Havai fişeklerin yasaklanması için kanun teklifi

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, doğaya ve canlılara kalıcı zarar veren havai fişek ve benzerleri ürünlerin yasaklanması amacıyla kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Yayınlanma: 08.02.2018 - 17:45
Abone Ol google-news



CHP'li Nurettin Demir, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada; “Havai fişek türlerinin yapımında fare zehrinde bulunan baryumun kullanılmakta, nitrat ve odun karışımıyla yaydığı kimyasal içerikli tozların kanserojen etkisi bulunmaktadır. Kimyasal içerikli bu tozlar insan sağlığına zarar vermektedir. İşitme kaybı, gürültü ve hava kirliliği meydana getirmesi nedeniyle kültürel ve tarihî eserlere zarar vermektedir. Havai fişeklerden çıkan ince tozlar diğer tozlara benzemez. Bu tozların etkisi yeterince bilinmemekle beraber solunum yoluyla alınması durumunda, astım veya bronşite neden olabilmektedir. Birçok zararı olan havai fişekler sonucu yaşamını yitiren çok sayıda insan bulunmaktadır. Şöyle ki; 17 Ağustos 2009 yılında Hendek ilçesine bağlı Çalıkuru köyündeki bir havai fişek fabrikasının fitil ünitesinde henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana gelmiş, havai fişek fabrikasının fitil ünitesindeki patlama sonucu çıkan yangında 1 kişi ölmüş, 32 kişi yaralanmıştı. Yine aynı şekilde 2017 Yılı Haziran ayında Antalya’nın Alanya ilçesinde Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ikinci mezunlarına yönelik düzenlenen törende bin 639 öğrencinin kep attığı sırada havai fişek gösterisi yapıldı. Yüzlerce kişinin izlediği gösteride atılan birçok havai fişeğin yere yakın patlaması sonucu 5’i hafif 9 kişi yaralanmış, 2018 Ocak ayında ise Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesinde bulunan havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 2 kişi yaşamını yitirmiştir. Bunlar gibi bir çok örnek verilebilir’’ dedi.

Demir, 2003’te New York’ta yeni yıl kutlaması için yapılan havai fişek gösterisinde yaklaşık iki bin kuş panikten ve panik içinde birbiriyle çarpışmaları sonucu ölmüştür. Yoğun havai fişek gösterilerinde oluşan dumanın da kuşların ölmesine neden olduğu belirtti.

Muğla Milletvekili Demir, sonuç olarak havai fişek ve benzerlerinin başta insanlarımızın ölümlere ve yaralanmalara sebebiyet vermekte, bütün yabani ve evcil hayvanları korkutmaktadır. Onların sağır olmalarına, paniklemelerine, şok nedeniyle ölümlerine yol açmaktadır. Ayrıca, patlayan havai fişeklerin yakınında olan kuşlar yanmakta, bu yanma ölüm derecesinde dahi olmakta, gözlerine zarar vermekte, göç eden kuşların bir süre oryantasyonunun bozulmasına neden olmaktadır. Bu kadar zararı olan havai fişeklerin, doğaya ve canlılara kalıcı zararlar vermesi, 3-5 dakikalık görsel zevk için insanların ve diğer canlıların sağlığını tehdit ettiği için yasaklanması gerektiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler