14 yıldır HES’lere karşı mücadele veren çiftin susuzluğa direnişi

Antalya Alakır Vadisi’nde 14 yıldır HES’lere karşı mücadele veren Tuğba Günal-Birhan Erkutlu çiftinin HES şirketlerine karşı direnişi sürüyor. Kürce HES şirketi, çiftin evinin yakınındaki yeraltı su kaynağını kepçeyle kazarak engellediği için çift, 1.5 haftadır susuz. Günal ve Erkutlu, çamaşırlarını nehirde yıkıyor, suyu da bidonlarla taşıyor.

Yayınlanma: 24.10.2017 - 06:40
Abone Ol google-news

Alakır Vadisi’nde 14 yıldan bu yana hidroelektrik santrallara (HES) karşı mücadele eden Tuğba Günal - Birhan Erkutlu çifti, yaşadıkları alanın hemen yanındaki araziyi satın alıp yeraltı su kaynağını kepçeyle kazarak engellediklerini ileri sürdükleri Metamar / Dedegöl Enerji şirketine ait Kürce HES şirketi nedeniyle 1.5 haftadır susuz. Çift, 200 metre uzaktaki nehirden dik yokuştan bidonlarla taşıdıkları suyla hayat mücadelesi veriyor.

Susuz kalan çifte, sosyal medya aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanından ‘Diren Alakır’ sloganıyla destek yağdı. Çiftin su hakkının korunması gerektiği belirtilen mesajların yanı sıra, su ihtiyacını gidermesi için de bidon, leğen gibi su kapları gönderildi. Tuğba Günal, yaklaşık 15 dönümlük arazide çok sayıda meyve ağacıyla, yarım dönüme yakın sebze ekimleri olduğunu, sulayamadıkları için birçoğunun kurumaya yüz tuttuğunu söyledi.

Günlük beslenme ihtiyaçlarını bu bahçede yetişen ürünlerle karşılayan çift, yaklaşık 200 metre uzaklıkta bulunan ve eğimli yolu olan Alakır Nehri’nden bidonlarla su taşıyor. Bu suyla bulaşık, banyo, yemek gibi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan çift çamaşırı da yine nehir suyuyla yıkıyor. Nehirden doldurdukları bidonları yaklaşık 200 metre yokuş yukarı taşımak zorunda olan çift, su haklarının gasp edildiği gerekçesiyle mahkemeye başvuracak.

Nehir suyunu korumaya çalışırken kaynak suları da kesilen çift, yaşananları şöyle anlattı:

“Evimizin hemen arkasında bir tilki yuvası var. Tilkinin de iki yavrusu. Koskocaman bir yaban domuzu var direkt yaşam alanımızın içinde. Evimizin tam dibinde zehirli bir engerek yılanı var. Karşı yamaçta kurtlar, etrafta yaban kedileri, nehrin yanında karşılaştığım porsuklar ve yavruları, tepemizde dolanan şahinler, kartallar. Bunca yıldır birlikte yaşıyoruz. Bir tekinden bile en ufak bir zarar gelmedi bize. Bir gün HES’çi insanlar geldi. HES’çi insanlar kepçe ile kaynak suyumuzu kesti. Sorsalar evet doğa çok korkunç, hayvanlar çok vahşi.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler