Çavuşoğlu: Atacağımız adımlarda Bağdat’ın kararları kriter olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.Kuzey Irak'ta referandum sonrası atılacak atımların sorulması üzerine Çavuşoğlu, "Daha öncede söylediğimiz gibi atacağımız adımlarda özellikle Bağdat'ın talepleri kriter olacaktır" dedi.

Yayınlanma: 29.09.2017 - 13:33
Abone Ol google-news
<video:834388>

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumuna ilişkin, “Dünyanın hiçbir yerinden destek yoktu, gelmedi. Herkes karşıydı, buna rağmen yaptılar. Yanlış bir karardı ve bu yanlıştan, bu hatalı karardan dönme imkanı var” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin ile bu sabah İstanbul’da gerçekleştirdiği ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Beyoğlu’nda bir otelde gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan iki bakan, dostluk ve birlik mesajları verdi. Bakan Çavuşoğlu, Kolombiya’yla 2011 yılında büyükelçiliklerin açılmasının ardında gelişmeye başlayan ilişkilerin bütün alanlarda olumlu bir düzeyde gelişerek devam ettiğini açıklarken, FETÖ konusunda verilen destek için de Kolombiya’ya teşekkür etti.

 “Atacağımız adımlarda Bağdat’ın kararları kriter olacaktır”

Kuzey Irak’a yapılan uçuşların askıya alınmasıyla ilgili soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, Bağdat yönetiminin Erbil’e tanıdığı süreyi hatırlatarak, dönmek isteyen Türk vatandaşları için uçuşların sonlanmasından sonra da her türlü imkanı kullanacaklarını ifade etti. Çavuşoğlu, “Atacağımız adımlarda özellikle Bağdat’ın talepleri kriter olacaktır. Şu ana kadar bizden ve bazı ülkelerden talepler oldu. Bağdat’ın Erbil’e havaalanlarının ve sınırların kontrolünün Bağdat’a devredilmesi ile ilgili verdiği süre bu akşam doluyor. O sebeple havayolu şirketlerimiz uçuşlarını bu akşam itibariyle durdurma kararı almışlardı. Umarım Kürt Bölgesel Yönetimi, Bağdat’ın bu çağrılarına olumlu cevap verir ve bu sorun çözülür. Biz vatandaşlarımıza yönelik seyahat uyarıları yaptık ve bunları güncelledik. Dönmek isteyen vatandaşlarımızın Türkiye’ye gelmesi için her türlü imkanı seferber ederiz” dedi.

 “Barzani yönetiminin bu hatadan dönme şansı var”

Barzani’nin geç olmadan hatasından dönmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Biz halen bu geçersiz referandumun hükümsüz kalması için gerekli telkinlerde bulunuyoruz. Dünyanın hiçbir yerinden destek yoktu, gelmedi. Herkes karşıydı, buna rağmen yaptılar. Yanlış bir karardı ve bu yanlıştan, bu hatalı karardan dönme imkanı var. Bölgenin istikrarı, güvenliği için, hatta Irak’taki Kürt kardeşlerimizin huzuru için Barzani yönetiminin bu hatadan dönme şansı var. Bizim muhatabımız Bağdat yönetimidir, bundan sonra da Bağdat olacaktır” diye konuştu.

 Putin-Erdoğan görüşmesinde S-400'ler konuşuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün Rusya’da gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, “S-400’le ile ilgili ön mutabakat sağlandı. Şimdi ödeme planı, kredi ve detaylar görüşülüyor. Uzmanlar düzeyinde bu görüşmeler devam ediyor. Dünkü görüşmede de iki lider bu konuyu da birlikte değerlendirdiler. Daha önce varılan mutabakatı teyit ettiler” ifadelerini kullandı.

İdlib’te sivilleri de hedef alan saldırıların dünkü görüşmelerin en önemli maddelerinden biri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Suriye’de kesin bir ateşkes sağlanmadığı sürece siyasi çözümün mümkün olmadığını vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, "Diğer taraftan İdlib konusu gündeme geldi. Hatta gündemin en önemli maddelerinden birisiydi. Özellikle Astana’daki mutabakattan sonra İdlib bölgesinde bir provakasyon oldu, bir saldırı oldu biliyorsunuz. Daha sonra rejimin de hava saldırıları oldu. Siviller de hayatını kaybetti ve terörist olmayan ılımlı gruplar da hedef alındı. Bundan sonra bu hataların tekrar edilmemesi için hangi adımlar atılacak, bunları dün değerlendirdik. Dün akşamdan başlayarak esasen uzmanlarımız görüşmeye başladılar. Havadan bombaladığınız zaman siviller de hayatını kaybediyor. Terörist olmayan ılımlı gruplar da hedef olabiliyor. Bu konuda Rusya’yla anlaşmaya vardık, iki cumhurbaşkanı anlaşmaya vardı. Ateşkesi tamamıyla tesis edemezsek siyasi çözümden de söz edemeyiz. Ateşkes olmazsa, terörist gruplar için bir nimet olmaya devam eder Suriye. Dün iki başkan, hem Irak’ın, hem Suriye’nin sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü ve milli birliğini desteklediklerini bir kere daha teyit ettiler” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler