve kimya derslerinde yapıldı. Önceki kimya kitabında geniş yer verilen, ilk çağda simya ile uğraşan iki önemli kadın simyacı Maria ve Kleopatra yeni kitapta yer almadı.

Önceki kitaplarda Maria'nın kullandığı fırınlar, ısıtma ve damıtma düzenekleri günümüzde 'benmari' olarak adlandırılan 'su banyosu' tekniği ve onun geliştirildiği 'tribikos' isimli alet anlatılıyordu. Önceki kitapta ayrıca Kreliçe Kleopatra'nın altın yapımı reçetesine ilişkin bilgilere de yer veriliyordu.

Kitaba yeni giren bilim insanları arasında modern kimyanın öncüsü Antoine Lavoisier bulunuyor. Kütlenin korunması kanunubulan Lavoisier'e geniş yer verildi. "Uygarlıkların Kimya Bilimine Katkıları" okuma parçası eklenerek Mezepotamya, Çin, Hint, Mısır, Yunan, Orta Asya ve İslam uyganlıklarının kimya bilimine olan önemli katkıları anlatıldı.

Orta Asya Türklerinin alaşım olarak bronzu ilk defa kullandıkları bileşimlere yer verildi. Türklerin ilaç yapımı, kimya, veterinerlik ve tıp ile ilgili bilgilere sahip oldukları kaydedildi. (Habertürk)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler