Engelli yurttaşlar iktidar kurbanı

Devletin engelli yurttaşlarla ilgili son çalışmasının 2011 yılına ait olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 30.09.2017 - 19:49
Abone Ol google-news
 
Engellilerin; kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal yaşama katılımı, ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde önemli bir ölçüt olarak kabul edilirken; Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 500 milyon, Türkiye’de 8 buçuk milyon engelli yaşıyor. Engelli yurttaşların yaşama hakkı çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınsa da sorunlar giderek artıyor. 
6 yıldır güncellenmedi
 
“Engellilerimizin sevinci sevincimiz, hüznü hüznümüz” diyen Fatma Betül Sayan Kaya’nın bakanlık görevini üstlendiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bağımsız Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka’nın Türkiye’deki engelli yurttaşların dağılımına ilişkin Bilgi Edinme Başvurusu’na yanıt verdi. Bakanlığın verdiği yanıtta; engelli yurttaşlarla ilgili son çalışmanın 2011 yılında yapıldığı ve 6 yıldır güncellenmediği ortaya çıktı.  
 
Yarısı okulsuz 
 
Bakanlık’ın 2011 yılı verilerine göre; Türkiye de tek bir engeli bulunan 4 milyon 876 bin yurttaş bulunuyor. Bu nüfusun 23,3’ü yani 1 milyon 110 bini okuma - yazma bilmiyorken yüzde 19’u yani 907 bini okuma - yazma bilse de bir okul mezunu olarak görünmüyor. Yüzde 42,3’ü yani yaklaşık yarısı herhangi bir okuldan mezun olmayan engelli yurttaşların, sadece yüzde 6,52’si lise, yüzde 2,6’sı yükseköğretim mezunu olarak kayıtlı. 
 
‘İktidar mahvetti’
Engelli yurttaşların içinde bulunduğu duruma ilişkin açıklama yapan Bağımsız Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, iktidar için “okumuşların şerrinden korkan” nitelemesi yaparak “Hükümet eğitime en çok ihtiyaç duyan kesim olan engellilerin eğitim almasını sağlayamaz durumdadır, bitmek bilmez eğitim yozluğu ile engelli vatandaşlarımızın da yaşamını mahvetmektedir” dedi. Sosyal devlet yapısından da her geçen gün uzaklaşıldığını belirten Nazlıaka, eğitimin tartışmasız en doğal hak ve özgürlük olduğunu söyledi. Engelli yurttaşların iktidarın yanlış politikalarının kurbanı olduğunu dile getiren Nazlıaka, “Buradan yetkilileri bir kez daha uyarıyorum: Engelli vatandaşlarımızın önünde yeni bir engel koymayın. Bu yanlış politikalar neticesinde hayatı sekteye uğrayan her bir yurttaşımızın sorumluluğu üzerinizdedir” ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler