Afrin harekatı başladı... F-16'lar PYD hedeflerini bombaladı

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin harekatı kapsamında PYD mevzilerini havadan uçaklarla bombaladı. Eş zamanlı olarak karadan da obüslerle atış yapıldı. TSK, yaptığı son açıklamada, 113 hedeften 108'ini vurduğunu açıkladı. 72 uçak üslerine geri döndü. Akşam saatlerinde PYD mevzilerinden Kilis'e 3 füze düşmesi sonucu 2 kişi yaralandı.

Yayınlanma: 20.01.2018 - 10:35
Abone Ol google-news

<video:909436>

Afrin Harekatı başladı... Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin harekatı kapsamında PYD mevzilerini havadan uçaklarla bombaladı. Eş zamanlı olarak karadan da obüslerle atış yapıldı.

Hatay'ın Hassa ilçesinde savaş uçakları, saat 17.00 sıralarında Afrin'e geçip mevzilere bomba yağdırdı. Aynı zamanda Hassa ilçe sinindeki sınır birlikleri ile Kilis'teki sınır birliklerinden Afrin'e top atışları yapıldı. Afrin'deki Rus birlikleri yer değiştirdi.

Afrin’in içinden ilk görüntüler

ÖZEL KUVVETLER AFRİN'E GİRDİ

Başbakan Binali Yıldırım akşam saatlerinde yaptığı açıklamasında kara harekatının da başlayacağını söylemişti. Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın aktardığına göre Özel Kuvvetler gecenin ilerleyen saatlerinde Afrin'e girdi.

Özel Kuvvetler, muhtemel kara harekatında keşif yapıp hedef belirlemek, karar birliklerinin hareket edecekleri alanlardaki tehdit unsurları ve pusu imkanlarını tespit edip bertaraf etmek için Afrin böglesine sızma yaptı.

KİLİS'E 3 ROKET DÜŞTÜ: 2 YARALI

Kilis kent merkezinde bir mahalleye 3 roket düştü. Alınan ilk bilgiye göre, Ekrem Çetin Mahallesi'nde saat 01.40 civarında Suriye tarafından birkaç dakika arayla ateşlendiği belirtilen roketler, iki ev ve bir iş yerine isabet etti. Olayda 2 kişi yaralandı.

Can kaybının meydana gelmediği olayda binalarda hasar oluştu. Bölgeye sevk edilen polis ekipleri çevre güvenliğini aldıktan sonra sağlık ekipleriyle olay yerinde inceleme başlattı.

<video:909662>

AKAR: HEDEF SADECE TERÖRİSTLER

Genelkurmay Başkanı Orgenaral Hulisi Akar, Genelkurmay Harekat Merkezi'nde Afrin'deki 'Zeytin Dalı'  Harekatına ilişkin açıklamada bulundu. Akar şu ifadeleri kullandı:  

"TSK, hudutlarımızda ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla Afrin belgesinde PKK, KCK, PYD, DEAŞ mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek dost ve kardeş bölge halkının bunların baskı ve zulmünden kurtulmasını sağlamak üzere 'Zeytin Dalı' harekatını icra etmeye başlıyoruz.Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BM Güvenlik Konseyi'nin kararları, Güvenlik Konseyi'nin terörle mücadele konusundaki aldığı terörle mücadeleye yönelik özel kararlar ve BM Sözleşmesi'nin 51. maddesindeki yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde fakat Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olacak şekilde bu faaliyet icra edilecektir. 

Harekâtın planlama ve icrasında sadece ama sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, bina, silah, araç gereç vesaire hedef alınacak. Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için de her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilecektir. Şu anda bile bazı yaralılarımız, gazilerimiz var. Onlara da saygılarımızı, şükranlarımızı sunuyor acil şifalar diliyorum. Bu görevden de alınızın akıyla çıkacağınıza inancım, inancımız tamdır. Yolunuz, bahtınız açık olsun." 

KİLİS'TE SINIR BÖLGESİ 'ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ' İLAN EDİLDİ

Kilis'te, Suriye sınırındaki bazı alanlar 15 gün boyunca özel güvenlik bölgesi olarak belirlendi. Kilis Vali'ğinden yapılan açıklama şöyle:

"Kilis'in merkez ilçe mülki sınırları içerisinde yer alan Akçabağlar, Demirışık, Doğançay, Tahtalı, Duruca, Beşenli Köyü ile Aşağı ve Yamaç mezraları, Hacipoğlu, Süngütepe, Kocabeyli, Saatli, Güneşli, Mağaracık, Çalkaya, Bulamaçlı, Gözkaya, Gülbaba, Çerçili, Hisarköy, Deliosman köylerinde ve kırsalında, Zeytin Dalı Harekatı'na karşı olası terörist eylemlerden doğabilecek zararlardan vatandaşlarımızı korumak ve söz konusu terörist faaliyetlere karşı gerçekleştirilebilecek önleme harekatlarının selameti bakımından 20 Ocak Cumartesi günü saat 24.00’ten itibaren 3 Şubat Cumartesi günü saat 17.00’ye kadar olmak üzere 15 gün özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir. Söz konusu bölgede yerleşik olan vatandaşlarımız haricinde belirtilen süre içerisinde özel güvenlik bölgesine giriş, kolluk makamlarınca verilmiş izinler dışında yasaklanmıştır."

 

<video:909661>

 
 AZEZ'E ASKERİ ARAÇ SEVKİYATI

Harekat kapsamında çeşitli birliklerden sevk edilen, çoğunlukla zırhlı personel taşıyıcılarının (ZPT) bulunduğu tırlar, akşam saatlerinde Kilis'e ulaştı. Kent merkezinden eskort eşliğinde Öncüpınar Sınır Kapısı'na yönlendirilen ve 10'un üzerinde tırdan oluşan askeri araçlar, Halep'in Azez ilçesine yönlendirildi.

Çekicilere yüklü tanklar, gece saatlerinde güvenlik önlemleri arasında Öncüpınar Sınır Kapısı'na geldi. Tankları taşıyan çekiciler, güvenlik önlemleri arasında Suriye'nin Azez İlçesine geçti.

PYD MEVZİLERİNDEN TACİZ ATIŞLARI

Harekatın başlamasının ardından Kilis-Hatay hakkındaki bazı alanlara taciz atışları yapıldığı, bunun üzerine sınırda konuşlu TSK birliklerinin, PYD mevzilerinin bulunduğu bölgeleri Fırtına obüsleriyle ateş altına aldığı bildirildi. Patlama seslerinin Kilis'in sınır köylerinden de duyulabildiği bildirildi.

TSK'DEN SON AÇIKLAMA: 108 HEDEF VURDUK

TSK'den yapılan son açıklamada, 113 hedeften 108'inin vurulduğu kaydedildi. 72 uçak üslerine geri döndü. Kızılay, Azez'de çadırkent kurmaya başladı. TSK'den yapılan açıklama şöyle:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren başlatılan 'Zeytin Dalı Harekâtı' planlandığı şekilde devam etmektedir.

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nın terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak, barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 72 uçak, müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."

ABD'li Komutan Votel'den 'Afrin' açıklaması

Pentagon'dan Afrin açıklaması: Gerilim tırmandırılmamalı

AFRİN'DEN ATEŞLENEN UÇAKSAVAR MERMİLERİ, KİLİS'TEKİ EVLERE İSABET ETTİ

Suriye’nin Afrin kentindeki PYD'liler tarafından ateşlenen uçaksavar mermileri, Kilis'in sınır hattındaki Gülbaba köyünde bulunan bazı evlere isabet etti. Gece saatlerinde ateşlediği uçaksavar mermileri, köydeki bazı evlere isabet etti. Evlerde hasar oluşurken, şans eseri yaralanan olmadı. Bu gelişme üzerine güvenlik güçleri yurttaşları evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıp, mermilerin geldiği bölgeyi ateş altına aldı.

4 UÇAK 1 HELİKOPTER

Diyarbakır'dan havalandığı ileri sürülen 2 Türk savaş uçağı ilk olarak Afrin'deki mevzileri bombaladı. Bölgede bu uçaklar keşif uçuşu yaparken, bölgeye bir savaş helikopteri ile 2 uçak daha ulaştı. Hatay sınırında 4 uçak ile 1 helikopter, bölgede uçuşlarını sürdürüyor. TSK'den yapılan açıklamada harekatın adının 'Zeytin Dalı' olduğu bildirildi.

"ZEYTİN DALI HAREKATI BAŞLATILMIŞTIR"

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesindeki gruplara yönelik bugün başlatılan 'Zeytin Dalı Harekatı'nın BM Sözleşmesinin "Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde" yapıldığını açıkladı. Bugün saat 17.35'de yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00'dan itibaren “Zeytin Dalı Harekatı” başlatılmıştır. Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

HULUSİ AKAR, ABD'li VE RUS MEVKİDAŞLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, ABD'li ve Rus mevkidaşları ile görüştü.

RUSYA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Harekatın yapıldığını endişe ile öğrendik, itidal çağrısı yapıyoruz" dedi.





PYD HEDEFLERİ VURULUYOR - VİDEO
<video:909454>


Afrin operasyonundan görüntüler

Binali Yıldırım: TSK havadan harekata başlamıştır

Başbakan Binali Yıldırım, Bilecik'te partisinin il kongresinde konuştu. Afrin harekatına ilişkin Yıldırım, "Şu an itibariyle kahraman silahlı kuvvetlerimiz bir süreden beri milletimizin bölgedeki vatandaşlarımızın başını ağrıtan Afrin'de yaşayan Arap, Kürt, Türkmenlere zulüm eden PKK, PYD, YPG ve DEAŞ  unsurlarını, teröristlerini yok etmek için havadan harekata başlamıştır. Allah mehmetçiğin, kahraman askerlerimizin yar ve yardımcısı olsun. Türkiye dostluklarına önem veren bir ülkedir. Ancak Türkiye'ye karşı husumet içinde olanlar birliğimizi beraberliğimizi bozmaya çalışanlar da en ağır şekilde cezalandırılırlar. Bunu bütün dünya bilmelidir. Kimseye düşmanlığımız yok" dedi. 

YILDIRIM'DAN KILIÇDAROĞLU'NA BİLGİLENDİRME

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgilendirdi. Almanya ziyaretinin ardından Başbakan Yıldırım ile Kılıçdaroğlu görüşecek.

TSK OBÜSLERLE VURUYOR - VİDEO

<video:909445>


Sınırdan Afrin'e obüsle 2 atış yapıldı

ÖSO militanları sınırdan Suriye tarafına geçirildi... Canikli: Afrin operasyonu fiili olarak başladı 

David Harvey ve Noam Chomsky dahil 13 isimden dünyaya Afrin çağrısı

TSK'den yapılan açıklama şöyle:

 "19-20 Ocak 2018 tarihlerinde PKK/PYD-YPG terör örgütü tarafından Afrin bölgesinden açılan taciz ateşlerine meşru müdafaa kapsamında mukabelede bulunulmuş ve PKK/PYD-YPG terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınak ve sığınaklar vurulmuştur." 

TSK'DEN TERÖRLE MÜCADELE BİLGİLENDİRMESİ

Türk Silahlı Kuvvetleri, haftalık bilgilendirme notunda Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelere ile ilgili olarak İdlib bölgesinde, 3 gözlem noktasının tesis edildiğini diğer gözlem noktalarının açılarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla, milli birliği ve bölünmez bütünlüğünü hedef alan başta FETÖ/PDY/PKK/KCK/PYD-YPG ve IŞİD olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesini kesintisiz olarak en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sürdürme azim ve kararlılığında olduğu vurgulandı.

AFRİN SINIRINDA "FETİH MARŞI - VİDEO

<video:909328>

Afrin sınırında devriye gezen zırhlı askeri aracın müzik çalarından yüksek sesle, Arif Nihat Asya'nın “Fetih Marşı” duyuldu. Açıklamayla aynı dakikalarda Hatay'ın Hassa ilçesinde Afrin sınırında devriye atan bir zırhlı askeri aracın müzik çalarından yüksek seste Fetih Marşı çalındığı duyuldu.
Askeri araç daha sonra Yağmur Hudut Karakolu'na doğru ilerledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin operasyonunun fiili olarak başladığını açıkladı.

SINIR KONTROLLERİNDE 7 BİN 267 KİŞİ YAKALANDI

Etkili hudut güvenliği ve hizmetleri kapsamında düzenlenen denetim ve kontroller sonucunda sınırlardan yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 7 bin 267 kişi yakalandı.

 ÖRGÜTÜN SERBEST HAREKET ETMESİ VE EYLEM KABİLİYETİNİN KISITLANDI

PKK/KCK terör örgütünün en önemli finansal kaynaklarından olan kaçakçılık ve uyuşturucu ile mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve düzenlenen operasyonlar neticesinde 1.7 kg uyuşturucu madde, 78 lt akaryakıt, 198.140 paket kaçak sigara, 11 adet kaçak cep telefonu ele geçirildi. Azim ve kararlıkla düzenlenen operasyonlarla PKK/KCK  örgütü üzerinde oluşturulan baskı sonucunda , örgütün serbest hareket etmesi ve eylem kabiliyetinin kısıtlandığı belirtildi.

 FIRAK KALKANI HAREKATI

Suriye’nin kuzeyinde düzenlenen harekat kapsamında; sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD'in tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş kimselerin yurtlarına dönüşüne katkı sağlamak, sivilleri korumak/yaşanan terör olaylarından zarar görmesini engellemek maksadıyla icra edilmekte olan Fırat Kalkanı Harekâtında, TSK tarafından desteklenen ÖSO’nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azez-Cerablus arasında bulunan toplam 243 meskûn mahal ve 2.015 km²’lik alan kontrol altına alındığı hatırlatıldı.

 AZEZ-MARE VE MÜNBİÇ BÖLGESİNDEKİ SALDIRILARA KARŞILIK VERİLİYOR

Bab bölgesinde patlayıcı ve mayın arama/temizleme çalışmaları sürdürülürken; PKK/YPG unsurlarının Afrin’den doğuya, Münbiç’ten batıya doğru gerçekleşen saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edildiği belirtildi. Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yapılan taciz ve saldırılara meşru müdafaa kapsamında karşılık verildiği açıklandı. Bölgede yürütülen normalleşme (altyapı, üstyapı, yerel yönetimlerin desteklenmesi vb.) çalışmalarına katkı sağlandığı ifade edildi.

DİĞER GÖZLEM NOKTALARININ AÇILARAK FAALİYETE GEÇİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLİYOR

İdlib bölgesinde, Astana görüşmeleri kapsamında ateşkesin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinin Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yaptığı belirtildi. Bu kapsamda; 13 Ekim 2017 tarihinde 1 Numaralı Gözlem Noktası, 23 Ekim 2017 tarihinde 2 Numaralı Gözlem Noktası, 19 Kasım 2017 tarihinde ise 3 Numaralı Gözlem Noktası tesis edildi. . Diğer gözlem noktalarının açılarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edildiği açıklandı. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının bölgedeki görevlerini Astana görüşmelerinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürdüğü ifaoe edildi.

 "TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELEYİ KESİNTİSİZ OLARAK EN SON TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLİNCEYE KADAR SÜRDÜRME AZİM VE KARARLILIĞINDAYIZ"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak amacıyla, milli birliğimizi ve bölünmez bütünlüğümüzü hedef alan başta FETÖ/PDY/PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesini kesintisiz olarak en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sürdürme azim ve kararlılığında olduğu belirtildi.

İNCİRLİK'E 4 TÜRK F-16 İNDİ

Adana'nın Sarıçam ilçesindeki İncirlik Hava Üssü'nde 2 Türk F-16 savaş uçağı pist başında beklemeyi sürdürürken, saat 18.10 sıralarında 4 Türk F-16 da ardı ardına İncirlik Üssü'ne iniş yaptı. Bu uçakların operasyona fiilen katılıp katılmadığı ise henüz anlaşılamadı. Öte yandan, savaş uçaklarının Afrin'deki bir televizyon vericisini vurduğu ileri sürüldü.

<video:909225>

SINIRA DEV BAYRAK

Hatay'ın Hassa ilçesine bağlı Sugediği mahallesinde oturanlar bir tepeye büyük Türk bayrağı astı.

Suriye sınırına sıfır noktasındaki Sugediği mahallesinden Afrin'deki PYD/YPG'liler tarafından açılan taciz ateşine hudut karakolundan karşılık verilmesi nedeniyle bölge hareketlendi. Gazetecilerin akın ettiği Sugediği mahallesinde de oturanlar evlerine, daha sonra da Suriye'den görülen bir tepeye bayrak çekti. Dün top atışlarının yapıldığı Sugediği sınır karakolunda bugün öğle saatlerine kadar herhangi bir atış yapılmadı.

ÖSO Türk bayrağı ile Afrin operasyonuna hazırlanıyor

Suriye’nin Azez kentinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Afrin operasyonu için hazırlandı. Fırat Kalkanı Operasyonu sonrası düzenli orduya geçen ÖSO askerlerinin ellerindeki Türk bayrakları dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a Afrin tepkisi: Seni kefenle karşılayan arkadaşlarını gönder önce

ABD'den bir 'Afrin' uyarısı daha: Operasyon Türkiye'nin çıkarlarına yarar getirmez

BM'den Afrin operasyonu açıklaması: Endişe verici

İki cepheli harekât... Türkiye’nin bir gözü Fırat’ın doğusunda olacak

Afrin krizi dış basında: 'Türkiye oyun dışı kalabilir'

Akşener: Bağıra, çağıra harekat ilan etmek 'Gelin bizi ayırın' demektir

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler