Şehrin ortasında yeni hayat

Şehrin kalabalığından, trafiğinden, gürültüsünden uzak bir vadi düşünün. Metrobüsten inip yeşilin içerisinden sahile kadar yürüyebildiğiniz..

Yayınlanma: 21.10.2017 - 13:52
Abone Ol google-news

Beylikdüzü Belediyesi İstanbul'da alışılmışın dışında bir hayali gerçekleştirdi. İstanbul’un trafik çilesinden uzak 1 milyon metrekarelik Yaşam Vadisi projesini oluşturdu. İlk etabını da geçtiğimiz günlerde açtı. Vadi şimdiden yeşilin git gide yok edildiği İstanbul’da oksijen dolu yeni bir hayat vadediyor. Yaşam Vadisi Beylikdüzü’nde 250 bin metrekarelik ilk etabı 19 Mayıs’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açılır açılmaz aktif yaşamın bir parçası haline geldi. Vadi her gün yüzlerce bölge sakinini ağırlıyor. Bazı insanlar sabahın erken saatlerinde vadide koşuya çıkıyor. Kimi piknik yapıyor, kimi ise akşam saatlerinde yürüyüş. Yeşilin tadını ise en çok çocuklar çıkarıyor. Çimlerde yuvarlanıyor, koşturuyor, bazen de bisiklet sürüyor. Vadide konser alanından bisiklet yoluna, seyir teraslarından biyolojik gölete kadar birçok yaşam alanı düşünülmüş.

13 milyon litre oksijen

Beylikdüzü’ne günlük 13 milyon litre ilave oksijen kazandıran Yaşam Vadisi 1. Etabı’nda 7 bin 500 metrekarelik bir gölet alanı, 2 büyük havuz, 2 adet şelale, su oyunları alanları ile küçük dereler yer alıyor. Vadide çeşitli anı parkları ve tematik parklar, satranç, bocce ve gateball gibi açık hava oyun alanları, çim teraslar, yapısal çözümler üretilerek oluşturulmuş seyir terasları, biyolojik gölet, bu göleti destekleyen etkinlik alanları ve açık/yarı açık/kapalı yapısal birimler, sanat atölyeleri ve sergi alanları, şelale kafeterya-restoran, Çanakkale Şehitleri anısına park ve tören alanı, Ertuğrul Fırkateyni 125. Yıl Anı Parkı (japon bahçesi), çim amfi, dinlenme ve sosyal etkinlik bölümleri bulunuyor.

6 etapta bitecek

İSKİ dere bakım yolu boyunca uzaması planlanan Yaşam Vadisi sahile kadar uzanan bir proje olarak planlandı. 1 milyon metrekare büyüklüğünde olan ve Beylikdüzü sahile kadar uzanan 6 etaplık Yaşam Vadisi’nin 3,4,5 ve 6’ncı etabı 1. ve 2. etabın kurguları geliştirilerek planlanacak. Vadi tamamen bittiğinde Beylikdüzü’nde geniş bir yeşil koridor oluşturacak.

2018’e yetişecek

Vadinin 2. etabının ise 2018’in yazına yetişmesi için hummalı bir çalışma sürüyor. 2. Etap olarak belirlenen “Çekirdek” alanda Eğlence ve Yaşam Merkezi’nin bulunduğu alan ile başlayan kısımda kavaklıkların içerisinde bulunan sessiz okuma bahçeleri yer alıyor. Aynı alan içerisinde mini müze ve kafe ile rekreatif birimler kurgulanıyor. Bununla birlikte işleyecek ıhlamur bahçesiyle yan yana olacak 2 bin 350 metrekarelik bir macera parkı da planlanıyor. Alan içerisinde yaya aksının oluşturulduğu platform üzerinde su bitkileri bahçesi, kütüphane ve kiosklar da bulunuyor. Projede vadinin ilk etabından sahile kadar yaya erişimi sağlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda yaya yolu doğal malzeme kullanılarak yapılması öngörülüyor. Yeşil ve ahşap gibi doğal malzemelerden oluşan yaya omurgası üzerinde belli odak noktaları bulunmakta. İnsanlar kentin yoğun ve yorucu havasından uzaklaştıracak projede 2 bin 800 ve bin 950 metrekarelik iki gölet, su bitkileri bahçesi, orman alanı, bitki tünelleri, ışık tarlaları, erguvan ağacı bahçesi, leylek bahçesi, sessiz bahçe, çiçek bahçesi gibi doğal peyzaj alanlarının yanı sıra çeşitli yaş gruplarına hitap edecek etkinlik alanları da yer alıyor.

2. Etabın çalışmaları sürüyor

Yaşam Vadisi’nin 2. Etap Parkı’nın ihalesi yapıldı. 2. Etap’ın, Büyükşehir Mahallesi ile Kavaklı Mahallesi’ni birbirine bağlayan bir park haline planlanıyor. Bu çalışma kapsamında Adnan Kahveci Mahallesi, Büyükşehir Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Barış Mahallesi, Kavaklı, Mahallesi ve Sahil Mahallesini birbirine entegre eden bir vadi ortaya çıkacak.

Hayat katıyor

1. Etap içerisinde 2 bin 560 adet yetişkin ağaç, 44 bin adet ağaçcık-çalı, 2 bin 400 adet bitki, 62 bin adet çiçek alana hayat katıyor. Yaklaşık 250 bin metrekarelik Vadi, 7’den 70’e herkesin güvenli bisiklet kullanımına uygun. Alanda 3.62 km yürüyüş yolu ve 1.18 km bisiklet yolu var. 9 girişin mevcut olduğu vadide 538 araçlık otopark alanı da hazır durumda.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler