Laiklik savunucusu Bahriye Üçok özlemle anılıyor

Laiklik savunucusu SHP PM üyesi, eski senatör ve milletvekili Doç. Dr. Bahriye Üçok, 27. ölüm yıldönümünde özlemle anılıyor.

Yayınlanma: 05.10.2017 - 19:30
Abone Ol google-news

Laiklik savunucusu SHP PM üyesi, eski senatör ve milletvekili Doç. Dr. Bahriye Üçok, 27. ölüm yıldönümünde özlemle anılıyor.

Bombalı paket kargoyla geldi

Üçok, 6 Ekim Cumartesi günü, kargoyla Çankaya’daki evine gönderilen bombalı paketin elinde patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Saldırıyı, ‘İslami Hareket’ adlı örgüt üstlendi. Gazetemize telefon eden bir kişi Üçok’u “tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden cezalandırdıklarını” söyledi. Üçok’un iki kol ve bir bacağının kopmasına yol açan bombanın İstanbul’dan özel Ekspres Kargo şirketi aracılığıyla gönderildiği ve paketteki iki kitabın içine yerleştirilmiş olduğu anlaşıldı. Üçok, saat 16.00 sıralarında evine döndüğünde, kargo şirketinden adına gönderilen bir paketin olduğunu bildiren notuyla karşılaştı. Kızı Kumru Üçok, kargodan paketi alarak eve getirdi ve girişteki pazar çantalarının yanına bıraktı. Kumru Üçok, patlamayı şöyle anlattı: “Paketi aldı. İçinden iki kitap çıktı. Kâğıtlara ulaştığında kitapları çıkarmakta zorluk çektiğini belirterek, ‘Bunu çok sarmışlar, içinde bir şey olmasın? Bunu ben dışarda açayım, sen uzak dur’ dedi. Ben aşağıya indiğimde arkasından patlama oldu.”

Aydın din bilgini

Bahriye Üçok 1919’da Trabzon’a doğdu. Yüksek öğrenimini Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümü’nde tamamladı. 1964’te “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı teziyle doçentliğe yükseldi. Üçok, 1971 yılında Senatör seçildi. 5 yıl boyunca Cumhuriyet Senatosu Divan Üyeliği yaptı. 1977’de CHP’ye katıldı. 12 Eylül’den sonra kurulan Halkçı Parti’nin 1983’te kurucu üyesi oldu ve bu partiden Ordu milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 1986’dan itibaren Sosyal Demokrat Halkçı Parti üyesi oldu ve 1990 Eylül’ünde bu partinin Parti Meclisi Üyesi seçildi. Üçok katıldığı toplantılarda sık sık laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durmuştu. Özellikle “Laiklik ve Kadın Hakları” üzerine yazıları ve söylemleri olan “Laikliğin Savunucusu İlahiyatçı” denilen aydın din bilginiydi. Öldürüldüğünde, SHP’nin hazırladığı “Laiklik Raporu”nun çalışmalarını yürütüyordu. Cinayeti işleyenler, azmettirenler ise aydınlatılamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon