İzmir'de tehlikeli gerginlik... Araya CHP'li milletvekilleri ve polis girdi

Başbakan Binali Yıldırım ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünkü İZBAN gerginliğinin ardından ilk kez Konak Meydanı'nda İzmir'in kurtuluşunun 95. yıl dönümü kutlama etkinliklerinde bir araya geldi.. Tören alanında karşı karşıya gelen iki grup karşılıklı olarak İzmir Marşı ve Recep Tayyip Erdoğan sloganları atınca ortam gerildi. Araya Milletvekilleri ve polis girdi.

Yayınlanma: 09.09.2017 - 11:33
Abone Ol google-news

<video:820059>

 

İzmir'in kurtuluşu, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının 95. yıldönümünü İzmir'de “zafer yürüyüşüyle” kutlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan 350 metrelik Türk bayrağı ile Atatürk fotoğrafları taşıyan İzmirliler, Türk ordusunun kente girdiği güzergahı yürüyerek bu kez İzmir'in caddelerinde çiçekler açmasını sağladı.

9 Eylül'ün 95. yıldönümü kutlamaları için İzmirliler sabah saatlerinde Basmane Karakolu önünden başlayan zafer yürüyüşünde buluştu. 95 yıl önce Türk ordusunun İzmir'e girdikten sonra geçtiği Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddelerini takip ederek Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. Yerel yönetim tarafından hazırlanan 350’şer metre uzunluğundaki Türk Bayrağı'nı ve Atatürk posterini taşıyan korteje yürüyüşte yer alamayan yurttaşlar alkışlarla, araçlarındakiler de korna çalarak destek verdi. İzmir Marşı'nı söylemeyi ihmal etmeyen katılımcılara, İzmir Büyükşehir Belediyesi bandosu da marşlarla eşlik etti. Yürüyüşün ardından, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk sunuldu.

İzmir'de 9 Eylül coşkusu - VİDEO

Fotoğraflarla 9 Eylül coşkusu - FOTO GALERİ 

YOLUMUZDAN DÖNMEYİZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 9 Eylül törenlerinde yaptığı konuşmada İzmirlilerin, Atatürk ilkelerini yaşamayı ve kutsal ve milli bir sorumluluk, 9 Eylül’e ve onun değerlerine sahip çıkmayı da “boynunun borcu” bildiğini kaydetti. 9 Eylül'ün sadece bir kurtuluş değil, kuruluş ve küllerinden doğuş günü olan bir destan vurgulayan Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Emperyalizme karşı ilk kurşundur 9 Eylül... Hasan Tahsin, Yüzbaşı Şerafettin, İsmet Paşa... Mustafa Kemal’dir 9 Eylül, Mustafa Kemal! Ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin mayasıdır 9 Eylül.

Kocaoğlu, İzmirlilerin her şeyden önce “Atatürkçü” olduğunu dile getirerek, aynı zamanda çağdaş, demokrat ve özgürlüğe düşkünlüğünü anlattı. “Atatürk’ü silmek, unutturmak ve itibarsızlaştırmak isteyenlere, Atatürk’e yapılan saldırılara kol kanat gerenlere, Atatürk’ün kenti İzmir’den sesleniyorum” diyen Kocaoğlu, İzmir Marşı göndermesi de yaparak şöyle konuştu:

“Mustafa Kemal Atatürk, tam bağımsızlığımızın varlık sebebi; halk iradesinin, yurttaş özgürlüğünün teminatı, modernleşmeye dayalı çağdaş bir toplum olma iddiamızın en büyük dayanağıdır. Cumhuriyettir Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyet. Herkes bunu böyle bilmelidir! 'Yaşa Mustafa Kemal Paşa' dizeleriyle gönlümüze taht kurmuş İzmir Marşı, korkulacak, utanılacak, unutturulmak istenecek bir marş değildir. İzmir Marşı bu milletin gururudur, kıvancıdır, onurudur. İstedikleri kadar silmeye çalışsınlar, biz Mustafa Kemal Paşa’nın adını o mücevher taşa defalarca yazacağız. Allah’ından utansın dönenler geri, ama biz dönmeyiz bu yoldan.”

PROVAKOSYON GİBİ...

Öte yandan önceki gün Selçuk'taki İZBAN açılış töreninde yaşanan gerginlik, 9 Eylül törenlerine de taşındı. Konak'ta toplanan kalabalık “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları atarken AKP'liler de “Recep Tayyip Erdoğan” diye tezahürat yapmaya başladı. İzmirliler “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganarıyla ve İzmir Marşı'yla karşılık verdi. Tehlikeli gerginlik, araya çevik kuvvet ve milletvekillerinin girmesiyle daha da tırmanmadan engellendi.  

 Erdoğan sloganlarından sonra açılışı terk eden Kocaoğlu'ndan çarpıcı açıklamalar

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler