Eğitim-Sen'den açıklama: Okullar denetimsiz, can güvenliği yok

Eğitim- Sen İzmir 5 No'lu Şube Yürütme Kurulu, İzmir'in Gaziemir ilçesi Sarnıç Mahallesi'ndeki Abdulhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde meydana gelen patlama nedeniyle açıklama yaptı.

Yayınlanma: 06.02.2018 - 17:58
Abone Ol google-news

İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Abdulhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bu sabah doğalgaz patlaması meydana geldi. Olayda 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı.

Gaziemir’in Sarnıç Mahallesi’ndeki Abdulhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bu sabah bodrum katında bulunan kazan dairesinde gaz sıkışması nedeniyle patlama oldu. Okulda derslerin işlendiği sırada büyük bir gürültüyle meydana gelen patlamada, kazan dairesinin etrafında bulunan duvarlar yıkıldı, kapı ve pencereler kırıldı, okulun bitişiğinde bulunan Halk Eğitim Merkezi’nin de duvarı çöktü. İhmaller zincirinin neden olduğu patlamada Halk Eğitim Merkezi’nde bulunan kursiyerlerden 1’i duvarın altında kalarak yaşamını yitirdi. Kurs öğretmeni, kursiyerler ve okul öğrencilerinin de aralarında olduğu 4 kişi de yaralandı.

İzmir'de lisede doğalgaz patlaması: 1 ölü 4 yaralı

Patlamanın ardından Eğitim- Sen İzmir 5 No'lu Şube Yürütme Kurulu konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, 2017-2018 eğitim öğretim yılında hizmete açılan Abdulhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin, 2017 Eylül ayında eğitime açıldıktan sonra 2018 yılı Ocak ayına kadar hiçbir şekilde ısıtılmayan, öğrencilerin soğukta ders yaptığı bir okul olduğu ve okulun ısıtılmamasıyla ilgili şikayetlerin olduğu bildirildi. Okulun gerekli hazırlıklar yapılmadan eğitim öğretime açıldığının vurgulandığı açıklamada, doğalgazın patlamadan yaklaşık 1 ay önce bağlandığı belirtildi.

Açıklamada bu vahim olaydan sonra şu sorulara dikkat çekildi:

2017-2018 Eğitim öğretim yılında faaliyete açılan bu yeni okul binası eğitim öğretime hazır olmadığı halde neden eğitim öğretime açılmıştır?
Okulun doğalgazının bağlanması 2017 ocak ayına kadar neden yapılmamıştır?
Daha 1 ay önce bağlanan doğalgaz tesisatında nasıl kaçak oluşmuş ve patlamıştır?
Doğalgaz kaçağı için herhangi bir uyarı sistemi var mıdır? Var ise neden alarmlar çalışmamıştır?
İnşaatı yeni biten ve eğitim öğretime açılan okul binasının kalorifer dairesi duvarları neden basınca dayanıklı olarak yapılmamıştır? Yaralananların hepsi patlayan duvarların arkasında yaralanmışlardır.
Okul binasını yapan şirketin bir sorumluluğu var mıdır?
Yapılan binayı teslim alan milli eğitim personellerinin bir eksikliği var mıdır?
Doğalgaz ve ısınma tesisatını bağlayan şirketin ve bu çalışmaları ve işleri denetleyen milli eğitim personelinin bir sorumluluğu var mıdır?
Gerekli denetimleri yapan İzmir Gaz’ın bu yaşananlarda sorumluğu var mıdır?
Açıklamada, bu soruların muhatabı olan okul müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdürü ve İzmir Gaz yetkilileri hakkında soruşturma yapılması ve patlamayla ilgili sorumluluğu olanların cezalandırılması istendi.

Eğitim Sen olarak, patlamada yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı diliyor, yaralılara ve eğitim camiasına geçmiş olsun diyoruz.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler